otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Marchalarch Dawn VH14-025-0043

kuva

  Virallinen nimi   Marchalarch Dawn   Säkäkorkeus   133 cm
  Lempinimi   Rambo   Syntynyt   26.02.2014, VHKR
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (sektio C)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Tummanrautias   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 90 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset:
    KRJ-I, 6 + 40 + 20 + 20 + 15 = 101. 15.05.2020
    VWY-II, 5,5 + 6,5 + 5 + 21 + 5 = 43p. 22.11.2020

4-vuotias 26.06.2014
8-vuotias 26.10.2014

    Luonnekuvaus

Kuten kilometrin paksuisesta kaulasta ja pahaenteisestä lempinimestä voi päätellä, Rambo on todellinen macho ori. Testosteroni määrää kaikkea ponin käytöksessä ja olemisessa ja sen kyllä huomaa. Senpä takia Rambo on varsin haasteellinen käsiteltävä, kun sille ei tunnu mikään menevän jakeluun. Esimerkiksi käytöstavoista saa muistutella koko ajan, kun ori jyrää esimerkiksi taluttaessa mielensä mukaan muiden ponien suuntaan, huutaa korvaan, kuopii ja hyörii ja pyörii. Tammoista Rambo on todella kiinnostunut ja ihminen unohtuu kyllä saman tien jos leidejä ilmestyy lähietäisyydelle. Niistä Rambo on myös todella omistushaluinen ja kerran tehtiin se virhe, että laitettiin Rambon kanssa pari tammaa tarhaamaan. Niitä tammojahan ei meinannut saada pois sieltä tarhasta kun ori ei päästänyt ketään tarhaan? Toiset oriita ja ruunia Rambo taas sietää todella huonosti ja haastaa helposti riitaa.

Hoidettaessa Rambo on siis haastava ja tällaisena tuulispääoriina se voi olla hieman arvaamaton. Siksi rutiinit on Rambon kanssa entistä tärkeämpiä ja oikeastaan kaiken pitää tapahtua aina tismalleen samalla tavalla. Jos tallilla on jotain härdelliä niin parempi antaa Rambon olla extra-aikaa tarhassa tai karsinassa ja odottaa pölyn laskeutumista. Oriilla on oma kisatiimi ja kisakuski, jotka pysyvät aina samoina. Kisapaikoilla Rambo ottaa herkästi kuumaa muista hevosista ja kyttäilee varsinkin verkassa muita ratsukoita. Välillä tekisi mieli kääriä koko kaakki punaisella nauhalla että muut todella ymmärtäisivät pysyä siitä kaukana. Matkustajana Rambo on aika rauhaton ja varmasti kuopii ja huutelee kopissa, kesti matka sitten viisi minuuttia tai tunnin.

Ratsastaessa Rambo on samanlainen höyryäjä. Parhaiten se toimii maneesissa silloin kuin paikalla ei ole muita ratsukoita. Jos paikalla on muita tai Rambolla mennään kentällä, se alkaa herkästi kyttäilemään muita hevosia tai tapahtumia ja se on aivan mahdotonta saada keskittymään kuskin komentoihin. Rauhallisessa tilanteessa osaava kuski, Rambon luottokuski nimittäin, pystyy kanavoimaan oriin tolloilun ja energian työntekoon. Ponikin tykkää siitä, kun saa hallitusti purkaa energiaansa ja se selvästi nauttii saadessaan käyttää vähän päätänsäkin haastavammissa tehtävissä. Se kuitenkin riehuu niin paljon ns. vapaa-ajallaankin ja partioi koko ajan tallin tapahtumia ja ennen kaikkea muita poneja, että keskittymiskapasiteettia ja kuntoa ei kovin pitkiin treenisessioihin enää riitä. Lyhyet ja napakat treenit sopivat sille parhaiten ja sellaisten seurauksena Rambosta onkin kehkeytynyt yllättävän osaava kouluponi sen luottokuskin hellässä huomassa. Kunhan Rambosta on saatu muutama varsa ja kisaura pakettiin, se mitä luultavimmin ruunataan. Josko sen jälkeen Rambolainen hieman rauhoittisi ja siitä saataisiin vanhoille päivilleen vielä mukava maastomopo, siellä poni saisi kiitää kaikessa rauhassa vailla huolta oikeaoppisista kouluratsastusliikkeistä.

