otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Saskia Sofie VH13-023-0046

kuva

kuva   kuva   kuva   kuva

  Virallinen nimi   Saskia Sofie   Säkäkorkeus   144 cm
  Lempinimi   Sofie   Syntynyt   02.10.2012, VHKR
  Rotu   WPB (NWR, 37,5%)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Rautiaankimo   Kasvattaja   Saskia Sport Ponies
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heA, 120 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset:
    Champion, myönnetty 13.07.2019.
    KTK-II, 18 + 18 + 18 + 17 = 71p. Ponikantakirjaustilaisuus 20.08.2019
    ERJ-II, 7 + 40 + 10,5 + 20 + 15 = 92,5p. 31.05.2020
    VWY-II, 8 + 6,5 + 6 + 23 + 5 = 48,5p. 22.11.2020

*4-vuotias 02.02.2013
8-vuotias 02.06.2013

    Luonnekuvaus

Sofie on kuuma ja kipakka, oikein todellinen oman arvonsa tunteva ylhäinen kilpaponi ja samalla myös melkoinen tamma. Sofie on onnekseen yksi meidän tallin parhaita hyppääjiä ja on tehnyt oikein mukavan kilpauran jopa 120 cm-tasolla esteiden parissa, joten ehkä se sietääkin saada vähän parempaa kohtelua kuin muut ja sen kanssa on tehty myönnytyksiä, mitä muiden kanssa ei. Sofie on esimerkiksi tarhaseurastaan todella tarkka. Jos tulee huono kaveri ulkoilemaan, Sofie syö loimen kaverin päältä ja jahtaa ja kiusaa, kunnes tuodaan parempi tilalle. Sofien on aina saatava paras heinäkasa ja muutenkin ruoat ensin. Kenen tahansa muun ponin herkuista on tämän tamman saatava ottaa veroa välistä, jos se vaan huomaa. Jos se kokee tulleensa kohdelluksi huonosti, osoittaa se mieltään hyvinkin dramaattisesti. Sofien hoitajalla kannattaakin siis olla sopivasti huumorintajua ja suhteellisen pitkä pinna, ettei tamman hömpöttely mene tunteisiin.

Jämpti hoitaja saa Sofien käsiteltyä ihan suhteellisen vaivatta. Tamma on sitä laatua, joka haistaa arastelun kilometrin päähän ja käy kyllä niskan päälle, jos huomaa, että tilaisuus on sellaiseen sopiva. Tuttujakin hoitajia tamma voi joskus koittaa pelotella hampaita väläyttelemällä tai takajalkoja tarjoilemalla, mutta ei se muuta yleensä ihmisille tee kuin vähän häntää huiskuta ja napsi ilmaa. Jos nyt tieten tahtoen työntää käden hampaiden väliin, voi siitä syyttää vain itseään. Kotitallilla hommat sujuvat usein rutiinilla ja kun hoitaja vaan jatkaa hommia Sofien kiukuttelusta välittämättä, ei tamma yleensä jaksa loputtomiin piinata. Jos tilanne meinaa karata käsistä, on Sofie onneksi todella perso herkuille ja helposti lahjottavissa takaisin kiltisti poniksi. Tamma lastaa myös hyvin, mutta on totutettu siihen, että kopissa odottaa aina herkkuja. Jos porkkanat eivät odotakaan kopissa, voi se viime hetkellä seisahtua ja kieltäytyä tulemasta kokonaan perille. Kuten tarhakavereistaankin, on matkustuskavereistaankin Sofie todella tarkka eikä se voi matkustaa kaikkien kanssa, koska joitain poneja se vaan niin inhoaa syvältä sydämestään. Kisapaikoilla Sofie alkaa helposti kerätä kierroksia ja pöllöilyenergia voi purkautua tasajalkahyppelyinä ja kiukutteluna. Sen kanssa kannattaakin pysytellä omissa oloissa ja punainen rusetti hännässä on pakollinen varuste.

Ratsastaessa Sofie on kepeä ja vauhdikas. Se porhaltaa häntä tötteröllä niska korkeana ja takajalkojen alla tuntuu usein olevan jouset. Se ei todellakaan ole aloittelijoille sopiva ratsu, sillä selässä pitää osata olla todella eleetön ja tasainen. Epätasaisesta ratsastuksesta tai muusta kuskin sekoilusta tammalla menee helposti herneet nenään ja silloin viuhuu milloin mikäkin jalka ilmassa. Jarrujen toimivuus on hyvä tarkastaa jokaisen ratsastuskerran aluksi, sillä varsinkin pidempien taukojen jälkeen ne voivat olla melkoisen hukassa. Koulupiiperrykseen Sofiella ei oikein meinaa riittää motivaatio ja se vaatii todella sopivan kuskin, että se jaksaa edes vähän yrittää. Se on selvästi esteponi ja loistaa sillä puolella paljon kirkkaammin. Esteilläkin se on kuitenkin tarkka ohjauksesta ja epäsopivan kuskin kanssa se ei esteitä ylitä. Huonosta ratsastuksesta ja puomien kolauttelusta se kerää kierroksia ja turhautuminen purkautuu helposti pukitteluna tai muuna sekoiluna. Jos taas selässä on oikea kuski, on Sofie lyömätön miniraketti. Se hyppää mitä vaan mistä vaan ja on vielä todella nopea ja näppärä tiukoillakin radoilla.

