otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Floraidh Dawn VH12-026-0081

  

           

  Virallinen nimi   Floraidh Dawn   Säkäkorkeus   149 cm
  Lempinimi   Korppu   Syntynyt   18.01.2012, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Tummanpunarautias   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: vaB, 80 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: KTK-III, 16 + 14 + 17 + 16 = 63 p. 25.01.2013
                    "Suurilinjainen tamma, selkeät tyypit, hyvä sukupuolileima,
                    rotuleima saisi olla vahvempi, ohut kaula, voimakas lapa,
                    pitkähkö kevyt tunko, pitkä ylösasettuva kaula, epäsopusuhtainen,
                    laskeva lautanen, hyväasentoiset jalat, ej takanojoiset"

                    VWY-II, 6 + 8 + 6 + 21 + 5 = 46p. 31.07.2016
                    KRJ-II, 7,5 + 40 + 25 + 10 + 15 = 97,5 p. 20.12.2016

4-vuotias 18.05.12
8-vuotias 18.09.12

    Luonnekuvaus

Korppu on vähän surkuhupaisa tapaus - se on aivan selvästi pieni, pyöreä ja hiljainen poni itselleen aivan liian suuressa, atleettisessa ja näyttävässä kropassa. Tamma on ensimmäisestä kasvupyrähdyksestään lähtien vaikuttanut olevan vähän hukassa ruumiinsa kanssa, ja sen epävarma koikkelehtiminen on aiheuttanut monet kerrat hihitystä ja myötätuntoa hoitajaporukassa. Vaikka Korppu vain haluaisi huomaamattomana mutustaa heinää muiden ponien joukossa ja piiloutua pelottavissa tilanteissa juomaämpärin taakse, omaa se balettitanssijamaisen ulkonäön, jota tulisi kantaa arvokkaasti suurella itsevarmuudella ja joka erottuu valitettavasti edukseen vetäen ujon Korpun yhä uudelleen ja uudelleen huomion keskipisteeseen.

Tamma vaatiikin käsiteltäessä hoitajaltaan tasaisuutta ja rohkaisua. Korppu ei hetkessä ihan kehen tahansa luota, vaan se pysyy melko kauan varsin sulkeutuneena ja sisäänpäin kääntyneenä kaverina. Sille pitää hoitotilanteissa jutella reippaasti mukavia ja harjaamisen ohella vähän rapsutella sään kohdalta, ettei se tuntisi oloaan ulkopuoliseksi - tamma on niin alistuvainen, ettei viitsi edes omassa karsinassaan vähän kovistella hoitajaa vastaan, vaikkei pitäisi jostain. Se on niin juurtunut uskomukseensa olevansa pohjasakkaa, että keskinäisen luottamuksen syntymisessä kestää aikansa. Kunhan Korpun kanssa edetään hitaasti, mutta varmasti, leimautuu se lopulta hoitajaansa ja saa omaankin olemukseensa uutta varmuutta kahdenkeskisen tiimin yhteishengen ja hyvän fiiliksen kautta. Ja tamman näkeminen siinä hehkussa on palkitsevampaa kuin mikään!

Korppu on hyvä ja kiva käsitellä, jolle harjaaminen, varustaminen ja muut arkiset perustoimenpiteet eivät tuota ongelmia, mutta uusiin tilanteisiin se suhtautuu aina varauksella ja kaipaa rinnalleen sitä luotettavaksi osoittautunutta rohkaisijaa. Esimerkiksi traileriin tamma ei noin vaan kiipeä, vaan kopin tulee olla hyvin valaistu ja sisälle marssitaan vain turpa tiiviisti kiinni hoitajan olkapäässä. Myös kilpailupaikoilla Korpulla tulee olla oma vakkarihoitaja mukana ja mieluiten mukavia ponikavereitakin samasta laumasta - tämä on yksi niistä poneista, joiden kanssa ei voida poistua yksin kotitallilta. Tapahtumissa tammalle mieluisin paikka on joko trailerissa tai tiiviisti sen kyljessä seisten.

