otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Rhediad Hedd Cennad VH16-026-0007

kuva

  Virallinen nimi   Rhediad Hedd Cennad   Säkäkorkeus   150 cm
  Lempinimi   Kentsu   Syntynyt   01.06.2015, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunivoikonkimo   Kasvattaja   Murroksen ratsutila
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 100 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset:
    KRJ-II, 5 + 40 + 19 + 20 + 15 = 99p. 31.05.2022
    VWY-II, 7 + 6,5 + 6 + 21 + 4,5 = 45p. 05.08.2022

4-vuotias 01.10.2015
8-vuotias 01.02.2016

    Luonnekuvaus

Kentsu on isänsä kaltainen todellinen höyryveturi - sen todella innostuessa kannattaa risujen ja männynkäpyjen lisäksi myös kaikkien elävien olentojen pelastautua alta pois, sillä tämä tamma tekee ennen kuin ajattelee. Kentsu on erittäin eläväinen, energinen ja mielellään liikuskeleva eläin, mutta kun otetaan huomioon sen suuri koko, sekä 150-senttinen säkäkorkeus että tamman massiivisuus, on pienempien syytä olla sen seurassa varuillaan. Ei se pahaa tahdo, mutta välillä ponin ollessa vain joka suuntaan huitovaa jalkaa on hoitajalla hyvä olla silmät selässäkin ja kokemusta tämänkaltaisista vipeltäjistä. Esimerkiksi taluttaessa se vaatii aika paljon kuria, ettei se lähde sinne tänne loikkimaan, ja varustaessa tarvitaan joskus aika paljon huumoria, kun tamma heiluu niin, että soljet vain kilisevät, mutta mitään remmejä ei saa kiristettyä kiinni..

Toisin kuin tumpelo isänsä ja nirppanokkainen emänsä, on Kentsu todella iloinen ja siinä mielessä luonnoltaan oikeinkin miellyttämisenhaluinen poni. Sille käy kaikki, se on kaikkien kaveri, sen saa lähtemään mukaan mihin tahansa, ja aina on hauskaa! Jee, uusia seikkailuja! Se ei tarvitse juuri suostuttelua loikatakseen maastolenkillä tuntemattomaan ojaan ja ponilaumassakin se on aina ensimmäisenä uskaliaana tutkimassa uutta ja kamalaa, kun muut ponit vielä arastelevat ja ihmettelevät takavasemmalla. Lisäksi Kentsu ei muutenkaan ole niin tarkka siitä, miten sitä kohdellaan. Sillä on kova ja iso pää, joka on monesti jäänyt ovenväliin tai kopsahtanut kattoon, eikä tamma ole siitä rikki mennyt. Onpa se vahingossa saanut myös talikosta usean kerran, kun se on käynyt liian tuttavalliseksi tarhoja puhdistettaessa. Se ei kanna kaunaa, vaan on aina oma iloinen itsensä. Sen käsittely onkin varsin lupsakkaa ja mutkatonta, kunhan muistaa aina pysyä askeleen edellä tamman äkkinäisissä liikkeissä.

Ratsastaessa Kentsun energisyys on sekä voimavara että edistystä ja tekemistä hankaloittava tekijä. Itse olen sitä mieltä, että kunnon ratsua ei voi olla olemassa ilman riittävää eteenpäinpyrkimystä, ja siitä ei todellakaan tarvitse kantaa huolta tämän pikakiiturin kanssa. Ennemmin saa varmistella jarrua, jonka kyllä tamman mielenliikkeet tunteva kuski saa yleensä helposti hallintaansa. Toisaalta taas Kentsu on hieman taipuvainen hutilointiin ja säheltämiseen, puhumattakaan siitä, että joskus sitä täytyy etukäteisväsyttää tuntitolkulla ennen kuin kunnon keskittyminen on edes mahdollista - näin vanhemmiten tamma osaa onneksi hieman paremmin malttaa mielensä ja keskittyä, mutta nuorena touhu oli välillä aivan päätöntä. Kentsua sai juoksuttaa ja irtohypyttää vaikka maailman tappiin asti ja silti menohaluja tuntui olevan liikaa, jotta uuden opettelusta olisi tullut mitään. Kärsivällisyyttä Kentsu on vaatinut, mutta ainakin sillä on todella kova kunto! Pitäisikin varmaan koettaa uutena aluevaltauksena sen kanssa jotain matkaratsastuksen pikamatkoja.

