otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Mewian Tiffany VH14-022-0036     

  Virallinen nimi   Mewian Tiffany   Säkäkorkeus   127 cm
  Lempinimi   Tiffany   Syntynyt   05.01.2014*
  Rotu   Welshponi (sektio B)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Rautias   Kasvattaja   Mewian Welsh
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 70 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 4,5 + 7 + 5 + 20 + 5 = 41,5p. 27.11.2016
                    KRJ-II, 4,5 + 40 + 22 + 11 + 15 = 92,5 p. 20.12.2016

*4-v. 09.01.2014, 8-v. 09.05.2014

    Luonnekuvaus

Pieni poni, suuri sydän - siinä Tiffany pähkinänkuoressa. Tamma ei ole ainoastaan hyvällä ulkonäöllä varustettu, vaan pieni, kaunis ja keijumaisen hentoinen poni on myös luonteeltaan todellista kultaa. Piiperöinen on hyvin ihmisrakas ja seurallinen, todellinen nappivalinta pikkulasten hoidokiksi. Tiffany onkin tuttu näky paikallisissa talutusratsastuksissa, sillä poni rakastaa huomion keskipisteenä olemista ja kaikki lapset rakastavat söpöä tammaa. Kehuja ja nameja tämä herkkusuu ei voi koskaan saada liikaa. Turhaan olen koettanut kieltää niiden antamisen, kun tamma ei ole oppinut edes kerjäämään ja sen käytöstavat ovat edelleen moitteettomat, vaikka se saa syödä suoraan kädestä ja taskusta.. No, ei kai pieni pömppis kisauransa jo lopettanutta siitostammaa vaivaa.

Kaikki arkiset toimenpiteet sujuvat oikeastaan täysin moitteetta Tiffanyn kanssa. Se antaa nätisti kiinni ja seuraa taluttaessa kiltisti perässä. Muutamilla tallitytöillä on tapana hakea se sisään ilman riimua pitäen vain otsatukasta kiinni, mikä sinänsä kyllä toimii tällä ponilla, mutta antaa kyllä hieman kyseenalaisen kuvan meidän ammattitaidosta ulkopuolisille.. No, olkoot. Karsinassa Tiffany tapittaa tyytyväisenä paikoillaan tai syö rauhassa heinäkasasta. Varustaminenkaan ei ole ongelma, joskin varma voi olla siitä, että tamma jatkaa syömistä kuolaimet suussaankin. Itse yleensä suitsiessa otan Tiffanyn puoliksi ulos karsinasta, koska en välitä niin tuosta kuolaimien hinkkaamisesta jälkikäteen. Myös traileriin tamma seuraa kiltisti hoitajansa perässä ja matkustaa rauhallisesti ainakin niin kauan, kuin syötävää riittää. Se on mainio opettaja nuorille ja turvallinen tapaus ottaa matkakaveriksi myös hermostuneemmalle ponille. Tiffany ei vähästä hätkähdä ja pysyy oikeastaan aina tyynenä.

Ratsastaessa Tiffany on iloinen vipeltäjä ja siksi mainio ensiponi pikkulapsille, mutta jos siitä haluaa hieman enemmän irti, on kuskin selässä tiedettävä mistä vivusta vetää. Tiffany tykkää viipottaa lyhyellä askeleella tepsutellen, pää ylväästi ylhäällä ja niska jäykkänä, eikä se ihan mielellään tästä possunposotuksesta luopuisi, se kun on niin mukavaa. Vaikka tamma liikkuukin kivasti eteenpäin, on sitä yleensä syytä ajaa alkutunnista reippaasti eteen, jotta myös askeleet alkaisivat hieman venyä ja tamman painopiste siirtyisi edestä taakse. Myös yleensä kesken treenien sitä saa aika ajoin muistutella riittävästä liikkeestä. Sitä saa myös verrytellä yleensä hyvin, ennen kuin se vertyy ja rentoutuu ja alkaa hakea parempaa työmuotoa tukeutuen kuskin kädelle - mitä pidempi väli kunnon treenien väliin tulee ja mitä enemmän välissä on ollut pikkuponityttöjen maastoköpöttelyä, sitä kauemmin vertyminen kestää..