    Suku

 isä Machen Mabon Mawddach
    trn, 135 cm, wC
 ii. Machen Madern Mêc
    trn, 135 cm, wC, evm
 iii. Machen Mecanwaith
    trn, 136 cm, wC, evm
 iie. Aberthaw Mechni Miawn
    vrt, 134 cm, wC, evm
 ie. Machen Melwlith
    prn, 134 cm, wC, evm
 iei. Penycwm Melfared
    prn, 135 cm, wC, evm
 iee. Llydanbron Lilith
    rt, 133 cm, wC, evm
 emä Dunmoor Northern Nights
     trt, 130 cm, wC
 ei. South Of Annwfyn
      m, 136 cm, wC, evm
 eii. Adwyon-pwll Diwaelod
    rt, 135 cm, wC, evm
 eie. Southern Spirit
    klm, 135 cm, wC, evm
 ee. Dunmoor Nightingale
    m, 128 cm, wC, evm
 eei. Machynlleth Gaeaf Nos
    trn, 134 cm, wC, evm
 eee. Dunmoor Swansong
    m, 127 cm, wC, evm

    Jälkeläiset

Rambo on tarjolla welshponijalostukseen!

20.08.2014 t. Hwyl Annwyl Mair (e. Pencalow Anchoret), omistaja: elen
02.12.2014 o. Marchwraidd Dawn (e. Rhediad Medwen), omistaja: Tuire
23.11.2018 t. Aur Marged Dawn (e. Aur Celtaidd Dawn), omistaja: Vibaja

    Valmennukset ja päiväkirja

-- 20.08.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään sain kuulla iloisesta perhetapahtumasta, kun Rambolle syntyi ensimmäinen varsa! Rambo kävi tuossa joku aika sitten treffailemassa Miia Marian tammaa Anchoretia ilmeisen menestyksekkäästi. Tämän pariskunnan touhuista on tuloksena reipas tammavarsa, joka tänään siis näki päivänvalon. Hetken olin jo huolissani, että mitä jos varsa perii Rambon ei-niin-mukavan luonteen, mutta sain huokaista helpotuksesta kun kuulin, että varsalle on sovittu jo koti ja se muuttaa elenin luokse. Elenillä on itselläänkin kaikenmaailman sekopäitä niin minun kasvattamanani kuin ominakin kasvatteinaan, joten hän ei vähästä hätkähdä, vaikka varsasta tulisikin isän kaltainen tohottaja. Jään mielenkiinnolla seurailemaan varsan tulevaisuutta. Rambolle on suunnitteilla myös lisää varsoja. Meinaan nimittäin laittaa oman D-tammani Medwenin sillä, kun sille ei tunnu löytyvän muutakaan sopivaa oria. Varsalle tulisi mukava miksaus vähän erilaisia sukuja. Näiden varsojen jälkeen voisi hieman odottaa ja seurata niiden kehitystä, että tuleeko niistä sekundaa vai sukseeta ja sen perusteella päättää, jatketaanko Rambon pitämistä oriina vai ei. Toivon tietysti, että varsoista tulee hienoja ja hyväpäisiä.