Ratsun hommiin Korpulla on oikeasti talenttia, mutta monet kerrat sen ollessa nuorempi teki mieli heittää hanskat tiskiin heti alkuunsa. Tamma vaati loputtomasti kärsivällisyyttä, toistoja ja rohkaisua hahmottaakseen alkeellisimmatkin jutut kouluratsastuksen kiemuroista, mutta nyt sen vihdoin puhjettua kukkaansa voi sanoa, että kaikki vaiva on maksanut itsensä takaisin. Korppu ei ole helppo ratsastettava, se on todella herkkä ja vaatii kuskilta äärimmäistä tasaisuutta, suunnitelmallisuutta ja huolellisuutta, mutta piru vie se on osaava ja taitava menijä! Kun ratsukon sisäiset kemiat kohtaavat, tamma toimii kuin ihmisen mieli, reagoiden välittömästi pienimpiinkin apuihin, ja sen kanssa kouluratsastuksen kauneuden ja harmonian parhaassa tapauksessa löytää aivan uudelta tasolta. Kuikelosta ulkomuodostaan, alkutunnin kankeudesta sekä omituisesta harppomisesta huolimatta se edustaa oikein lämmiteltynä todellista liikkeen runoutta. Kyllä tämä vaatimaton hissukkakin osaa yllättää.

Hyppäämään Korpusta ei ole, esteet ovat sille aivan liian pelottavia ja vauhti liian kova, mutta maastoilu on koulutreenien ohella tamman mieleen, kunhan pysytään tutuilla reiteillä päiväsaikaan. Hämärällä ja tuulisella säällä tamma on kuin viritetty viulunkieli ja koikkelehtii kahisevassa metsässä ristilaukkaa, eikä siinä paljoa kuskin rauhoittelu auta - mutta leppoisina kesäpäivinä Korppua parempaa maastoköpöttelyponia ei ole!

    Suku

 isä Pembroke Dawn
    KRJ-I, prt, 148 cm, wD
 ii. Brig O'Doon
    rt, 149 cm, wD
 iii. Tam O'Shanter
    rt, 148 cm, wD, evm
 iie. Blacksmith Isabell
    prn, 146 cm, wD, evm
 ie. Mathilda
    m, 148 cm, wD
 iei. Gwyddawg
    rt, 154 cm, wD, evm
 iee. Llanellen Morgana
    m, 145 cm, wD, evm
 emä Ch Ffiona Dawn
     KTK-II, VWY-II, KRJ-II, prt, 150 cm, wD
 ei. Heb Ceimiad
      rt, 153 cm, wD
 eii. Heb Esgyll
    trn, 154 cm, wD, evm
 eie. Blaiddhogen
    rn, 151 cm, wD, evm
 ee. Scaremonger's Foe
    VWY-III, VPA2, YLA2, KRL-II, VWY-B, tprt, 149 cm, wD
 eei. Scaredy-Cat
    prt, wD, evm
 eee. Scarlet Rosefinch
    prt, wD, evm

    Jälkeläiset

Korppu on tarjolla welshponijalostukseen!

25.06.2012 t. Ffaith Dawn (i. Aelwen Belrog), omistaja: Paraatiponit
01.08.2012 o. Fflam Pendefigion Dawn (i. Fflam Morgannwg), omistaja: Ponisiittola Smaho
16.10.2013 t. Ffiaidd Dawn (i. Llygedyn Adain), omistaja: Hirnaus

