otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Llygedyn Welsh Nocturne VH16-026-0135  

  Virallinen nimi   Llygedyn Welsh Nocturne   Säkäkorkeus   152 cm
  Lempinimi   Nocturne   Syntynyt   01.10.2016, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Musta   Kasvattaja   elen
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 100 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset:
    KTK-II, 21 + 20 + 18 + 18 = 77p. 28.03.2017
    Champion, myönnetty 06.05.2019
    VWY-II, 7 + 6,5 + 7 + 22 + 5 = 47,5p. Tilaisuuden paras poni! 02.02.2020
     -"todella hauskoja päiväkirjamerkintöjä!"

3-vuotias 01.01.2017

    Luonnekuvaus

Nocturnen ostin jo sen ollessa pikkuvarsa, vielä emänsä rinnalla kyyhöttävä pieni musta palleroinen. Se jotenkin vain tuntui kuuluvan minulle, onhan sen emälinja aika pitkälti meikäläisen näpeistä lähtöisin. Tästä mystisestä yhteyden tunteesta huolimatta odoteltiin Nocturnea vieroituksen jälkeen varsin huolissaan saapuvaksi Paraatiponeihin. Tuolloin sen ikivihreä ja varsin luonteikas mummo Penllywydd aiheutti vielä ylimääräisiä sydämentykytyksiä työntekijöille tempauksillaan, puhumattakaan siitä, millainen Nocturnen emän meille kotiin jäänyt sisko Eirias Penfraith on. Se elelee suurimmaksi osaksi aivan omissa oloissaan ja sen karsinakin muistuttaa pitkälti jonkinlaista eristysselliä.

Niinpä elenin, Nocturnen kasvattajan joka oli lupautunut kuskaamaan oriin uuteen kotiinsa, traileria olikin tallipihalla vastassa sellaisiin panssareihin sonnustautunut allekirjoittanut, ettei edes ydinpommin räjähdys olisi tehnyt naarmua iholle. Vaan traikusta pompahtikin ulos paljon odotettua positiivisempi yllätys - nuori ja eloisa, sekä ehkä joo, hieman höseltävä ja todella kimakasti kiljuva ori, mutta mistään murhanhimoisesta tappajasta ei ollut tietoakaan! Eikä Nocturne ole tuon pöllömmäksi muuttunut, vaikka ikää on kertynyt. Ääntä siitä lähtee edelleen ja varsinkin toisten oriiden seurassa se on hyvinkin temperamenttinen, mutta asiallisella ja määrätietoisella käsittelyllä sen kanssa tulee toimeen varsin erinomaisesti!

Kun Nocturnen höseltämiselle ja toilailulle asettaa rajat, on se arkikäsittelyssä mukava tyyppi. Tarhasta haettaessa ja muutenkin taluttaessa se kyllä tykkää esitellä itseään ja steppailee rinta rottingilla. Toisille oreille se puhisee kovasti ja tammojen kohdalla askel kepenee entisestään, muttei se tästä huolimatta jyrää hoitajaansa tai vedä tätä perässään kuusikaistaiselle moottoritielle. Tallissa aloillaan seisominen on välillä hankalaa, mutta ainahan sen voi myös parkkeerata käytävälle seisomaan. Nocturne rakastaa tallin paraatipaikalla hengailua, sillä siitä se näkee joka paikkaan ja siitä se ennen kaikkea pääsee kommentoimaan kaikkia tapahtumia suureen ääneen. No, siinäkös se huutaa, hoitotoimenpiteet sujuvat kuitenkin samanaikaisesti ilman sen suurempia kommervenkkejä.