Lopulta ahkera työskentely kuitenkin palkitaan ja Tiffanysta kehkeytyy osaavan, sopivasti tammaa patistavan ja tasaisen käden omaavan ratsastajan alla kokoisekseen todella kiva kouluponi! Pienestä koostaan huolimatta Tiffanyn rakenne on melko ratsumainen ja kun sillä vielä parhaina vuosinaan oli todella kovassa kunnossa oleva lihaksisto, suoriutui se helpon A:nkin radoista kuin vettä vaan. Kyllä se edelleenkin ne hommat taitaa, mutta onhan tuo vuosien laidunloma hieman verottanut kuntoa. Sitä vastoin Tiffanyn kanssa on opeteltu yksittäisiä vaativampiakin juttuja, kuten laukanvaihtoja, sillä uusien asioiden opettelusta tamma tykkää. Maasta käsin se varmaan oppisi ties mitä piffejä ja paffejakin, joita sille voisikin seuraavaksi opettaa.. Voimaa takaosastosta on nimittäin löytynyt ja ponilla on hyvä tasapaino ja rytmitaju, että kunhan tuota kokoamista hieman harjoiteltaisiin ja lihaksia kasvateltaisiin, niin varmasti sujuu! Tiffany kun on henkeen ja vereen kouluponi, vaikka ulkomuodoltaan se muistuttaakin nykyään hieman enemmän maastomopoa, heh.

    Suku

 isä Treiglwyr I'r Llan
    tprt, 135 cm, wb
 ii. Tramwywr Llong Hwnt
    trt, 129 cm, wb, evm
 iii. Tramwywr Afon Anorffen
    tprt, 128 cm, wb, evm
 iie. Tramwywr Heliaf Meddyliau
    rn, 127 cm, wb, evm
 ie. Treiglwyr Lladmeriath
    prt, 129 cm, wb, evm
 iei. Scarfskerry Llawrwedd
    rt, 129 cm, wb, evm
 iee. Dunsyre Venetia
    rnkm, 130 cm, wb, evm
 emä Ch Maywick Taffine
     KTk-I, KRJ-II, rnkm, 129 cm, wb
 ei. Maywick Fflam Fearchar
      rnkm, 132 cm, wb, evm
 eii. Abersychan Mwrn Fflam
    rtkm, 130 cm, wb, evm
 eie. Ferryhill Ffair Meinir
    rnvkkkm, 131 cm, wb, evm
 ee. Maywick Talaith
    rnkm, 127 cm, wb, evm
 eei. Maywick Kendrick
    mkm, 130 cm, wb, evm
 eee. Maywick Teleri
    rn, 126 cm, wb, evm

    Jälkeläiset

Tiffany on tarjolla welshponijalostukseen!

10.01.2014 o. Willoughby (i. Primo Veyron x), omistaja: Paraatiponit
10.06.2015 t. Thea Dawn (i. Aelwen Escorant), omistaja: Moana Part Breds

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

10.06.2015, päiväkirjamerkintä
Tiffanyn tiineys sujui tällä kertaa yhtä mutkattomasti, mutta myös yhtä mystisesti, kuin viimeksikin. Aluksi arvuuteltiin, onko se nyt tiineenä vai ei. Ultrattiin monesti ja lopulta sitten päätettiin, että kyllä se on. Mitään ei näkynyt ulospäin pitkään aikaan, kunnes Tiffany sitten yhtäkkiä tuntui parin päivän sisällä levinneen todelliseksi kuumailmapalloksi. Mitään komplikaatioita ei tästä oudosta yhtäkkisestä muodonmuutoksesta huolimatta ollut ja lekuri vakuutteli varsan olevan kunnossa.. Vaikka pelkäsin jo itse, että sieltä tulee vuosisadan vesipää. Varsan syntymäpäiväkin oli todellinen mysteeri ja Tiffany pyöräytti toisen varsansa tänään, aivan tuosta vaan, ilman mitään ennakkomerkkejä. Pääasia on kuitenkin se, että sieltä saatiin terve pieni tammavarsa! Pieni rautias piirtopää sukkajalka, söpö kuin mikä! Olen vähän puhunut varsalle jo kotia Nintsun luota Moanasta. Nintsu ei pysty mitenkään pyörtämään alustavia lupailujaan kodista, kun lähetän hänelle pari söpöä videota ja tarkasti suunnitellun kuvakollaasin varsasta.. Heheh.

