otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Eochaidh Dawn VH13-026-0108

kuva

kuva   kuva   kuva

  Virallinen nimi   Eochaidh Dawn   Säkäkorkeus   147 cm
  Lempinimi   Kauno   Syntynyt   10.06.2012, VHKR*
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heA, 110 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 7 + 6 + 5 + 20 + 4 = 42p. 27.01.2017
                    ERJ-II, 6,5 + 40 + 15 + 20 + 15 = 96,5 p. 28.02.2017

3-vuotias 10.09.2012
8-vuotias 10.02.2013

    Luonnekuvaus

Eochaidhin lempinimi Kauno sopi sille mahtavasti, kun ori oli pieni ja soma varsa, mutta nyttemmin sen lempinimeksi on harkittu Huutavaa Hinaajaa. Ori on varsinaisesti luonteeltaan ihan kiltti ja se on varsin hyvin käsiteltävissäkin, se vaan on todella tarkka reviiristään, omasta alueestaan ja haluaa tiedottaa jatkuvasti koko muulle valtakunnalle, missä se itse milloinkin sijaitsee. Oriille onkin rakennettu ihan oma tarha kauas tallirakennuksesta ja muista poneista, erityisesti tammojen ulkoilualueista. Siellä jylhässä yksinäisyydessäänkin se partioi jatkuvasti aidan vierellä ja hirnuu tai vähintäänkin pörisee ja puhisee. Muista oreista Kauno ei piittaa, ja tallipihalla jaksaakin aina irvistellä, luimistella ja sähistä toisten oriiden suuntaan.

Jos Kaunon hoitaja on varustettu kuulosuojaimilla ja reippaalla otteella, on ori kuitenkin varsin mutkaton käsitellä. Taluttaessa Kaunolla on tapana lähteä tepastelemaan hieman reippaammin, kun tullaan tallia kohden. Tallista tarhaan tai tallista kentälle se kulkee yleensä rauhallisemmin vierellä. Vieraissa paikoissa, kuten esimerkiksi kilpailuissa, saa sitä pidellä hieman järeämmin ja parasta onkin pitää taluttaessa kuolaimet suussa. Siellä Kauno nimittäin huutaa kuin palosireeni ja yleensä esitteleekin hieman itseään uhmakkaasti etujaloilla polkien ja häntäänsä huiskutellen. Muihin on syytä pitää hyvin etäisyyttä niin maasta kuin ratsailtakin, sillä vaikka Kauno ei varsinaisesti mikään ihmis- tai poninsyöjä olekaan, eikä se ole koskaan päässyt tappelemaan muiden kuin tuttujen ponien kanssa kisailumielessä, voi se kyllä kurottautua haukkaamaan toisen epämiellyttävän ponin pyllystä palasen siihen mahdollisuuden saadessaan. Tämän ja seinien hakkaamisen vuoksi Kauno myös matkustaa aina yksin omassa kopissa, eikä isossa rekassa.

Omassa tallissa Kauno on hyvä hoitaa käytävällä molemmilta puolilta kiinnitettynä. Karsinassa se ei oikein viihdy, vaan pyörii kuin väkkyrä ja kyttäilee toisia poneja. Sillä on myös tapana suojella omaa juoma- ja ruokakuppiaan, vaikkei siellä edes olisi mitään.. Käytävällä se on enemmän paraatipaikalla, eikä sen tarvitse erikseen pyöriä ympyrää nähdäkseen kaikki tapahtumat ja pysyäkseen ajan tasalla kaikkien tallissa olevien liikkeistä. Siinä Kauno on oppinut seisomaan ihan kivasti aloillaan, ellei ajoittaista paikoillaan steppailua ja villiä hirnumista, varsinkin silloin, kun toisia poneja kulkee tallissa, lasketa. Kauno on yleensä niin keskittynyt tallin tapahtumien ja muiden ponien seuraamiseen, ettei se välitä, vaikka hoitaja laittaisi sen korvat solmuun. Jos hoitaja siis vain pystyy itse tyynesti toimimaan tämän mölisevän steppailijan kanssa, ei ongelmaa ole.

