otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Nile Czcibor al Rayad VH06-003-6324

  

  Virallinen nimi   Nile Czcibor al Rayad   Säkäkorkeus   148 cm
  Lempinimi   Niilo   Syntynyt   08.08.2009, VHKR
  Rotu   Arabialainen täysiverinen   Sukupuoli   Ori
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   al Rayad Stud
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 70 cm
Käyttö: Siitosori

Saavutukset: --

3-vuotias 08.12.2009

    Taustaa

Tallin kiistatta nykypäivän jaloin ilmestys kurkisti takkukarvaisena ja pöllämystyneenä ulos mustasta peltirotiskosta, joka toimitti trailerin virkaa. Pieni ja hintelä oriinnuorukainen oli ensimmäistä kertaa kasvattajatallinsa ulkopuolella, ja tänne sen piti jäädä asumaan; karvaisten ja pyöreiden, sekä suurien ja tynnyrimäisten welshponien laumaan. Varsa räpytteli suklaasilmiään muutaman tovin loppukesän auringossa, katsoi omistajaansa viattomasti ja loikkasi yhdellä suurella pompulla rampin yli ja vilisti villisti sinne tänne riimunnarun rajoissa, jäätyen sitten taas ihmettelemään, kun tajusi olevansa narunvarressa. Höpsö varsa!

Nyttemmin jo suuremmaksi kasvanut Niilo on osoittanut lahjoja kouluratsastuksen saralla, ja siinä se onkin suhteellisen lyhyessä ajassa luonut aivan mielettömän uran osoittautuen melkoiseksi kisatykiksi. Vielä allekirjoittanut toivoisi siitä oivaa siitoshevosta ja mahdollisesti myös näyttelymenestyjää ja kuviot oriin näyttelyissä ravaamisen kannalta ovatkin jo melko selvät.. Miten höpö-Niilo asiaan itse suhtautuu, se jää nähtäväksi.

    Luonnekuvaus

Niilo on viisas ja oman paikkansa elämässä tunteva ori. Aika on muovannut siitä äärimmäisen itsevarman hevosen, ja se sopisikin varmasti jopa leijonalauman johtajaksi kylmäpäisen rauhallisuutensa ansiosta. Välillä ukkeli vaikuttaa kieltämättä sen kaikessa arvokkuudessa itsepäiseltä tomppelilta, kovakalloisemmalta kuin viimekesän nuorikot, mutta aina on Niilo säilyttänyt myös syntymävelmuilunsa elämänsä varrella; kun otus jotakin päättää, se joko tehdään sen ehdoilla, keinoja kaihtamatta, tai jätetään kokonaan tekemättä. Nokkela tämä on, sanonnan mukaan kuin kettu, ja jallittaa välistä kaksijalkaisiaan vain omaksi ilokseen - annettakoon itse kullekin hupinsa anteeksi, eivät kai Mensankaan jäsenet joka päivä tee älykkyystestejä!

Käsiteltäessä Niilo on yleensä tapaansa varsin hyväkäytöksinen, mutta varsinkin tammojen kiimojen aikana kaveri on kovin kireää ja häsläävää poikaa, ja poninpalleroihin verratusta keijukaismaisesta ulkomuodostaan huolimatta on se todellinen tankki rojahtaessaan vasten tai huitaistessaan ikävästi jalallaan. Kaiken varalta sopii tämäkin ukkeli siis hoitaa kiinnisidottuna kahdelta puolelta, kun se joskus myös tuppaa piristämään liian tutun hoitajan päivää heittäytymällä huumorimielessä hankalaksi, kauhomalla pitkälle etujaloillaan, pyöritellen silmiä ja häntäänsä, availlen vetosolmuja ja jyrsien ketjuja. Napakka kielto saa sen lopettamaan moisen hölmöilyn, ja seuraavaksi se kurotteleekin availemaan hoitajan kengännauhoja tai nappaamaan harjoja ämpäristä…