    Päiväkirja

25.01.2013, päiväkirjamerkintä
Korppu on kuluvan talven aikana saanut kilpailu-uransa päätökseen, joten kun sain mahdollisuuden, päätin ilmoittaa sen tammikuun kantakirjatilaisuuteen. Nyt on hyvä aika esittää tamma, kun sillä on vielä kilpakauden aikana huippuunsa treenatut lihakset tallella ja ehditään hyvin hieromaan jumeja auki ja harjoittelemaan esiintymistä! Korppu näyttääkin nyt kaltaisekseen kirahviksi harvinaisen hyvältä. Tilaisuuteen oli lähdössä muitakin welshkasvattajia näyttämään ponejaan, joista saisi mukavasti matkaseuraa eikä Korpun tarvitsisi olla koko reissun ajan yksin kopissa. Tämä oli selvästi hyvä järjestely, sillä tapahtumapaikalle päästessämme tamma oli rento ja tyytyväisen oloinen. Pihalla ehdin harjailla tammaa vielä hetken ja ottaa pätkän ravia ennen arvostelupaikkana toimivaan maneesiin siirtymistä. Korppu sai kiitosta leimoistaan, upeasta ryhdistään sekä jalkojensa asennoista. Noottia tuli kirahvimaisesta ulkonäöstä.. Hehheh. No, Korppu ei tosiaan ehkä ole se kaikista upein muotovalioponi, mutta kyllä se kuitenkin saatiin kirjoihin ja kansiin! Palkinto tuli, joten tyytyväisempi ei voisi enää olla. Hieno Korppu! <3

01.08.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään syntyi Korpun toinen varsa! Varauduimme tallilla synnytykseen samalla lailla kuin edelliselläkin kerralla, sillä mitä sitä turhaan toimivaa kaavaa vaihtamaan? Lisäksi Korppunen on luonteeltaan vähän sellainen, että kannattaa pelata varman päälle, ettei hupsu höseltäjä saa paniikkikohtausta.. Eli öistä sisällä oloa tallissa harjoiteltiin ja seurana Korpulla oli taas toisia poneja. Ilta sujui rauhallisesti, tamma ei edes hirveästi osoittanut tukalan olon tai supistelun merkkejä, se vaan yhtäkkiä päätti tehdä syöksysynnytyksen, jota hyvä kun ehdin seurata kamerasta! Kaikki kuitenkin vaikutti olevan hyvin ja tilanne varmistui, kun pääsin tallille. Tällä kertaa Korppu oli tehnyt meille hienon orivarsan! Ja oikein komean sellaisen. Hassua, miten kumpikaan Korpun varsoista ei ole muistuttanut sitä itseään varsana, vaan emän pitkistä raajoista ja honkkelista olemuksesta huolimatta kaikki varsat ovat olleet hyvin kompakteja ja tiiviitä paketteja. Orivarsalle onkin jo koti tiedossa ja vieroituksen jälkeen se muuttaa Saksaan! Jännittävää.

13.07.2012, päiväkirjamerkintä
Viime aikoina Korppu on aloitellut kilpauraansa helpoissa koululuokissa. Kaikki on sujunut hienosti, kokemustahan tässä vaiheessa tammalle on lähdetty keräämään, mutta jo pari kertaa on saatu palata kotitallille rusettien ja pyttyjen kanssa! Aivan mahtavaa! Kemiat ovat vihdoinkin Korpun kanssa kohdanneet ja se luottaa siihen, että komentosilta on aina askeleen edellä tekemässä päätöksiä, eikä tamman itsensä tarvitse asioista stressata. Kuitenkin mielessäni kummittelee Korpun ensimmäinen varsa, joka oli juuri sellainen, josta olin haaveillut, ja olen päättänyt astuttaa tamman uudelleen tässä ennen sen kilpailu-uran pyörähtämistä kunnolla käyntiin. Korppu kuitenkaan ei ole mikään paineen alla toimimista, vauhtia ja vaarallisia tilanteita rakastava duracellpupu, joten sen kanssa voi aivan hyvin pitää vielä varsan mittaisen miettimistauon kilpailuista. Isänkin olen jo varsalle päättänyt - se tulee olemaan oma koulupainotteinen konkarioriini Fflam Morgannwg. Ei ole epäilystäkään, etteikö varsasta tulisi yhtä hieno kuin edelliselläkin kerralla!