15.05.2015, päiväkirjamerkintä
Olen jo jonkin aikaa miettinyt sopivaa morsmaikkua upealle (vaikka itse sanonkin) aelwenilaiselle oriilleni Escorantille. Papalla alkaa jo olla ikää, mutta vielä jos siitä saisi lypsettyä yhden varsan, päästäisin sen vihdoin ja viimein ansaituille eläkepäiville. Tuttuun tapaani olen hiljaisesti ”etsiskellyt” tammaa jo ties kuinka kauan ja lähtenyt merta edemmäs kalaan - kun täydellinen tamma on seisonut kaiken tämän ajan omassa tallissa! Tiffanyhan on aivan täydellinen napakymppivalinta Escorantin viimeisen varsan emäksi. Niillä on sopivat suvut ja kumpikin on superisti kouluradoilla menestyneitä. Varsan ulkonäöstäkään ei varmaan tulisi hassumpi, kun komea kantakirjaori yhdistetään maailman suloisimpaan pikkutammaan. Nyt ei tarttisikaan saada muuta kuin taiottua Tiffany kiimaan.. Viime kerrallakin se jotenkin salakavalasti vain tiinehtyi ilman mitään ennakkovaroitusta ja varsa pullahti maailmaan tosta vaan yks kaks. Täytyy ottaa Tiffany suurennuslasin alle ja tutkia sen jokaista elettä ja liikahdusta.

15.03.2014, päiväkirjamerkintä
Tiffanylla alkaa olla takanaan jo varsin mittava kilpailu-ura ja kisoissa hullun lailla kiertäminen alkaa olla sen osalta jo pakettiin taputeltu. Nuorehkosta iästään huolimatta Tiffany alkaa olla jo monenlaisissa liemissä keitelty, kun se miltei heti Paraatiponeihin saavuttuaan pamahti paksuksi ja pyöräytti suurikokoisen orivarsan maailmaan. Ja hyvä kun oli saatu varsa viereltä pois, niin alkoikin jo kunnon treenaaminen ja tamma suunnisti ensimmäisiin kilpailuihinsa. Koekisat sujuivat sen verta mallikkaasti, että ilmoitin Tiffanyn saman tien kahteenkymmeneen muuhun kisaan ja niin tamma lähtikin käytännössä mammalomalta suoraan aktiiviselle kisauralle. Tämän kaiken Tiffany on ottanut vastaan todella hyvin ja suoriutunut kaikesta kunnialla. Nyt on kuitenkin tullut aika hidastaa tahtia sen kanssa ja tamma saa pehmeän laskeutumisen siitosponin uralle. Ja pitkän laidunloman, sen se myös ansaitsee!

10.03.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään Tiffany ja minä pääsimme osallistumaan tänä vuonna tulleen uuden helpon A:n rataharjoitukseen. Rataharjoitus järjestettiin läheisellä tallilla ja se oli varsin pienimuotoinen - osallistuvia ratsukoita oli vain noin viitisentoista. Olimme ainoa poniratsukko ja verryttelyalueella tuntui, että sai jatkuvasti väistellä isompia hevosia. Itse kun koitti saada koottua käyntiä tai ravia kuosiin, niin eiköhän joku iso puoliverinen juuri kiihdytellyt päin.. Apua. Hengissä kuitenkin selvittiin ja Tiffany tuntui radalle mennessä ihan hyvältä. Takapää oli kunnolla mukana ja liikkeet kuin isommallakin hevosella. Olin sopinut valmentajani kanssa, että hän huutaa suoraan radalle kommentteja ja ohjeita. Pitkään hän saikin pysyä hiljaa, kunnes päästiin koottuun oikeaan laukkaan ja Tiffany tuntui jäävän vähän suppuun siinä. Valkun ohjeilla laukka saatiin paremmaksi ja ensimmäisen laukanvaihdon jälkeen laukka tuntui huomattavasti paremmalta. Tästä antoi kiitosta myös tuomari. Kaiken kaikkiaan harkat sujuivat hyvin ja nyt voimme kisoissakin starttailla uutta ohjelmaa hyvillä mielin.