Oriin mielipide hoitotoimenpidettä kohtaan on aina pysynyt samana; mukavaa touhuahan se on! Vaikkei se kestäkään ohuen karvansa läpi tunkevaa, herkkää ihoaan raapivaa kumisukalöylytystä, on pitkäkestoinen ja huolellinen, pehmeäotteinen puunaus ollut siitä aina miellyttävää. Kun herran saa kerran seisomaan aloillaan, jää se katselemaan tyytyväisenä tallin touhuja tuntematta tarvetta häiritä hoitajansa työtä.
Kosketusherkkä elukka Niilo ei ole, vaikka sen karvan ohuus välillä tuottaakin pientä kärhämää ymmärtämättömän hoitajan ja herkistelevän oriin välille. Kainaloita saa harjata mielin määrin, kuin myös jalkojen sisäpuolia, ryntäitä ja mahan alusta; vain pää nousee joskus pakoon kovakouraista hoitajaa, johtuen varmasti siitä, kun allekirjoittanut kerran erehtyi raapaisemaan sitä silmän päältä kumisualla… Ups! Pitkällä maanittelulla tai jakkaran kanssa on päänharjaamisen tuottama ongelma kyllä ratkaistu.

Kavioiden putsaus on operaatio, jossa Niilo tahtoo aina pilailla hoitajansa kustannuksella. Jalka nousee ensiksi hienosti, mutta kaakkipa huitaisee jalkansa sivulle heti, kun hoitaja meinaa siihen tarttua. Toimenpiteeseen kuuluu myös pään laskeminen etujalkojen väliin tuoden turpa tielle kaikkea, sekä hoitajan takaliston tökkiminen turvalla. Niilo heiluu kaikin mahdollisin tavoin vaikeuttaakseen hoitajan työtä, ja tuntuu nauravan ivallisesti päälle käännellen päätään korkealla ilmassa ja hirnuen iloisesti korvat hörössä - törkeä kopukka!
Kengittäjällä ori pelleilee aivan samaan tapaan kuin hoitajankin käsittelyssä, tosin sillä erotuksella, että Kenkä-Erkki antaa turpaan Niilolle kyllästyessään. Se tuokin hevosen arkeen lisää jännitystä, kun ihmisen hermoilla pelleily muuttuu riskipeliksi.
Eläinlääkärin tarkastukseen tämä äijä tulee vastaan sanomatta, vaikka piikin saaminen onkin kammottavaa, eikä taivutuskokeissa aina malteta seistä aloillaan kavioiden puhdistamisen tapaan.

Pesu on myös varsin mukava toimenpide elämäniloisen Niilon mielestä, ja se tahtookin aina läikytellä vettä itsensä, hoitajansa, sekä mieluiten puolen tallin päälle jokaisesta ohikulkijasta puhumattakaan. Pesuboksissa kannattaa olla nopea, ettei meno äidy liian raisuksi ja Niiloa joutuu kunnolla komentamaan pysymään aloillaan; voi niitä koiranpentusilmiä, joilla otus luo syviä katseita anteeksipyytävästi ja katuvasti, jatkaen sen jälkeen uudelleen temmellystään!
Varustamiseen hevonen on jo useaan kertaan ehtinyt tottua, eikä sillä ole enää oikein sanaa sanottavanaan toimenpiteestä. Sopivan rauhallinen, määrätietoinen sekä pehmeäotteinen hoitaja satuloi ja suitsii Niilon hetkessä - kun taas yhdellä nykäisyllä remmit viimeiseen reikään vetävä ihminen saa poistua oriin karsinasta luimukorvien ja kiiluvien hampaiden saattelemana.

Ratsun toimessa Niilo viihtyy, vaikka kieltämättä senkin mielestä olisi mukavampi vain nukkua auringonpaisteessa kuin raataa pölyävällä kentällä. Alkutunnista ori onkin usein hieman hidas vastaamaan apuihin, ja se tykkää kulkea myös aivan megapitkänä makkarana naurettavan lyhyellä askeleella, mikä saa sen muistuttamaan vaappuvaa ankkaa. Ratsastajan on päättäväisesti vietävä avut kerralla läpi, ja laitettava ori kulkemaan ensinnäkin kunnon hevosen liikkeillä eteenpäin. Moottoria saa usein herätellä roimastikin, mutta liiallisesta naputtelusta Niilo vetää herneet hengityselimiinsä ja voi protestoida pukitellen kiukkuisesti. Varsinaisesti kankea tämä kaveri harvoin on, mutta ei ole toivoakaan saada sitä parempaan työskentelymuotoon ilman huolellista taivuttelulämmittelyä.