-- 15.08.2014, päiväkirjamerkintä
Ramboliinin kanssa on tapahtunut sen verran edistystä, että tänään se sai osallistua kouluvalmennukseen ulkopuolisen valmentajan kriittisen silmän alle. Rambollahan on nyt ratsastanut vain yksi meidän työntekijöistä, josta on kehkeytynyt todellinen luottokuski oriille. Hänen kanssaan ori toimii huomattavasti paremmin kuin muiden, eli turha väittää, etteikö ratsukon sisäisillä kemioilla olisi väliä. Luottokuski kuitenkin valitettavasti söi pilaantuneen porkkanan valmennuspäivän aamuna, joten allekirjoittanut joutui Rambon puikkoihin. Parempi tietysti että kuski söi porkkanan kuin että se olisi annettu kenellekään meidän poneista (tämän takia maksan työntekijöilleni, että he syövät jopa pilaantuneet porkkanat ponien puolesta), mutta harmillisesti valmennuksen tasoa jouduttiin laskemaan. Jo alkukäynneissä briiffasin valkkua, että ori on melko hankala ja minä melko huono kuski, joten yhdistelmä saattaisi olla ns. kehno. Rambo oli kuitenkin jostain ihmeen syystä yllättävän kuuliaisella tuulella ja ainakin alun käyntityöskentely oli paikoin jopa ihan onnistunutta, mitä nyt kuski oli vino, hidas, tyhmä jne, mutta se tuskin tulee yllätyksenä kun tietää, että se oli meikäläinen. Ravissa Rambo lähti sitten koettelemaan rajoja ja venkslasi oman mielensä mukaan. Oli suuri työ saada se takaisin avuille ja kuuliaiseksi, mutta se onnistui lopulta. Ravissa teimme pohkeenväistöjä ja avoja ja sulkuja, jotka sujuivat vaihtelevalla menestyksellä. Esimerkiksi ensimmäisissä väistöissä Rambo esitti sujuvasti ristilaukkaa ja meikäläinen heilui satulassa kuin ristuestelaukkakisoissa. Valkun kärsivällisellä ohjauksella homma alkoi kuitenkin sujua ja päätin lopettaa työskentelyn heti, kun muutama toisto putkeen sujui hienosti. Näin Rambolle jäisi toivottavasti jonkinlainen muistijälki siitä, mitä siltä haluttiin.

-- 26.06.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään vieteltiin Rampopampon nelivuotissynttäreitä. Sanotaanko näin, että helpolla poni ei ole meitä viime aikoina päästänyt, kun iän mukana siltä tuntuu katoavan vähäisetkin järjen rippeet. Tammat ovat näin kesällä alkaneet kiinnostaa, kun milloin kelläkin on kiima päällä. Rambon kanssa on koitettu hieman aloittaa ratsukoulutusta, mutta sen keskittyminen on niin minimaalista, että vähiin on jäänyt. Onneksi meillä on maneesi, missä ulkoisilta häiriöiltä voi olla edes hieman suojassa ja siellä sitä vähäistä treeniä onkin saatu aikaiseksi. Vielä ei kuitenkaan olla tarpeeksi pitkällä, että kukaan haluaisi testata satulassa istumista. Ennen sitä Rambon pitää todella pystyä keskittymään meihin kaksijalkaisiin hieman kauemmin kuin kaksikymmentä sekuntia, tai homma ei tunnu oikein turvalliselta. Suunta on kuitenkin oikea, vaikka edistyminen on hyvin hidasta, näin ainakin uskottelen itselleni. Kiirehän ei tässä mihinkään ole, paitsi esittelemään hienon väristä ponia kanssakasvattajille. Rambohan on pysynyt hyvin salassa täällä kotona, kun ei sen kanssa ole missään käyty. Noh, vielä pitää malttaa ja treenailla, niin pääsee Rambokin jossain kohtii kisoihin näyttäytymään.

-- 13.05.2014, päiväkirjamerkintä
Melkeinpä kirjavalle poniinille päädyttiin antamaan nimeksi Marchalarch, joka sittemmin on tallin väen suussa taipunut Ramboksi. Rambo on kasvanut viime aikoina hurjasti ja selvästi alkanut muistuttaa lempinimeään enemmän ja enemmän.. Tässä on taas sen luokan rämäpää, ettei ole aikoihin nähty. Kun tässä oman kasvatushistorian aikana on tullut kasvateltua myös vähän vähemmän kivoja poneja ja niitä on päätynyt myös koteihin, joihin ne ovat olleet turhan haastavia, olen nykyään melko varovainen tällaisten hullujen myymisen suhteen. Helpoimmalla pääsee, kun pitää vähänkin mielenvikaiset ponit itsellään, niin ne eivät kierrä maailmalla kodista toiseen ja anna huonoa kuvaa omsta kasvatuksesta (jossa en siis ikinä tee virheitä, toim.huom.). Ramboliini taitanee kuulua tähän kastiin ja jää meille asustelemaan, ettei maine mene enempää kuin se on jo mennyt; en tosin tiedä, onko maineeni enää pelastettavissa, mutta yritetään edes. Vaikka luonteeltaan tämä poni ei ehkä ihan parasta kastia ole, on se kuitenkin tosi komea ja hienon värinen! Se tulee kyllä vanhempana olemaan todellinen katseenvangitsija, jos sen kanssa päästään jossakin kotitallin ulkopuolella pyörähtämään.