05.03.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään Tiffany osallistui jälleen kouluvalmennukseen. Valmennuksen aiheena oli laukkatyöskentely. Teimme perus harjoitteita laukan laadun parantamiseksi, ja kun sopiva laukkavaihde alkoi olla silmässä, otettiin mukaan vaihtoja ja vastalaukkaa. Tiffanyn vaihto on yleensä ihan hyvä ja tarkka, mutta välillä vähän laiska. Tähän auttoi isompi laukka, joka saatiin aikaiseksi alussa tehdyillä harjoitteilla. Muutenkin Tiffany tuntui keskittyvän aika paljon paremmin, kun laukasta saatiin iso ja pyörivä, eikä se vain saanut madella omalla mukavuusalueellaan. Olin oikein hämmästynyt, miten erilaiselta tamma tuntui selkään. Ihan kuin olisi mennyt isommallakin hevosella, jos unohdettiin se fakta, että kökötin selässä miltei polvet suussa. Tämän kaiken jälkeen vastalaukatkin sujuivat oikein hyvin. Erittäin onnistunut valmennus tällä kertaa siis.

25.02.2014, päiväkirjamerkintä
Tiffanylla oli tänään taas ohjelmassa kouluvalmennus. Aiheina olivat avot, sulut ja väistöt. Ongelmanani on joskus jäädä pipertämään liiaksi, ja Tiffany on sellainen, että jos voi köpsötellä pikku töpöaskelin niin sehän köpsöttää.. Ja sitten itse en edes huomaa asiaa, koska tuijotan ponin niskaa ja keskityn vain siihen, että se väistää. Nimenomaan pikkuponilla on tärkeää, että riittävä eteenpäinpyrkimys, askeleen lennokkuus ja ylämäki säilyvät, muuten meno näyttää aivan naurettavalta. Se on aivan eri asia, jos puoliverinen vähän hyytyy, kuin että 130-senttinen miniponi hyytyy.. Tuomarithan nauravat päin naamaa siinä vaiheessa. Tähän pureuduttiinkin siis oikein kunnolla ja takapäätä aktivoitiin oikein olan takaa. Valmennuksen lopuksi askel pysyi pitkänä ja lennokkaana myös avoissa ja suluissa. Hyvää työtä Tiffany <3

15.02.2014, päiväkirjamerkintä
Tiffany on päässyt aloittelemaan kisauraansa jo varsin mallikkaasti, ja nyt kisojen ohella olisi tärkeä saada hiottua ohjelmia ja ratoja entistä paremmiksi. Siksipä Tiffany pääsee nyt varsin intensiiviselle valmennusjaksolle. Normiratsastelujen oheen se pääsee joka viikko yhdelle tehovalmennukselle, ja sitten viikonloppuisin startataan kisoissa. Paperilla ainakin kuulostaa hyvältä, katsotaan, tuoko tällainen menettely toivottua tulosta! Valmennusjakso alkoi tänään ensimmäisillä treeneillä. Valmentaja on meille aivan uusi tuttavuus, joten toistaiseksi pysyttelimme vielä tutuissa ja turvallisissa tehtävissä, jotta sekä valkulle että minulle muodostuisi jonkinlainen kuva siitä, miten yhteistyö toimisi parhaiten. Treenailimme askellajeja ja siirtymisiä, jotka ovat tuttua kauraa, mutta sitä kullanarvoista perustaa haastavammille tehtäville. Niitä ei voi liikaa treenata, mutta omassa ratsastuksessa ne kyllä tuppaavat joskus unohtumaan.. Joten hyvä saada valkku muistuttamaan niistä, hehe.

06.01.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään Tiffanyksi nimetty varsa muutti vihdoin Paraatiponeihin! Se onkin kasvanut jo oikein pirtsakaksi ja sieväksi nuoreksi poniksi. Pitkän matkan se joutui valitettavasti matkaamaan yksin trailerissa, mutta ikäisekseen jo henkisesti varsin kypsä poni suoriutui tuosta pelottavasta kokemuksesta todella urheasti. Se seisoi kopissa kiltisti ja oli olosuhteisiin nähden hyvin rauhallinen, mupelsi vain hiljaa heiniään. Perille päästyämme otin Tiffanyn äkkiä ulos kopista, josta se asteli varovaisesti, uusia tuulia haistellen ulos ja päästi pienen varovaisen kiljahduksen. Saman tien saapuivat läheisimpien tarhojen ponit kuulolle ja työnsivät päitään aitojen välistä. Kyllä tällainen ihana typykkä otetaan avosylin vastaan meidän ponilaumaan <3 Annetaan nyt Tiffanyn kuitenkin ensin olla rauhassa yksi yö tallissa pitkän matkan jälkeen. Voi olla muuten liikaa kulttuurishokkia yhdelle päivälle, kun yksinäisen trailerissa kököttämisen jälkeen joutuu heti 150 vieraan ponin tutkittavaksi.. Tallissa on sentään seinät välissä, etteivät vieressä majailevat ponit pääse heti syömään elävältä..