25.06.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään syntyi Korpun ensimmäinen varsa! Tiineys sujui hermoiluistani huolimatta oikein mallikkaasti, eikä se aiheuttanut tammallekaan mitään suurempia mielialanmuutoksia. Se on saanut asua varsomiskarsinassaan jo monta viikkoa, jossa sitä on pidetty joka yö viimeisen viikon ajan. Sillä on myös jokaisena talliyönä ollut muutama vanhempi poni kaverina yöpymässä sisällä, tamma kun ei oikein pidä yksinolosta niin pitkää aikaa. Kaikki uusi oli siis kuitenkin Korpulle jo rutiinia eikä mitään stressattavaa ollut. Huolelliset valmistelut olivat varmasti yksi syy, joiden ansiosta tämän pikku säheltäjän ensimmäinen varsominen sujui ilman ongelmia. Seurasin itse tapahtumia karsinaan asennetusta kamerasta. Kun kaikki näytti olevan ok, siirryin tallille tarkastamaan Korpun ja varsan kunnon. Ja paljastui, että pieni tammahan se siellä odotteli emänsä vierellä! <3 Ihanaa, hyvä Korppu!

30.05.2012, päiväkirjamerkintä
Korppu lähteekin tänään tapaamaan ensimmäistä kertaa elämässään komeaa herrasmiestä! Olen iskenyt silmäni Aelwenissa asuvaan upeaan tummanpunarautiaaseen oriiseen nimeltä Aelwen Belrog ja päättänyt, että siitä tulee Korpun ensimmäisen varsan isä. Jos varsasta tulee tamma, se jää meille jatkamaan Korpun emälinjaa. Olen sopinut rion kanssa, että Korppu jää saman tien pidemmäksi aikaa Aelweniin, jolloin sen ei tarvitse reissata tallien välejä, jos ensimmäisellä astutuksella ei natsaakaan. Voin kuvitella, että reissu ja ympäristö tulevat stressaamaan Korppusta, joten se ei välttämättä heti ensimmäisellä kerralla tiinehdy ainakaan pysyvästi. Tutustukoot sitten rauhassa ympäristöönsä ja tehkööt olonsa mukavaksi ennen mahdollisia uusia yrityksiä. Mutta turha siitä on murehtia etukäteen, nyt vain sormet ja varpaat ristiin ja toivottavasti Korppu palaa muutaman kuukauden päästä iloisesti tiineenä!

18.05.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään vieteltiin Korppusen nelivuotissynttäreitä. Synttärisankarille oli tarjolla ämpärillinen omenoita ja porkkanoita, jotka se sai syödä omassa rauhassa tallissa karsinassa, etteivät muut dominoivammat ponit päässeet sitä häiritsemään. Viime aikoina Korpun kanssa on harjoiteltu paljon uutta ja ratsukoulutuskin on aloitettu. Edistyminen sen kanssa on hidasta, mutta tämän tamman kanssa ei ole kiirettä. Haluan tehdä kaiken oikein ja antaa sille sen tarvitseman ajan. Korppunen vaatii suurta kannustusta pienissäkin asioissa, mutta hoksatessaan kupletin juonen se on niin innoissaan ja esittelee ylpeänä oppimiaan uusia asioita! Korppunen on vähän höpsö. <3 Viime aikoina sen kanssa on käyty paljon maastossa, jotta sen lihaksisto ja tasapaino pääsisivät kehittymään vaihtelevassa ympäristössä. Ehtii noita koulukiemuroita hioa sitten myöhemminkin!