    Suku

 isä Ch Saskia Benjamin
    KTK-III, rt, 145 cm, WPB (50%)
 ii. VIR MVA Ch Burnout Dec xx
    KTK-II, KERJ-II, XLA-II, rt, 161 cm, xx
 iii. Stalin's Chords xx
    rn, 165 cm, xx
 iie. Pretty WAM xx
    rt, 158 cm, xx
 ie. Ch Cedion Seirynn
    VWY-II, YLA2, KTK-III, km, 117 cm, wm
 iei. VIR MVA Ch Moonbeam Yates
    VWY-II, VWY-AB, prt, 120 cm, wm
 iee. VIR MVA Ch Delilight Melina
    VWY-II, VWY-B, km, 116 cm, wm
 emä Art Sham'a
     km, 144 cm, WPB (25%)
 ei. Ibn Ho'tepsekhemwy+/
      km, 157 cm, SEA
 eii. Mu'tazz++++
    km, SEA
 eie. El Darourat
    rt, SEA
 ee. Art Eskarne
    KTK-III, rn, 142 cm, WPB (50%)
 eei. Thee Pokerchip+++
    rn, SEA
 eee. Brynmor Gwen Winifred
    rn, wB

    Jälkeläiset

Sofie on tarjolla welshponijalostukseen!

01.03.2013 o. Rust (i. Rashawn), omistaja: Paraatiponit
28.10.2013 t. Safira (i. Draig Monarchos Dawn), omistaja: mokkamasiina

    Valmennukset ja päiväkirja

-- 28.10.2013, päiväkirjamerkintä:
Tänään syntyi Sofielle toinen varsa! Isäksi oli valikoitunut oma musta oriini, Draig Monarchos. Toisin kuin Sofie, ori on koulupainotteinen ja varsasta voisikin tulevaisuudessa tulla aika mukava jokapaikanhöylä. Suvullisestikin varsasta tulisi kiva miksaus, emän puolelta vähän vanhempaa ponia ja isän puolelta B-poneja ja täysiveristä. Sofien tiineys sujui jälleen kerran ongelmitta ja varsominenkin sujui hyvin. Tuloksena oli terve tammavarsa! Koska Sofien esikoinen löytyy meiltä kotoa kasvamasta, päätin, että kakkosvarsa menee myyntiin. Ilmoittelinkin siitä jo hyvissä ajoin etukäteen, ja kiinnostunut ostaja löytyi. Kasvettuaan tarpeeksi isoksi, varsa muuttaa Jayden luo Moon Sugar -tallille. Varsalle olen nimeksi nimeksi Safiraa, mutta lopullinen nimi päätetään uuden omistajan kanssa yhteistyössä.

-- 01.08.2013, päiväkirjamerkintä:
Sofien kanssa on viime aikoina kierretty aktiivisesti kisoja ja startteja, sijoituksia ja jopa voittoja alkaa olla jo sen verran plakkarissa, että pikku hiljaa taitaa olla tämän tamman aika siirtyä kisojen kiertämisestä eläkkeelle. Jäljellä on vielä muutamat startit, mutta niiden jälkeen saapi homma riittää. Sofien kisaura sujui suhteellisen hyvin, aluksi oli melkoista säheltämistä ja tammalla oli aika lyhyt väli ensimmäisestä varsomisesta kisastartteihin. Rutiinin puute loisti kilometrien päähän eivätkä ensimmäiset kisat olleet mitään oppikirjaesimerkkejä, muuten kuin ehkä varoittavia esimerkkejä siitä, miten ei kannata toimia. Kun kokemusta alkoi kertyä sekä kuskille että ponille, muuttuivat suoritukset tasaisemmiksi ja sitä kaivattua tulostakin alkoi tulla. Lopulta Sofien kanssa siirryttiin jopa 120-luokkiin, mitä suurempia esteitä ei ole tässä tallissa kukaan poni hypännyt. Kisaura sujui siis hienosti vaikeuksien kautta voittoon, eikä onneksi toisinpäin.