05.01.2014, päiväkirjamerkintä
Olen luvannut itselleni varmaan tuhat ja miljoona kertaa, etten enää osta talliin B-sektion poneja. Ei minunkaan laisella suuruuden hullulla riitä aika, eivätkä muutkaan resurssit (raha, tila tallissa, mielenterveys) aivan kaikkeen, joten jostain on tingittävä. Niinpä B-ponit ovat olleet jo monta vuotta altavastaajina tallissa. Aina kun hamstraan niitä, ne kuitenkin löytyvät jo kohta unohdettuina jostain laitumenperältä haahuilemasta, joten turha niitä on talliin ottaa enää yhtään uusia. Silti. Silti ostin tänään Meowlta uuden B-ponivarsan! Mut kun! Se on niin ihana ja söpö! Kyseessä on rautias pieni tammavarsa, jonka vanhemmat olen omin pikkukätösin tuonut Briteistä Mewianiin. Vanhemmat ovat siis jollain asteella tuttuja ja on ennustettavissa, että tästä varsasta kasvaisi todellinen kouluratojen tykki. Kyllähän sellaiselle aina jotain käyttöä keksii. Heheh.

    Kilpailut

Tiffanylla kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 50 kpl

02.02.14, KRJ, KNS : 04/30
04.02.14, KRJ, heC : 04/30
07.02.14, KRJ, heA : 02/50
26.01.14, KRJ, heA : 05/40
28.01.14, KRJ, KNS : 06/100
01.02.14, KRJ, heA : 08/100
25.01.14, KRJ, heA : 03/40
02.02.14, KRJ, heA : 02/40
03.02.14, KRJ, heA : 03/40
23.01.14, KRJ, heA : 04/40
24.01.14, KRJ, heB : 04/40
26.01.14, KRJ, heA : 02/40
01.02.14, KRJ, heB : 04/50
01.02.14, KRJ, heB : 03/50
06.02.14, KRJ, heB : 07/50
30.01.14, KRJ, heA : 02/50
02.02.14, KRJ, heA : 01/50
02.02.14, KRJ, heA : 03/50
06.02.14, KRJ, heA : 07/50
06.02.14, KRJ, heB : 02/30
05.02.14, KRJ, heA : 05/40
07.02.14, KRJ, heA : 03/40
08.02.14, KRJ, heA : 02/40
09.02.14, KRJ, heA : 04/40
16.02.14, KRJ, heA : 06/40
16.02.14, KRJ, heA : 03/30
21.02.14, KRJ, heA : 01/30
22.02.14, KRJ, heA : 02/30
02.03.14, KRJ, heA : 05/30
08.02.14, KRJ, heB : 05/50
10.02.14, KRJ, heB : 01/50
21.02.14, KRJ, heB : 05/30
23.02.14, KRJ, heB : 04/30
26.02.14, KRJ, heB : 03/30
13.02.14, KRJ, heB : 01/30
16.02.14, KRJ, heB : 01/30
16.02.14, KRJ, heA : 05/30
23.02.14, KRJ, heA : 03/40
05.03.14, KRJ, heA : 06/40
07.03.14, KRJ, heA : 04/40
01.03.14, KRJ, heB : 04/40
03.03.14, KRJ, heB : 03/40
05.03.14, KRJ, heB : 05/40
06.03.14, KRJ, heB : 06/40
08.03.14, KRJ, heB : 01/40
09.03.14, KRJ, heB : 01/40
14.03.14, KRJ, heB : 04/40
06.03.14, KRJ, heA : 05/40
07.03.14, KRJ, heB : 06/40
11.03.14, KRJ, heB : 02/40

 

Mewian Tiffany on virtuaalihevonen.
Kuvat © Barkway Stud
Kaiken muun materiaalin © dani 2016, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!