Nocturnen lastaaminen sujuu yleensä vauhdilla ja kaikkien ylimääräisten on syytä pysyä kauempana. Yleensä lastaus sujuu hyvin, mutta ori on sellainen herra häsä ja onhan sillä tuota kokoakin ja massaa mukavasti, että turhia riskejä ei parane ottaa. On se joskus tehnyt tenätkin ja loikkinut kahdella jalalla pois paikalta. Kilpailupaikoilla Nocturnella on yleensä hieman keskittymisvaikeuksia. Kaikki uusi toisaalta kiinnostaa sitä ja se haluaisi kovasti tutkia uusia paikkoja ja mupeltaa turvallaan kaikkea uutta ja ihanaa, mutta toisaalta varsinkin vieraat oriit käyvät sen egon päälle. Tuloksena on herkästi joka paikkaan poukkoileva ja stressaantunut, kiukkuinen järkäle. Nocturnen hoitotoimenpiteiden ajaksi on tärkeää löytää rauhallinen paikka, eikä verryttelyyn ole mitään järkeä tunkea pahimpaan ryysikseen, ellei ole aivan pakko. Selästä käsin ori pysyy yleensä hyvin ruodussa myös pienessä ruuhkassa, mutta varsinkin näyttelyissä kannattaa pitää etäisyyttä muihin, ettei vahva poni kisko itseään hoitajan handusta irti.

Ratsuna Nocturne on todellinen pikajuna, mielellään kovaa ja korkealta kiitävä raketti! Yleensä alkuun uusien ratsastajien tai pitkien taukojen jälkeen keskittyminen on hieman kadoksissa ja tärkeää onkin aina löytää toimiva jarru tällä pikakiiturilla! Kun sen kaahotukseen on joku ote, voi sitä alkaa työstää pehmeämmäksi ja vastaanottavaisemmaksi. Nocturne on joskus vähän nirso ratsastajiensa suhteen ja osaa testailla selässä istuvaa kuskia. Jos kikkakolmoset eivät ole hallussa, ei oriin meno hirveästi parane, vaikka selässä kuinka heiluisi. Tämä ori rakastaa myös palkintoja ja kehuja, eikä mikään onnistuminen ole liian pieni kiitettäväksi.

Vaikka ratsastaja, joka tietää mitä tehdä Nocturnen kanssa, saakin sen toimimaan ihan kivasti myös helpoilla kouluradoilla, ei mikään voita oriin mielestä esteiden hyppäämistä. Siinä ori vain usein innostuu ja vauhti kiihtyy miltei huomaamatta entistäkin kovemmaksi, mutta jos vain kuskilla pää kestää vauhtia, ei muuta pelättävää ole. Nocturne on hyppääjänä jotakuinkin pomminvarma, eikä kiellä koskaan. Joskus se on kyllä varsin huolimaton ja kolauttelee puomeja, muttei ota sellaisesta itseensä vaan jatkaa vain iloisena menoaan. Kuskilta vaaditaan teknisemmillä radoilla ja isommilla esteillä tarkkuutta ja taitoa ratsastaa isolaukkainen, muutenkin iso ja aika romuluinen ori tiukkoihin kurveihin ja hankaliin paikkoihin, mutta toisaalta ori ei niin juuri piittaa pienistä mokista ja osaa katsoa itsekin sen verran, ettei se nyt päin seinää tai tolppaa juokse. Pika-aikainen nollarata ja sinivalkea rusetti eivät ole aina taattuja, mutta reipas ja iloinen tekemisen meininki säilyy aina.

    Suku

 isä Criallt Arthvawr
    KTK-II, VWY-II, m, 155 cm, wD
 ii. Merrywood's Míthrim
    YLA2, VWY-II, m, 155 cm, wD
 iii. VIR MVA Ch Laakson Rick
    KTK-III, rn, 149 cm, wD
 iie. Fiin Lilque
    135 cm, wC
 ie. Criallt Absenoldeb
    rn, 154 cm, wD
 iei. Criallt Gwialennod
    m, 148 cm, wD
 iee. Criallt Lluchddu Ffraid
    m, 148 cm, wD
 emä Penllad Eirianwen Dawn
     VWY-II, rt, 148 cm, wD
 ei. Eochaidh Dawn
      ERJ-II, VWY-II, rn, 147 cm, wD
 eii. Easconn Dawn
    VWY-II, rnvkk, 145 cm, wD
 eie. Criallt Daere
    rn, 148 cm, wD
 ee. Ch Penllywydd Dawn
    KTK-II, ERJ-II, VWY-II, rt, 154 cm, wD
 eei. Gwalch Rhuthro
    m, 157 cm, wD
 eee. Penfelyn Dawn
    KTK-III, VWY-II, YLA2, rt, 151 cm, wD

    Jälkeläiset

Nocturne on tarjolla welshponijalostukseen!

