otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Rusetti, 126 cm aasitamma *1995

Rusetti toimittaa tallin epävirallisen maskotin virkaa - en tiedä, onko se hyväksi imagollemme pitää kauniiden welshponien päämajan maskottina rumaa aasia, mutta näin on vain kirottu käymään. Vaikka toiveeni tamman vilkkaasta luonteesta, päivänpaisteesta ja aurinkoisuudesta jäivätkin toteuttamatta otuksen näyttäessä aina hapanta naamaa, on se vakiinnuttanut paikkansa tallissa. Ilman Rusettia Paraatiponit ei olisi kaikkea itseään monimuotoisuudessaan.

Vuosien kuluessa kaikki tamman historia on painunut unohduksiin. Se on kuitenkin varmaa, että allekirjoittanut on kohdannut tamman aikaisemminkin hamassa nuoruudessaan - kun Kappas oli vielä röyhkeä ja jujutti keltanokkaista omistajaansa 6-0, päätettiin se majoittaa erään tilanpitäjän talliin Danin koulun ajaksi. Pieni poni oli niin energinen, että sen oli pakko saada purkaa tekemisenhaluaan tarhassa muiden eläinten kanssa - ja siellähän sitä riitti, niin ponia, vuohta kuin aasiakin. Noin vuoden ajan joutui Dani-parka tallipaikkaa vastaan raatamaan iltatallit ja viikonloput niska limassa, tutustuen myös Kappaksen tarhan muihin asukkeihin niitä mutakeleillä sisään repiessään. Ja mieleenpainuvimpana niistä hän muisti pienen, sinä kesänä syntyneen laikukkaan aasitytön.
Rusettiko sen nimi oli, kyllä taisi olla.

Rusetti oli silloin aavistuksen ujo, mutta Kappaksen tapaan loppumattoman energiavaraston omaava kakara. Se oli aina ensimmäisenä painimassa pienestä, hintelästä ulkomuodostaan huolimatta. Kapamoan kuitenkin myöhemmin vaihtaessa tallipaikkaa kunnianhimoisemman omistajansa takia katkesivat aasin ja ponin yhteydet. Dania se ei siinä vaiheessa kiinnostanut, mutta myöhemmin hän erehtyi tutkimaan vanhoja valokuvakansiotaan ja sielu herkkänä katseli nuoren poninsa ja pienen laikkukarvan yhteistä onnea. Talliin oli pakko hankkia aasi. Ensi viikon maatalousmarkkinoilla se tapahtuisi.

Rusetti oli viimeisenä myyntivuoroon tulevia elukoita, joten kovinkaan moni ei ollut siitä kiinnostunut - varsinkin, kun noin puolet asiakkaista oli jo korjannut luunsa siinä vaiheessa. Itse asiassa kenenkään mielessä ei käynytkään tarjota moisesta rimppakintusta, jonka tiedoista ei tiedetty muuta kuin sukupuoli ja nimi - ja se, että paikallinen tivoli myi sitä. Siellä se oli ollut kaksi vuotta, ja sitä ennen.. Jossain. Mutta kaikkien näiden vuosienkin jälkeen Dani pystyi tunnistamaan tummat kintereet ja valkean turvan. Huntilla hän sai tamman itselleen, traileriin pakattavaksi. Hymyillen kuin Naantalin aurinko.

Rusetti ei muistanut Dania, eikä sitä kiinnostanutkaan. Vuodet vietettynä ties missä olivat tehneet siitä kovapintaisen ja kärttyisän tädin, joka loksutti leuoillaan ilmaa, mikäli mitään parempaa syötävää ei ollut tarjolla. Sitkeästä selvitystyöstä huolimatta kenelläkään ei näyttänyt olevan mitään tietoja tamman taustasta, joten kaikki nippelitieto siitä pohjautuu Danin hataraan muistiin - emätamma taisi olla joko se tumma aasi, tai sitten se harmaa. En tiedä. Vuosi taisi olla 1995, tai -96. Kai. Ainoastaan se edellinen tivoli suostui avaamaan sanaisen arkkunsa Rusetista, ja omistaja kuvasi sitä tyhmäksi elukaksi, joka puri eikä pitänyt lapsista.

Rusetti kuitenkin muisti vanhan shetlanninponiystävänsä, ja ilahtui jälleennäkemisestä kovin. Tunne oli molemminpuolinen, eikä tamma pian esittäytynyt lainkaan ilman pyöreää ja pienempää ystäväänsä. Siitä tuli luottavaisempi, ja se saattaa kulkea vapaasti tallipihalla yrittämättä koskaan karata. Ruoka sille maistuu ja sen vatsa tuntuu loputtomalta, mutta työntekoa se karttaa - suitset nähdessäänkin alkaa Rusetti juosta hullun lailla karkuun, mitä lie traumoja sillä on. Suloinen se on silti ja vielä tullessaan toimeen tallipihan ruoholla se saa olla ja elää Paraatiponeissa kaikessa rikkoutumattomassa rauhassa. Ja se onkin parasta kaikkien kannalta, Rusetti kun protestoi niin hampain kuin kavioin, sekä kiljuu sydäntä särkevästi joutuessaan seisomaan pitkään karsinassa.

Tapahtuipa loppupeleissä mitä tahansa, on Rusetti ansainnut sympatiani puolelleen. Vaikka se hankasi häntänsä pilalle viime keväänä, eikä ole kasvattanut vielä jouhikarvaakaan takaisin.

 

Rusetti on virtuaalihevonen.
Kuvan © Varjeltu Kaiken muun materiaalin © dani 2015, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!