Kaiken loksahtaessa paikoilleen Niilosta kehkeytyy upeaakin upeampi kouluratsu, joka on miellyttävä ratsastaa suuren työmoraalinsa ja halunsa liikkua ansiosta. Siitä tulee herkkä kuuntelemaan apuja, ja se vastaa niihin ajatuksentarkasti; tosin vähänkin epäselvät avut saavat sen keskittymisen herpaantumaan ja luistamaan tehtävästä, joten siinä mielessä ori on täydellinen virheenpaljastin. Mikään maailman komein otus sutjakkarakenteinen Niilo ei ole edes itseään esitellessä, mutta otus varmasti yrittää aina parhaansa ja on valmis ylittämään itsensä. Sen liikkeet ovat puhtaat ja elastiset, ja niitä on hyvä koota ja lisätä niiden säilyttäessä sen vähän raamikkuutensa. Tämä kaveri on ihanteellisin tapaus notkeutensa ansiosta vääntymään ja kääntymään mitä tarkkuutta vaativimmille urille, ja toisaalta se on helppo pitää suorana esimerkiksi pohkeenväistössä. Ihanteellinen pikkupaketti!

Esteitä Niilo hyppii myös, eikä rohkeutensa ansiosta varmastikaan koskaan epäröi hypätä tai kiellä; sen hyppytyyli ei vaan koskaan ole ottanut kehittyäkseen miksikään siitä parivuotiaiden surmansyöksyistä, joten lähes sillä linjalla mennään edelleen.. Esteet ovat haluttua vaihtelua oriille, mutta selkään tarvitaan ehdottoman varma ratsastaja pitämään huolta jäniksen tapaan sinkoilevasta dynamiittipötköstä nimeltä Niilo.
Kilpailuissa ori osaa käyttäytyä herrasmiehen tavoin, tosin se vaatii hieman tarkempaa ratsastusta kuin kotona; onhan kilpailupaikka aina täynnä uusia tuttavuuksia, ääniä ja hajuja. Korvatulpat on ihan hyvä tunkea korviin jo otettaessa otusta ulos kopista, sen verran ukkelia kiinnostaa suoritusta mahdollisesti häiritsevät asiat.

    Suku

 isä Nile Jawdah al Rayad
    ox
 ii. *BT Budzislaw++++
    ox
 iii. Atticus++++/
    ox
 iie. Borjczky+/
    ox
 ie. Nile Heiress al Rayad
    ox, KTK-II
 iei. Ansata Nile Warrior+/
    ox
 iee. Ansata Nile Mist+
    ox
 emä Yelena C+
     ox
 ei. BT Alesky
      ox
 eii. *Blow++++/
    ox
 eie. Atuan Azgard+/
    ox
 ee. Ya Bint al Hawa+++
    ox, KTK-III
 eei. Encrypted
    ox
 eee. Tequila
    ox

"Tavoitteena oli saada tästä varsasta monipuolinen ja tasokas kisaratsu jolla riittäisi kapasiteettiä ja hermoja myös vaativammille radoille. Jo nyt näyttäisi myös siltä että vanhemmilta varsa on perinyt erittäin korrektin rakenteen." Kasvattajan sanoja lainaten, mikään turha suku ei siis ole kyseessä. Laajempaa infoa tulee kun tulee

    Jälkeläiset

Niilo on tarjolla jalostukseen!

18.09.2011 x-o. Nicolas Ring x (e. Noorallah Ring xx) omistaja: Kerppa
25.10.2011 wpb-t. Gwalch Chelsea (e. Caprice) omistaja: Juli
12.06.2014 wpb-t. Arabian Gold (e. Jade Jeopard) omistaja: Miivi