00/00/0000 t/o. ---- Dawn (e. Emä), omistaja: Omistaja

    Valmennukset ja päiväkirja

-- 06.05.2019
Krhm, hyvin alkanut näyttelyura jäi hieman jäihin, kun niin sanotusti tuli taas sitä sun tätä muuta hoidettavaa, mikä meni prioriteettilistalla näyttelyiden kiertämisen edelle. Viime aikoina olen kuitenkin taas aktivoitunut ja Nocturne on käynyt muutamissa näyttelyissä pyörähtämässä. Irtosertejä on napsahdellut ja tänään oriille myönnettiinkin championin titteli. Olen erittäin tyytyväinen ja nyt Nocturne saa sanoa adios lopullisesti näyttelykehille. Muotovalion titteliä en jaksa sille metsästää, vaan nyt keskitytään muihin puuhiin!

-- 17.10.2017
VSN-näyttelyt eivät sillä lailla napostelleetkaan, joten päätin tehdä Nocturnen kanssa paluun NJ-näyttelyihin. Tämä musta otus kun on sen verran komea, niin ajattelin metsästää sille vielä jonkun näyttelyarvonimen kantakirjapalkinnon kaveriksi. Tänään suuntasimme Nocturnen ensimmäisiin NJ-näyttelyihin, mistä se nappasi saman tien irtosertin itselleen. Kehäkäytöskin oli jo vähän parempaa kuin aiemmilla kerroilla. Kyllä Nocturnesta tulee vielä todellinen kehäkettu.

-- 28.03.2017
Nocturnen näyttelyura on todella lähtenyt raketin lailla kiitoon, kun yksien näyttelyiden jälkeen se pääsikin jo tänään osallistumaan kantakirjatilaisuuteen ja sieltä se nappasi kakkospalkinnon! Tällä nuorella hölmöläisellä on siis oikein oivallinen rakenne ja eipä se allekirjoittaneenkaan silmään ole pöllömmältä näyttänyt. Komea musta veti taas vähän omaa showta, mutta ainakin sen hienot liikkeet tulivat nähdyksi. Käynnin, ravin ja laukan lisäksi se esitteli myös erilaisia loikkia kahdella jalalla, mutta siitä se tuskin sai lisäpisteitä.

-- 25.02.2017
Tänään Nocturne osallistui ensimmäisiin näyttelyihinsä ja se oli todellakin suksee! Olen tottunut kiertämään NJ-näyttelyitä, mutta anonyyminä pysyttelevä lähde vinkkasi, että VSN-näyttelyissä on helpompi menestyä. Joten Nocturne vietiin sellaisiin. Vaikka kehässä esiintyminen ei ehkä ollut ihan parasta a-luokkaa, palkittiin poni silti reserve champion -arvonimellä ja oikeutuksella osallistua kantakirjatilaisuuteen! Jee! Sinne sitten seuraavaksi.

-- 01.01.2017
Nocturne on sopeutunut hyvin elämään uudella kotitallillaan ja tänään vieteltiinkin sen kolmevuotissynttäreitä. Kolmevuotiaaksi ori on tyypillinen höyrypää ja sanottava on, että ehkä tämä on hieman keskivertoa pojankoltiaista luonteikkaampi. Ei onneksi kuitenkaan mikään mahdoton tapaus. Nocturnesta on myös kuoriutunut melko komea ilmestys ja nyt kolmen ikävuoden napsahdettua mittariin aiommekin varmaan heti suunnata näyttelyihin. Ratsastushommeleita katselleen sitten joskus toiste uudelleen.

-- 05.11.2016
Tänään Nocturne sitten muutti. Elen oli varoittanut, että viime aikoina Nocturne oli kuulemma käynyt melko kuumana ja näyttänyt luonteestaan vähemmän positiivista puolta. Sillähän on yksi pipipää sukutaulussaan, ja pelkäsin jo, että sieltä se psykoosi sitten periytyy sukupolvien yli. Vaan ei, trailerista tallin pihaan peruutti kyllä joo hieman häslä poni, mutta ei mitenkään aggressiivisen oloinen sellainen kuitenkaan. Toivottavasti elenin havainnot olivat vain jotain muuttostressiä. Nocturne saa nyt tutustua talon tavoille alkuun, ihmetellään tulevaisuutta sitten myöhemmin.