07.03.2012, päiväkirjamerkintä
Korpun kanssa on käyty ahkerasti metsässä kävelyillä, ja rauhallinen, runsas liikunta on tehnyt sille hyvää. Mieluummin kävelytän sitä omassa valvonnassani, kuin annan sen rasittaa itseään liikaa ja kohta onkin sitten irtopala kintereessä, kun kasvun, rasituksen ja ravinnon suhdanne on ollut pielessä.. Se riski kun on kuitenkin aina näillä isommiksi kasvavilla olemassa. Korppu on viime aikoina muuttunut ulkonäöltään paljon kypsemmän näköiseksi, vaikka mieleltään se onkin vielä ihan kakara. Huvikseni ilmoitinkin Korpun sitten Kilva JK:ssa järjestettyihin näyttelyihin, jotka pidettiin tänään. Tamma esiintyi kaikille roduille avoimessa varsaluokassa. Matka oli tammalle jännittävä ja paikan päällä oli niin paljon kaikkea uutta ihmeteltävää, että ponilla tuntui äkkiä olevan pää pyörällä. Runsaasti palkkaamista ja tamman keskittymisen pitämistä itsessäni, niin se rauhoittui ja esiintyi kehässäkin edukseen. Niinkin edukseen, että Korppunen voitti koko luokan! Herranen aika! Kai tästäkin ankanpoikasesta sitten on upea joutsen kuoriutunut! Näyttelyt olivat täydellinen menestys ja tämän harrastuksen jatkamistahan täytyy vakavasti harkita!

25.02.2012, päiväkirjamerkintä
Floraidh on kasvanut viime aikoina huimasti, jopa niinkin huimasti, ettei poloinen tunnu pysyvän omien raajojensa kasvutahdissa mukana! Nuoren neidin meno on todellista koikkelehtimista ja koordinaatio sillä tuntuu olevan kaikkea muuta kuin hanskassa. Selvää on, että Korpusta on kasvamassa suurikokoinen kaveri! Viime aikoina olemme alkaneet harjoitella Korpun kanssa jo vähän ohjasajoa, juurikin sen vuoksi, että tamma saisi hieman ohjattua ja valvottua liikuntaa noiden kilometrikoipiensa kanssa, eikä vaan kurvailisi päättömästi menemään tarhassa. Tähän tahtiin kasvava nuorihan on kohta aivan jumissa muuten! Harjoittelu on sujunut hyvin, kunhan vain muistaa kehua ja kiittää tammaa kovasti. Sillä on ilmeisesti hieman itsetunto-ongelmia vielä, mutta eiköhän luottamus omaan tekemiseen vahvistu, kun koivet alkavat pysyä aisoissa ja omistaja on pienestäkin onnistumisesta tarjoamassa porkkanaa suuhun. Rauhalliseen tahtiin kun edetään, niin hyvä tulee!

18.01.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään päivänvalon näki ihana, pikkuinen rautias tammavarsa! <3 Ja voi mikä läsi pikkuisella onkaan! Varsasta tuli juuri sellainen, josta olin villeimmissä päiväunissani osannut kuvitella. Sukupuolesta varsinkin olen erittäin iloinen, sillä tammaa kovasti toivottiin. Fionan ensimmäinen tammavarsa myytiin Cwmnantcoliin ja halusin ehdottomasti tälle emälinjalle jatkajan myös omaan talliin. Nimikin oli jo tammalle valmiina - lempparinimeni Ffia meni esikoiselle, mutta jäi tälle kakkosvarsallekin vielä kaunis nimi varastoon: Floraidh. Varsominen sujui jo jonkin verran asiasta kokemusta omaavalta Fionalta mallikkaasti ja koko episodi seurattiin karsinaan asetetun kameran välityksellä. Tallissa Fiona ei olisi alkuun halunnut päästää tutkimaan varsaansa, mutta tunnetusti pitkien lehmänhermojeni ja rajattoman kärsivällisyyteni ansiosta onnistuin pääsemään lopulta varsaankin käsiksi. Ja se on niin pieni ja pörröinen! Ihanaa! En malta odottaa, mitä tästä typykästä isona tuleekaan.