Tasainen, rauhallinen ja vauhtia pelkäämätön kuski saa kuitenkin Kentsusta kuorittua ihan tosi kivankin menopelin pikkuluokkiin. Tamman kanssa työskentely vaatii kärsivällisyyttä ja oikeiden nappuloiden löytämistä, mutta pitkäjänteinen työskentely on palkittu kisakentillä. Tamma ei enää juokse hulluna kaikista esteistä läpi, vaan useimmiten jopa hieman varoo jalkojaan, sekä kouluradalla se myös malttaa koota itseään ja tepsutella nätisti kuolaintuntumalla. Laukanvaihdot sujuvat nykyään myös käynnin kautta eivätkä suoraan megaloikalla kesken laukka-askeleen.. Selässä vaan täytyy olla tosi hiljainen, tarkka ja määrätietoinen - ponin hulluutta ei saa ylimääräisellä heilumisella agitoida ja kuskin pään täytyy koko ajan olla mukana tekemisessä. Vapaat hetket tai itse päättäminen ei sovi Kentsun treeneihin. Kuski vie ja poni vikisee. Tai ei ehkä ihan, tamma on oikeastaan tosi miellyttämisenhaluinen ja yritteliäs, sen keskittyminen ei vain aina riitä pitkiä aikoja pitkiin puuduttaviin toistoihin ja sen menohalut tulee osata kanavoida oikein oikeanlaiseen tekemiseen. Täsmätyöskentely sopii sen kanssa hyvin, se ei kaipaa pitkiä jumppia, vaan lyhyitä tehokkaita sessioita. Maratoneja ehtii juosta sitten myöhemminkin!

    Suku

 isä Tomllyd Cymynrodd
    mrn, 153 cm, wD
 ii. Tomllyd Cymyn Arall
    mrn, 154 cm, wD, evm
 iii. Tomllyd Arallair
    m, 153 cm, wD, evm
 iie. Tomllyd Cymaethures
    rn, 150 cm, wD, evm
 ie. Balchwych Crediniad
    prn, 149 cm, wD, evm
 iei. Poethwyn Mercher
    trn, 150 cm, wD, evm
 iee. Balchwych Cerridwen
    prn, 149 cm, wD, evm
 emä Brithdir Heledd
     rnvkkkm, 149 cm, wD
 ei. Brithdir Welsh Flake
      rnkm, 148 cm, wD, evm
 eii. Brithdir Welsh Maniac
    rn, 152 cm, wD, evm
 eie. Brithdir Linda
    rtkm, 146 cm, wD, evm
 ee. Ceithes Helen
    vkk, 143 cm, wD, evm
 eei. Ceithes Comet Comet
    rnvkk, 145 cm, wD, evm
 eee. Synthir Clara Braint
    rt, 142 cm, wD, evm

    Jälkeläiset

Kentsu on tarjolla welshponijalostukseen!

15.01.2021 o. Dawn Myfwr Heddychwr (i. Dawn Ddeddf Myfyrdod), omistaja: Paraatiponit

    Valmennukset ja päiväkirja

-- 18.02.2022, päiväkirjamerkintä, kirjoittaja Disa
Dawn Pendragonista selviydyttyään Paraatiponeissa apurina olleelle Hettielle iskettiin käteen "Kentsun" varusteet.
"Se on se kimo welsh cob, ei niitä ole montaa" Dani antoi tuntomerkit oikeasta hevosesta, ennen kuin kaasutti autollaan asioille.
Hettie etsi laitumilta ja tarhoista sen isoimman kimon ja päätteli, että tämä se on. Epäusko tosin meinasi iskeä, sillä tamma oli taluttaessa todella kuriton. Tallilla ei ollut paikalla ketään riuskaa apumiestä, jota huutaa apuun, kun massiivinen cob meinasi rymytä hyttysen kokoisen taluttajansa yli, joten Hettien ei auttanut kuin pärjätä kliseisesti taidolla, ei voimalla.