-- 26.02.2014, päiväkirjamerkintä
Jokin aika sitten päätin naittaa toisilleen kaksi mukavaa ulkomaan tuontiani, Mabonin ja Northern Nightsin. Siinä olisi pariskunta, josta voisi tulla oikein mukava uusi kisatykki talliin; isä olisi hieno kouluponi ja emä mukavasti menestynyt joka lajin höylääjä. Varsaa odottelin innolla syntyväksi ja pitkä odotus palkittiin ilokseni tänään, kun Northern Nights teki meille oikein pontevan orivarsan. Varsa on jo näin varsana raamikas ja isokokoinen. Isältään se on selvästi perinyt jonkinlaista sabinokuviontia ja on varsin veikeän näköinen. Tykkään itse näistä väripilkkuponeista, joten on suuri vaara, että varsa välttää alelaarin ja jää meille kotiin asustelemaan.. Nyt alkuun odotellaan ponin kasvamista ja katsotaan, millainen kaveri siitä kehkeytyy vähän vanhempana!

    Kilpailut

Rambolla kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 50 kpl

15.07.14, KRJ, heA : 01/40
15.07.14, KRJ, heB : 03/40
21.07.14, KRJ, heA : 06/40
23.07.14, KRJ, heA : 03/40
14.07.14, KRJ, heB : 01/30
17.07.14, KRJ, heB : 03/30
17.07.14, KRJ, heB : 01/30
19.07.14, KRJ, heB : 02/30
22.07.14, KRJ, heB : 04/30
16.07.14, KRJ, heB : 01/30
22.07.14, KRJ, heB : 05/30
23.07.14, KRJ, heB : 05/30
25.07.14, KRJ, heB : 03/30
28.07.14, KRJ, heB : 01/30
30.07.14, KRJ, heB : 04/30
03.08.14, KRJ, heB : 03/30
26.07.14, KRJ, heC : 01/40
22.07.14, KRJ, heA : 03/40
17.07.14, KRJ, heB : 04/30
19.07.14, KRJ, heB : 03/30
19.07.14, KRJ, heB : 02/30
22.07.14, KRJ, heB : 05/30
25.07.14, KRJ, heB : 02/30
22.07.14, KRJ, heB : 05/30
28.07.14, KRJ, heB : 02/30
02.08.14, KRJ, heB : 01/30
03.08.14, KRJ, heB : 03/30
27.07.14, KRJ, heA : 05/40
30.07.14, KRJ, heA : 05/40
26.07.14, KRJ, heB : 02/30
29.07.14, KRJ, heB : 04/30
31.07.14, KRJ, heB : 03/30
31.07.14, KRJ, heB : 05/30
26.07.14, KRJ, heA : 05/40
26.07.14, KRJ, heA : 05/40
28.07.14, KRJ, heA : 04/40
01.08.14, KRJ, heA : 02/40
29.07.14, KRJ, heA : 04/40
01.08.14, KRJ, heA : 05/40
28.07.14, KRJ, heA : 03/40
01.08.14, KRJ, heA : 02/40
02.08.14, KRJ, heA : 03/40
03.08.14, KRJ, heA : 05/40
31.07.14, KRJ, heA : 05/40
03.08.14, KRJ, heA : 04/40
06.08.14, KRJ, heA : 05/40
06.08.14, KRJ, heA : 03/40
03.08.14, KRJ, heA : 04/30
07.08.14, KRJ, heA : 05/30
24.07.14, KRJ, heB : 02/30

 

Marchalarch Dawn on virtuaalihevonen.
Kuva © Rhosymeirch Welsh
Kaiken muun materiaalin © dani 2020, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!