-- 25.10.2016
Tänään kävin rauhassa katselemassa - huoh - uutta poniani. Se on jo kasvanut hyvän kokoiseksi, vaikka vielä varsa onkin. Luonteeltaan se on ikäisekseen varsin reipas ja todella riehakas muiden varsojen seurassa. Nimenkin keksimme sille elenin kanssa yhteistuumin: Welsh Nocturne. Katsotaan kuinka kauan kestää, että sitä kutsutaan Noksuksi tms hirvitykseksi.. Varsa saa vielä riekkua synnyinkodissaan jonkun aikaa, ennen kuin se muuttaa meille. Pitää keksiä, mihin meillä tällainen riehakas ori muka mahtuu. Ehkä laitan sen vaan pihattoon pariksi vuodeksi, kunnes keksin paremman ratkaisun, se kun on ollut yleinen toimintatapani viime vuosina..

-- 14.10.2016
Elenin myyntikatselmuksessa tuli sitten piipahdettua. Makkarat oli kuumia ja letun päälle sai kermavaahtoa. Kävi myös sillä lailla ikävästi, että näytillä oli se varsa, josta elen oli soittanut suurin piirtein keskellä yötä jokin aika sitten. Musta orivarsa meikäläisen vanhasta tammalinjasta. Emänemänemänemä oli tallin ensimmäinen tuonticobi. Katsoin eleniä tonnin seteli -ilmeellä. Elen virnuili takaisin. Joku MUU oli kuulemma jo tarjonnut siitä. Että kiire on, jos meinaa omaksi saada. Pointti tuli selväksi. Ei muuta kun uutta karsinaa rakentamaan..

-- 13.10.2016
Elenistä ei kuulunutkaan vähään aikaan sen jälkeen, kun löin hänelle luurit korvaan. Menee sitä vähemmästäkin hermo, kun koittaa nukkua ja toinen soittelee keskellä yötä, haluanko varsan. En halua. No, tänään elen soitteli sitten uudemman kerran. Kuulemma hänelle on syntynyt nyt eri talleihin paljon erilaisia varsoja, ja huomenna hän pitäisi markkinat, joissa näitä varsoja esiteltäisiin ihan kaikelle kansalle. On huutokaupat ja muut. Minun kuulemma kannattaisi tulla paikalle. Näissä kummassakin puhelussa oli kiristyksen makua ja mietin, etten mene. Jaa, tarjolla olisi kuulemma ilmaista lettua ja makkaraa. Noh... Olkoot sitten tämän kerran. Menen ihmettelemään niitä varsoja, jos on elämä siitä kiinni. Ja saapahan ilmaisen letun. Mutta mitään ei varmana osteta ja sillä sipuli.

-- 01.10.2016
Puhelimeni piipitti aamulla kukonpierun aikaan ja manasin mielessäni, että kuka perhana tähän aikaan mitään viestittelee?! No kukapa muukaan, kuin ystäväni elen. Hänelle oli kuulemma syntynyt talliin uusi varsa, ja hän kyseli, haluaisinko tulla sitä katsomaan. En taatusti halua, vastasin. Talli on ollut ääriään myöten täynnä jo ties kuinka kauan ja elen varmaan haluaisi myydä minulle taas jonkun riehuvan psykopaatin. Elen ihmetteli, että olenko varma. No aivan varma olen. Puhelu päättyi siihen ja painelin takaisin nukkumaan.

    Kilpailut

Nocturnella kilpaillaan porrastetuissa esteratsastuskilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 891.78 p.
Nopeus ja kestävyys: 110.77 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1042.81 p.
Tahti ja irtonaisuus: 46.25 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.

ERJ esteratsastuksessa 1934.59 p. (vaikeustaso 5)

Katso tarkemmat tiedot VRL:n profiilista.

Näyttelytuloksia:
25.02.2017 VSN-näyttelyt Nidavellir - Reserve Champion (4+4+5+4+4+4+3?+3?+4+4 = 40p.), tuomari taffel

 

Llygedyn Welsh Nocturne on virtuaalihevonen.
Kuvat © VRL-07415
Kaiken muun materiaalin © dani 2020, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!