Ratsastaessa Kauno on aika kovapäinen. Se tuntuu alkuun suurelta ja kömpelöltä, eikä aina hirveän kivalta työstettävältä. Se vain paahtaa menemään oman mielensä mukaan, eikä sille ole mikään ongelma olla välittämättä sille vieraan tai epävarman ratsastajan avuista. Usein kuuleekin selästä epätoivoista piipitystä, että apua kohta tää lähtee.. Mutta vielä ei ole Kauno koskaan lähtenyt ketään riepottelemaan. Jos kuski ei saa siihen kontaktia, se posottaa oman aikansa ja alkaa sitten kuikuilla tallin suuntaan, että eiköhän tää ollut tässä. Jotta Kaunosta saa mitään irti, täytyy sitä kärsivällisesti jaksaa työstää. Ori on vähän yhden ihmisen hevonen, koska yhteistyö alkaa rullata vasta pitkän harjoittelun jälkeen, eikä moni jaksa nähdä sellaista vaivaa tällaisen tynnyrin kanssa.

Pitkäjänteinen työskentely ja ahkera jumppailu kuitenkin palkitaan, koska parhaimmillaan Kauno on oivallinen ratsu ja on startannut hyväksytysti jopa helppoa A:ta. Ravi oriilla on todella upea ja laukkakin kuin suurella hevosella. Parhaimmillaan Kauno on kuitenkin esteradalla, jossa se mielenkiinto pysyy paremmin yllä ja kasvaneen motivaation vuoksi ori tuntuu aika paljon yhteistyökykyisemmältä. Hyppääminen ei ole pelkkää vääntöä ja kääntöä. Kokoisekseen Kauno hyppääkin mallikkaasti, jopa 110-senttisiä ratoja. Puhdas rata tuolla estekorkeudella vaatii kuitenkin myös jo tarkkaa ratsastusta, sillä ori ei itse ole aina se kaikista huolellisin menijä posottaessaan höyryveturin lailla menemään. Ahkeran treenaamisen seurauksena Kaunostakin on kuitenkin tullut varovaisempi hyppääjä ja kunhan samalla radalla ei olla kilpailemassa tappiin asti jalostettuja estepuoliverisiä vastaan, on tämäkin porsas tuonut kotiin monta sinivalkoista rusettia!

    Suku

 isä Easconn Dawn
    VWY-II, rnvkk, 145 cm, wD
 ii. Apocolipto
    rnvkk, 135 cm, wD
 iii. Angel
    wD, evm
 iie. Flaja
    wD, evm
 ie. Eileanor
    prn, 147 cm, wD
 iei. Rhaeadr Tewdwr
    m, 154 cm, wD, evm
 iee. Eibhleann
    prn, 143 cm, wD, evm
 emä Criallt Daere
     rn, 148 cm, wD
 ei. Grymuster
      rn, 155 cm, wD
 eii. Fourfly
    wD, evm
 eie. Laeth Ynni
    wD, evm
 ee. Deimwnt
    rn, 146 cm, wD
 eei. Deach Eug
    145 cm, wD, evm
 eee. Beana
    141 cm, wD, evm

    Jälkeläiset

Kauno on tarjolla welshponijalostukseen!

28.01.2013 o. Edrychawdr Dawn (e. Criallt Epona), omistaja: Paraatiponit
12.06.2014 t. Penllad Eirianwen Dawn (e. Penllywydd Dawn), omistaja: elen

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

-- 12.06.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään syntyikin vihdoin Kaunon toinen varsa! Siinä, missä Kaunon ensimmäinen varsa oli komea ruunikko ori, selkeä kopio isästään, on tämä toinen varsa kyllä aivan kuin emänsä. Väriltään ja ulkonäöltään aivan samanlainen, sekä sukupuoleltaan vielä tamma! Oriin periyttäjän lahjoja on siis toistaiseksi hyvin hankala arvioida ainakaan varsojen ulkonäön perusteella.. Ehkä elen, jonka talliin varsa myöhemmin muuttaa, leipoo siitä menestyksekkään kisatykin myöhemmin ;)

-- 15.05.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään Kauno pääsi treffailemaan uutta tyttöystäväänsä, Penllywyddiä eli kavereiden kesken Muusaa. Tamma on todellinen moniosaaja ja näiden kahden varsasta voisikin tulla kivan monipuolinen menopeli sekä esteisiin että kouluratsastukseen. Sukukaan ei olisi pöllömpi. Luonteeltaan varsasta saattaisi tosin tulla todella kovaääninen.. Toivottavasti 11 kuukauden päästä saa Kauno jatkoa jälkeläislistaansa!