Saatuaan rymyäjän talliin ja varusteet niskaan, Hettie koki parhaaksi ensin vähän juoksuttaa Kentsua. Onneksi hän ei tiennyt, että tamma oli vanha monitaituri, jolla oli parhaimpina kisavuosinaan sellainen kunto ja draivi, että siinähän juoksuttaisit, olisit vielä huomennakin pyörittämässä ponia bunkkeria ympäri. Nyt parhain terä oli jo vähän ruosteessa, joten tamma ei jaksanut tömistellä määräänsä enempää kuin puskutraktori. Hettie kapusi satulaan ja kun hän pysyi tarpeeksi topakkana, Kentsusta tuli kiva, mutta aika piukea ratsu, joka mennä syöksähti sinne tänne ratsastajan apujen mukaan. Olisi ehkä tarvinnut enemmän yhteisiä kilometrejä alle, että menoon olisi löytynyt joku ajonvakautus, mutta ottaen huomioon miten päivä Kentsun kanssa alkoi, loppujen lopuksi päästiin jo reilusti voiton puolelle.

-- 15.01.2021, päiväkirjamerkintä
Kentsun kisaura niin esteillä kuin koulussakin on ollut ohi jo aikapäiviä sitten, eikä näyttelyissäkään ole tullut sen kummoisempaa menestystä, joten oli korkea aika tehdä oloneuvoksena viime vuodet viettäneelle tammalle ensimmäinen varsa. Onneksi omasta tallista löytyi sopiva ori esikoisvarsan isäksi, nimittäin oikein komea kouluori Toope. Ja tämän energisen yhdistelmän tulos syntyikin tänään, kun Kentsu varsoi esikoisensa. Lopputuloksena saimme talliin ruunikon orivarsan, joka muistuttaa kyllä tässä vaiheessa huomattavasti enemmän isäänsä kuin emäänsä. Kentsu saa nyt vietellä mammalomaa hetken ja minä mietin, mitä varsalle tapahtuu.

-- 25.06.2015, päiväkirjamerkintä
Hieman vajaa vuoden ikäinen Kentsu pääsi tänään muuttamaan Murroksesta Paraatiponeihin. Ja vihdoin on myös päivänselvää, että tammasta tulee emänsä tapaan valkoinen satuponi. Ainakin ulkonäöltään, luonteen puolesta ei ehkä niinkään. Assi on nimittäin raportoinut, että Kentsu on osoittautunut luonteeltaan melkoiseksi sähikäiseksi, jonka ensimmäinen reagointitapa mihin tahansa tuntuu olevan ryntäillä ympärilleen kuin päätön kana. Siksi lähdinkin hakemaan tammaa varustautuneena kokovartalopanssarilla, ja hevoskoppikin vuorattiin sisältäpäin mahdollisimman pehmeäksi, ettei mahdollisesti kuljetuksen aikana toilaileva ja rimpuileva tamma teloisi itseään. Lastaaminen olikin melkoinen show, kun Kentsu spurttaili ja lopulta nousi kyytiin valtavan kenguruloikan siivittämänä, mutta onneksi itse matkan aikana tamma otti rauhallisesti ja keskittyi lähinnä syömiseen. Trailerista tamma poistui myös vauhdilla, ja päätin karsinan sijaan pistää sen pienempään tarhaan toipumaan matkan rasituksista. Kentsulla oli kyllä tarhassakin sellainen vauhti päällä, ettei se vaikuttanut kovin rasittuneelta.. Tästä lähdetään tutustumaan ja opettelemaan tallin tavoille. Eiköhän tästä hyvä tule.