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

Cheval Delamerin kouluvalmennuksessa 06.09.11, valmentajana Ziki
"Ori oli toisen ryhmän ensimmäinen valmennettava, ja sai siten ratsastajineen tähän asti nyrpeimmät alkutervehdykset - kuka nyt tykkäisi tulla takaisin kylmään tuuleen seisomaan ja huutamaan? No, ehkä joku, mutta kun itse kävelin kentän laidoilla peittämässä syveneviä uria, tuli siinä myös hieman lämmin ja pystyin jälleen keskittymään kunnolla valmennettavaan. Annoin ohjeiksi ottaa hieman alkuravia, tehdä paljon voltteja ja käännöksiä, jotta ori varmasti lämpeäisi ja olisi siten taipuvaisempi jatkossa. Niilo oli erittäin laiskan oloinen ja suorastaan laahasi jalkojaan perässä kulkien niin pitkänä kuin vain suinkaan kykeni - hieman pohkeilla ja piristyksellä tästäkin orista alkoi tulla esiin kunnon kouluhevosen piirteitä, vaikka tämä alkuun olikin näyttänyt melko mahdottomalta. Pian ko kootumpana liikkuva Niilo sai tehtäväkseen tehdä pitkillä sivuilla avotaivutusta ensin käynnissä, ja lopulta myös ravissa. Tämä onnistui varsin hyvin, ja muutama oikein hieno askel saatiin aikaan. Dani oli alkuun hieman myöhässä ja välitti istuntansa kanssa hieman ristiriitaista pyyntöä, mutta ori yritti silti parhaansa. Kun istunta korjattiin, näytti orin askel jo huomattavasti paremmalta ja oli siten iloa katsella. Eikä siinä niin kylmä tullut valmentajallekaan! Lopulta teimme vielä muutamat harjoitukset laukassa ympyrällä, kunnes ratsukko sai aloitella loppujäähdyttelynsä."

Kouluvääntöä 08.12.09, peilittömässä maneesissa maahanpalauttajana toimi dwyn.
"Olimme sopineet että harjoittelisimme helpon A:n asioita sinun ja Niilon kanssa, joten tänään harjoittelisimme pohkeenväistöjä ja laukanvaihtoa käynnin kautta ja muita siirtymisiä. Niilo oli melko kankean oloinen aluksi, mutta sait oriin kipinää vähän vihjailemalla pohkeella että olisi töitä. Niilo juoksi kaula pitkänä ja sinulla oli ongelmia koota, mutta sait kuitenkin Niilon kuulolle ja valmiustilaan. Pohkeenväistönne menivät todella hienosti, voisit vähän avustaa enemmän pohkeella jotta Niilo varmasti ymmärtää mitä tehdä. Vasemmalle pohkeenväistöt olivat vaikeampia, seuraavissa treeneissä muistakaa se. Lopuksi harjoittelimme hetken siirtymisiä, pääasiassa laukanvaihtoa käynnin kautta. Niilohan innostui laukkaamisesta niin kovasti että pari ilopukkiakin lensi. Huomasit itse kääntää oria voltille aina kun tempo nousi liian kovaksi ja viimeiset nostot menivät ihan mallikkaasti! Niilossa on kovasti potentiaalia kunhan orin saa kiinnostumaan hommasta ja sille antaa selkeät avut. Sinun täytyy muistaa ryhti, istuit monesti lievässä etukenossa ja tasapainosi järkkyi siksi. Toivotan kovasti onnea kisakauttanne varten!"