-- 01.03.2013, päiväkirjamerkintä:
Kuten vähän vinkkailinkin, Sofielle oli suunnitteilla esikoisvarsa. Isäoriiksi valitsin oman hienon oriini Rashawnin, joka on Sofien tapaan estesukuinen ja pärjännytkin hyvin esteradoilla. Rashawnin suvusta löytyy myös vähän eri lailla hienoa ponia, nimittäin vanhoja wpb-linjoja, jotka kivasti yhdistyisivät Sofien varsin mountainponi- ja täysiveripitoiseen sukuun. Tästä kombinaatiosta saataisiin talliin hieno uusi estetykki oikein makeasta suvusta. Tänään tuo varsa itse asiassa sitten jo syntyikin. Sofien tiineys sujui yllättävän kivuttomasti, vaikka tamma ei osoittanutkaan rauhoittumisen merkkejä missään kohtaa vaan pysyi ärhäkkänä itsenään loppuun asti. Tästä yhdistelmänä oli tuloksena terve ja pirtsakka orivarsa! Varsa on vaalea ja taitaa olla isänsä tapaan pohjaväriltään voikko, mutta se aivan varmasti kimoutuu, kun molemmat vanhemmat ovat kimoja. Tämä varsa jää meille asumaan ja seuraamaan vanhempiensa jalanjäljissä.

-- 02.02.2013, päiväkirjamerkintä:
Tässähän on taas aikaa kulunut viime päivityksestä. Sitten viime näkemän, on Sofie jo solahtanut ihan mukavasti osaksi uutta kotitalliaan. Alkuun kaikki oli sen kanssa taistelua, sillä tamma oli nuoresta iästään kova pomottaja eikä tosiaan tullut kaikkien muiden ponien kanssa toimeen. Kesti jonkin aikaa, että sille löytyi sopivat tarhakaverit, joita se ei olisi pompotellut ja kiusannut mielensä mukaan. Myös ihmisiä Sofie oli kova tyttö koventamaan, mutta onneksi allekirjoittanutkin osaa olla kova koville ja Sofiekin tajusi jossain kohtaa, että parempi olla kiltisti tai ei hyvä heilu. Herkuillahan tamma on helposti lahjottavissa ja sitä on ahkerasti käytetty apuvälineenä koulutuksessa ja käsittelyssä. Tänään vieteltiinkin jo sitten tamman nelivuotissynttäreitä. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat tämän ponin kohdalla toistaiseksi selvät. Hienosukuinen poni saapi jo piakkoin pyöräyttää ensimmäisen varsansa. Päivittelen lisää sitten, kun homma varmistuu. Myös ratsukoulutus on aloitettu ja on ihan hyvällä mallilla, joten estekilpailuihinkin päästään varmasti starttailemaan ensi kaudella. Kisauran loputtua on suunnitteilla sitten lisää varsoja. Nyt toivotaan, että kaikki menee putkeen eikä Sofie esimerkiksi kiukuspäissään telo itseään riehuessa tms.

-- 15.11.2012, päiväkirjamerkintä:
Tänään koitti Sofien muuttopäivä. Olin oikeastaan jo vähän unohtanut, että olin ostanut ponin ja että se muuttaisi meille. Siksi ponin kuulumistenkin kysely oli vähän jäänyt. Kun ponin myyjä ja kasvattaja oli minua aikansa muistutellut muuttopäivästä, lähdin hakemaan kotiin ponia, josta minulla ei oikeastaan ollut sen enempää tietoja, kuin mitä myynti-ilmoituksessa oli lukenut. Elenin luona odottikin sitten melkoisen kipakka nuori neiti. Lastaaminen oli todellinen sirkus, tamma loikki takajaloillaan ympyrää varmaan puolisen tuntia ennen kuin saimme sen huijattua kauraämpärin perässä koppiin. Tuli sellainen fiilis taas, että mihin sitä on ryhtynyt. Fiilis kuitenkin parani, kun sain ponin passin ja muut mukaani, ja pääsin ihailemaan sen sukutaulua. Eiköhän tuon kiukkupussin kanssa pärjäiltäisi, kun siitä saisi kuitenkin hienon lisän siitosponien joukkoon.