24.12.2011, päiväkirjamerkintä
Onkohan kukaan koskaan huomannut, kuinka kovasti rakastan punaisia welsh cobeja? Näin jouluna punaisten tonttulakkien (jotka sopivat täydelliset punaisten väristen hevosten päähän, varsinkin, jos harja on mallia ”pikkuisen blondi”) näkeminen on siivittänyt taas punarautiaisiin kohdistuvan rakkauteni uusiin sfääreihin. Lisäksi talliin tarvittaisiin ehdottomasti uusia koulutaitureita, sillä minusta tuntuu, etten nykyään muuta teekään kuin hyppään ja hyppään viimeisen päälle viritetyillä esteponeilla, joita on kertynyt talli täyteen. Onneksi on vielä noita muitakin poneja jäljellä, eikä tällä kerralla tarvinnut lähteä merta edemmäs kalaan - multahan löytyy omasta tallista yksi hieno punainen tamma, ja nuori lupaava punainen ori! Fiona ja Pembroke ovat sellainen yhdistelmä, josta ei voi huonoa kouluponia tullakaan! Nyt ei muuta kuin sormet ja varpaat ristiin, että kaikki sujuu hyvin ja jonkin ajan kuluttua meillä on pieni kouluponinalku tallissa!

    Kilpailut

Korpulla kilpaillaan pääpainoisesti kouluratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 56 kpl

13.07.12, KRJ, heB : 06/40
14.07.12, KRJ, heB : 01/40
09.07.12, KRJ, vaB : 04/40
11.07.12, KRJ, vaB : 05/40
15.07.12, KRJ, vaB : 01/60
18.07.12, KRJ, vaB : 07/60
07.07.12, KRJ, vaB : 01/30
12.07.12, KRJ, heA : 06/70
15.07.12, KRJ, heA : 01/70
19.07.12, KRJ, vaB : 01/60
20.07.12, KRJ, vaB : 04/60
24.07.12, KRJ, vaB : 05/60
18.07.12, KRJ, vaB : 06/50
18.07.12, KRJ, vaB : 05/30
18.07.12, KRJ, vaB : 01/30
21.07.12, KRJ, vaB : 02/30
07.08.12, KRJ, heB : 03/40
08.08.12, KRJ, heB : 06/40
03.08.12, KRJ, vaB : 03/60
01.08.12, KRJ, heA : 04/40
02.08.12, KRJ, heA : 01/40
03.08.12, KRJ, heA : 02/40
19.08.12, KRJ, vaB : 04/50
03.08.12, KRJ, vaB : 04/60
23.08.12, KRJ, vaB : 03/50
16.08.12, KRJ, vaB : 04/30
17.08.12, KRJ, vaB : 03/30
18.08.12, KRJ, vaB : 05/30
26.08.12, KRJ, heA : 03/40
30.08.12, KRJ, heA : 02/40
28.08.12, KRJ, vaB : 04/60
30.08.12, KRJ, vaB : 01/60
04.10.12, KRJ, vaB : 04/30
14.10.12, KRJ, vaB : 04/40
16.10.12, KRJ, vaB : 05/40
16.10.12, KRJ, vaB : 05/30
21.10.12, KRJ, vaB : 01/30
21.10.12, KRJ, vaB : 04/30
25.10.12, KRJ, vaB : 06/40
22.10.12, KRJ, vaB : 04/40
22.10.12, KRJ, vaB : 06/40
25.10.12, KRJ, vaB : 03/40
25.10.12, KRJ, vaB : 06/40
29.10.12, KRJ, vaB : 04/40
03.11.12, KRJ, vaB : 05/40
20.11.12, KRJ, vaB : 06/50
01.11.12, KRJ, vaB : 02/30
03.11.12, KRJ, vaB : 01/30
12.11.12, KRJ, vaB : 02/50
15.11.12, KRJ, vaB : 04/50
11.11.12, KRJ, vaB : 04/60
12.11.12, KRJ, vaB : 05/60
14.11.12, KRJ, vaB : 06/60
15.11.12, KRJ, vaB : 02/40

14.08.12, villit koulukilpailut, vaB : 05/30
04.10.12, villit koulukilpailut, vaB : 04/23

 

Floraidh Dawn on virtuaalihevonen.
Ratsastuskuva © Senna Raiski
Kaiken muun materiaalin © dani 2016, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!