mmeijun kanssa kouluratsastusta opiskelemassa 06.12.09
"Alkuverryttelyistä lähtien Niilo tuntui olevan kireä kuin viulunkieli, heilutellen häntäänsä vastalauseena jokaiselle ratsastajan pyytämälle tehtävälle ja silloin tällöin potkaisten reilusti taakse päin, mikäli ratsastaja pyysi liian kovin ottein. Tehtävänä olikin saada hevonen kulkemaan siististi rentona ja avuilla, ja kun kyseessä ei ole vielä kovin osaava ratsu, kiinnitettiin paljon huomiota pelkästään apuihin oikein reagoimiseen. Suoritettavaksi annetiin paljon voltteja, ympyröitä sekä siirtymisiä, niin käynnistä pysähdykseen kuin raviinkin. Näiden sujuessa ja Niilon hakeutuessa edes hieman kuolaimelle tulivat ohjelmaan mukaan myös askellajin sisäiset siirtymiset hieman isommille askeleille ja jälleen kevyillä pidätteillä ja istunnalla lyhyemmille askelille. Ratsastajan ongelma oli paikoitellen liian hätäiset käskyt, kovat pidätteet sekä rajut pohkeet, jotka saivat muutenkin pinkeän ratsun jännittymään entisestään, mutta valmennuksen edetessä ymmärsi ratsastajakin malttaa mielensä ja kokeilla, kuinka pienillä avuilla ratsun saa toimimaan - ja kovin pienilähän se näytti lopulta sujuvan. Käynnin ja ravin sujuessa hienosti ja ratsun pysyessä edes suurimman osan ajasta oikein päin, otettiin mukaan laukkaharjoittelu isolla keskiympyrällä. Paljon laukannostoja ja saman tien toimiva, pyöreä laukka, ja jälleen takaisin raviin tai käyntiin. Ympyrällä tuli olla todella tarkka, ettei Niilo kaatunut sisäänpäin tai puskenut lapa edellä, joten ratsastajan tuli pitää huolta ulko-ohjan tuntumasta sekä hevosen pitämisestä suorana. Vasta suorana kulkemisen onnistuttua mukaan voitiin ottaan jo lievää asetusta ja taivutusta. Laukan pysyessä jo muutaman kierroksen rentona, eteenpäinpyrkivänä ja hallittavissa siirryttiin harjoittelemaan väistöjä käynnissä diagonaali-linjalla. Jälleen hieman turhan ronskeja apuja käyttänyt ratsastaja sai Niilon turhautumaan eikä väistöliikkeet meinanneet sujua, mutta muutaman tekemäni demonstroinnin jälkeen ratsu väisti kohtalaisen siististi molempiin suuntiin. Vielä loppuravit loivilla kaarteilla ja ympyröillä, ja tämäkin ratsukko saatiin näyttämään oikein mallikkaalta - alla oli rento ratsu ja selässä siististi ja rauhassa ratsastava ihminen."

    Kilpailut

Niilolla kilpaillaan pääpainoisesti KRJ:n alaisissa kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 45 kpl

06.11.10, KRJ, heA : 03/60
10.11.10, KRJ, heA : 05/60
28.11.10, KRJ, heA : 04/50
29.11.10, KRJ, heA : 03/50
06.12.10, KRJ, heA : 04/30
08.12.10, KRJ, heA : 02/30
07.12.10, KRJ, heA : 06/60
08.12.10, KRJ, heA : 01/60
11.12.10, KRJ, heA : 05/30
12.12.10, KRJ, heB : 06/50
17.12.10, KRJ, heA : 04/50
07.12.10, KRJ, heB : 06/50
12.12.10, KRJ, heA : 04/30
14.12.10, KRJ, heA : 02/30
16.12.10, KRJ, heA : 04/30
18.12.10, KRJ, heA : 05/50
21.12.10, KRJ, heB : 06/50
23.12.10, KRJ, heA : 04/60
20.12.10, KRJ, heA : 02/30
21.12.10, KRJ, heA : 02/30
22.12.10, KRJ, heA : 03/30
26.12.10, KRJ, heA : 07/60
27.12.10, KRJ, heA : 01/50
28.12.10, KRJ, heA : 03/50
29.12.10, KRJ, heA : 02/50
31.12.10, KRJ, heA : 07/50
27.12.10, KRJ, heA : 01/30
29.12.10, KRJ, heA : 03/30
31.12.10, KRJ, heA : 02/30
02.01.11, KRJ, heA : 03/60
29.12.10, KRJ, heB : 03/70
03.09.09, KRJ, heB : 03/50
05.10.09, KRJ, heA : 04/60
11.12.09, KRJ, heA : 02/40
25.10.09, KRJ, heC : 02/40
28.11.09, KRJ, heB : 03/60
14.12.10, KRJ, heB : 02/50
18.12.10, KRJ, heA : 05/50
18.12.10, KRJ, heA : 04/50
20.12.10, KRJ, heA : 01/50
21.12.10, KRJ, heA : 04/50
28.12.10, KRJ, heA : 04/50
29.12.10, KRJ, heB : 07/50
30.12.10, KRJ, heB : 07/50
31.12.10, KRJ, heB : 05/50

 

Nile Czcibor al Rayad on virtuaalihevonen.
Kuvat © Forest Hill Arabians
Kaiken muun materiaalin © dani 2014, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!