-- 10.10.2012, päiväkirjamerkintä:
Oi voi voi, olen jo pidemmän aikaa ajatellut, että nyt ei tule talliin uusia poneja vähään aikaan, mutta mitäpäs sitä taas tuli tehtyä. Ostettua tietenkin uusi poni! Minulla ei ollut aikomustakaan tehdä minkäänlaisia ostoksia, mutta silmiini osui ihan vahingossa elenin myynti-ilmoitus hänen uusista Saskia-varsoistaan. Vahingossa sitten klikkasin tuon myynti-ilmoituksen auki, vaikka piti painaa selaimen ruksia ja sulkea koko myyntipalsta. Joukossa sitten sattui olemaan yksi mukava tammavarsa, jossa kiinnitin erityisesti huomiota sen sukuun. Sieltä löytyi paljon noahin poneja, joista olen aina pitänyt, mutta joita minulla ei ole koskaan ollut liiaksi omassa tallissa. Kyselin sitten kyseisestä varsasta, ja ennen kuin huomasinkaan, olin vahingossa lupautunut ostamaan sen. Huoh. Sofie-niminen tamma muuttaa meille vieroituksensa jälkeen, mihin onneksi on vielä jonkin aikaa. Toivottavasti siis ehdin järjestellä sille tilaa ja karsinan täältä meiltä ennen sitä. Ilmeisesti siitä pitäisi tulla isona ihan lupaava esteponi, mutta saas nähdä. Eihän minulla ole edes aikaa treenata mitään nuoria kilpaponeja, saati rahaa palkata valmentajaa kun ylimääräiset tuli nyt pistettyä ponin itsensä kauppasummaan..

    Kilpailut

Sofiella kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 60 kpl

22.02.13, ERJ, 110 cm : 06/40
22.02.13, ERJ, 120 cm : 05/40
24.02.13, ERJ, 110 cm : 05/40
26.02.13, ERJ, 110 cm : 05/40
25.02.13, ERJ, 110 cm : 02/50
02.03.13, ERJ, 110 cm : 06/50
05.03.13, ERJ, 110 cm : 07/50
25.03.13, ERJ, 120 cm : 05/40
25.03.13, ERJ, 120 cm : 06/40
28.03.13, ERJ, 120 cm : 03/40
12.03.13, ERJ, 120 cm : 02/40
14.03.13, ERJ, 120 cm : 01/40
16.03.13, ERJ, 120 cm : 06/40
18.03.13, ERJ, 120 cm : 02/40
20.03.13, ERJ, 120 cm : 02/40
11.03.13, ERJ, 120 cm : 05/30
14.03.13, ERJ, 120 cm : 03/30
03.03.13, ERJ, 110 cm : 07/50
20.03.13, ERJ, 120 cm : 02/30
24.03.13, ERJ, 120 cm : 04/30
27.03.13, ERJ, 120 cm : 06/50
11.04.13, ERJ, 120 cm : 03/30
15.04.13, ERJ, 120 cm : 04/30
16.04.13, ERJ, 120 cm : 03/30
15.03.13, ERJ, 120 cm : 05/50
18.03.13, ERJ, 120 cm : 02/50
01.04.13, ERJ, 120 cm : 01/30
15.04.13, ERJ, 120 cm : 06/40
15.04.13, ERJ, 110 cm : 04/60
25.11.13, ERJ, 120 cm : 03/50
16.04.13, ERJ, 120 cm : 07/60
20.04.13, ERJ, 120 cm : 04/60
05.04.13, ERJ, 120 cm : 01/30
17.04.13, ERJ, 120 cm : 06/50
18.04.13, ERJ, 120 cm : 07/50
21.04.13, ERJ, 120 cm : 05/50
23.04.13, ERJ, 120 cm : 05/50
26.04.13, ERJ, 120 cm : 06/50
27.04.13, ERJ, 120 cm : 05/50
27.04.13, ERJ, 120 cm : 05/50
25.04.13, ERJ, 120 cm : 03/30
23.04.13, ERJ, 120 cm : 05/40
27.04.13, ERJ, 120 cm : 02/40
18.05.13, ERJ, 120 cm : 04/50
19.05.13, ERJ, 120 cm : 01/50
21.05.13, ERJ, 120 cm : 02/50
03.06.13, ERJ, 120 cm : 02/50
05.06.13, ERJ, 120 cm : 06/50
11.06.13, ERJ, 120 cm : 04/30
14.06.13, ERJ, 120 cm : 02/30
16.06.13, ERJ, 120 cm : 05/30
11.06.13, ERJ, 110 cm : 01/50
12.06.13, ERJ, 110 cm : 04/50
26.06.13, ERJ, 120 cm : 01/22
02.07.13, ERJ, 110 cm : 04/50
04.07.13, ERJ, 120 cm : 02/24
31.07.13, ERJ, 120 cm : 01/50
03.10.13, ERJ, 110 cm : 03/40
04.10.13, ERJ, 110 cm : 04/40
04.12.13, ERJ, 120 cm : 01/40

Näyttelytuloksia:
17.10.2017 Ponitila Adina, irtoSERT (Päätuomari: Zafiro) - VRL:n profiili

 

Saskia Sofie on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2021, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!