-- 01.06.2015, päiväkirjamerkinä
En ollut odottanut varsamahdollisuuden tulevan näin nopeasti, joten tilausvarsan isäksi valikoitui oma oriini Tomllyd Cymynrodd. Se nyt oli pikaisestikin saatavilla, ja on Heleddin tapaan varsin ryhdikäs ilmestys. Cymynrodd matkasi Murrokseen ja takaisin, ja ilokseni Assi raportoi kaiken sujuneen hyvin ja varsa oli saatu aloille. Tästä alkoi kärsimätön odotus ja viikottainen tilausraporttien kysely. Täytyy kiittää Assin kärsivällisyyttä tässä asiassa, sillä häntä tuli kyllä häirittyä ehkä vähän liiankin usein. Tänään sain iloiset uutiset siitä, että mittatilausvarsani on syntynyt. Huristin saman tien Murroksen tilalle ja vastassani oli hyvinvoiva tamma, hyvinvoivan tammavarsan kanssa. Varsa oli oikein jäntevä ja ryhdikäs vanhempiensa tapaan, sekä jo yhden päivän ikäisenä todella energinen tapaus. Väri oli kuulemma tismalleen samanlainen kuin emällä sen syntyessä - tummahko ruunivoikko. Kimoutumisesta on liian aikaista sanoa, mutta se on hyvä merkki, että varsa näyttää emältään jo nyt. Toivon nimittäin identtistä kopiota itselleni.. Pahin pettymys olisi ollut, jos varsa olisi muistuttanut mustanruunikkoa isäänsä liikaa. Nyt täytyy kärsivällisesti odotella varsan kasvamista, jotta väriä voidaan arvailla ja jotta saan sen omalle kotitallilleni asustelemaan.

-- 05.05.2015, päiväkirjamerkintä
Sattuneista syistä tulee seurattua melko paljon sitä, mitä muut kasvattajat milloinkin puuhailevat. Niinpä minulta ei myöskään jäänyt huomaamatta Assin uudet ostokset Murroksen ratsutilalla. Assi on viime aikoina maahantuonut makeita poneja, ja menestyksekkäästi kiertänyt niiden kanssa sekä kilpakenttiä että näyttelykehiä. Erityisesti silmääni on pistänyt ryhdikäs kimo cobtamma Brithdir Heledd. Ennestään minulla ei ole koskaan ollut kimoa cobia, siis isoa cobia, pikku C-sektion cobeja meillä on kyllä muutama ollut, ja tämä puute oli korjattava - minun olisi siis saatava tammasta varsa, maksoi mitä maksoi! Olin kysellyt varsaa jo aiemmin, mutta tamman kisaura oli vielä vaiheessa, eikä Assi nähnyt varsaa siinä kohtaa järkevästi. Nyt sain kuitenkin ilmoituksen, että Heledd olisi käytettävissä ja voisimme alkaa yhdessä suunnitella tilausvarsan yksityiskohtia!! Nyt täytyy äkkiä keksiä sopiva ori ja laittaa varsa tulille. Olen niin innoissani ja todellakin toivon, että lopputulos on väriltään kimo!

    Kilpailut

Kentsulla kilpaillaan KRJ:n että ERJ:n alaisissa porrastetuissa kilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 605.45 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1640.97 p.
Tahti ja irtonaisuus: 1139.55 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

ERJ esteratsastuksessa 2246.42p. (vaikeustaso 5)
KRJ kouluratsastuksessa 2780.52p. (vaikeustaso 6)
VVJ valjakkoajossa 1640.97p. (vaikeustaso 4)

Katso tarkemmat tiedot VRL:n profiilista.

 

Rhediad Hedd Cennad on virtuaalihevonen.
Kuva © Skelwith Stud
Kaiken muun materiaalin © dani 2022, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!