-- 28.01.2013, päiväkirjamerkintä
Olen aiemminkin hehkuttanut Kaunon sukua, eikä sen suvun monikäyttöisyys ole niistä hehkutuksista vähentynyt minnekään. Huomasin tuossa vähän aikaa sitten, että uusin crialltilainen ostokseni oli vasta-alkaneen kisauransa seurauksena varsin hämillään ja stressaantunut, ja päätin, että sen tamman olisi hyvä pitää kisatouhuista pieni breikki. Ja mitäpä muutakaan sitä jo startanneen tamman kisatauon aikana kehittelisi, kuin varsan? Kauno oli tälle tammalle täydellinen orivaihtoehto ennen kaikkea tuoreen sukunsa, mutta myös muiden ominaisuuksiensa osalta. Tamma kun ulkonäöltään on vähän luikku, ja Kauno taas superkomea. Tamma on luonteeltaan vähän hissukka, ja Kauno tällainen yli-itsevarma puhisija. Varsasta voisi tulla ihan hyvä, jos siitä tulisi jotain näiden kahden puolestavälistä.. Tänään tämä suunnittelemani varsa sitten vihdoin syntyi! Ja Epona tekikin oikein komean, ruunikon orivarsan, joka muistuttaa ulkonäkönsä puolesta todella paljon isäänsä! Suurikokoinen ja muutenkin hyvässä lihassa oleva varsa. Tämä jää ehdottomasti meille kotiin kasvamaan ja toivottavasti siitä saadaan hyvä jälkeläisnäyttö Kaunolle.

-- 02.12.2012, päiväkirjamerkintä
Viime aikoina Kauno on starttaillut jo ensimmäisissä ratsastuskisoissaan ja kunnianhimoisina olemme saman tien aloittaneet kilpailemisen isoilta radoilta - eli ei mitään harjoittelua polvenkorkuisilla ristikoilla, vaan saman tien on suunnattu sinne metrin tai jopa vähän korkeampien esteiden luokkiin, sellaisiin, joita on kotonakin hyvinä päivinä onnistuneesti ylitetty. Sinänsä tämä ei ole ollut lainkaan hullumpi taktiikka, ja vaikkei Kaunolla vielä hirveästi kilpailukokemusta olekaan, on totaalisista katastrofeilta vältytty. Silti lisätreeni on näin alkuvaiheessa aina paikallaan ja tänään Kauno saikin osallistua arvostetun ammattiestevalmentajan valmennukseen. Paraatiponeihin en tuota kansainvälisten kisojen tuomaria saanut houkuteltua, mutta onneksi valmennuspaikka oli varsin lyhyen ajomatkan päässä.

Matkustamisen jäljiltä Kauno oli hieman kireän ja kiireisen oloinen. Valmennuksen verryttelyssä se kyttäili muita ratsukoita ja uutta ympäristöä, eikä tuntunut olevan aivan niin kuulolla, kuin olisin toivonut. Varoitin valkkua saman tien, että meidän verkassa kestäisi varmaan ikuisuus.. Lopulta sain kuitenkin jonkinlaisen yhteyden Kaunoon ja pystyimme liittymään esteharjoitukseen, jonka muut ratsukot olivat jo aloittaneet. Kyseessä oli vielä ihan helppo tehtävä, pieniä esteiden ylityksiä sekä ympyrällä että loivalla kolmikaarisella uralla. Alkuun Kauno kaahotti liian kovaa, jotta ohjaus ja tähtäys esteen keskelle ja järkevään ponnistuspaikkaan olisi sujunut nätisti, mutta toistot toivat parannusta suorituksiin. Kaarien jälkeen otettiin myös suoran linjan ratsastusta, joka allekirjoittaneelle on aina yhtä hankalaa, kun alle on jankattu asetuksia ja taivutuksia puoli tuntia.. Tässä vaiheessa Kauno oli kuitenkin jo muistanut kupletin juonen ja helpotti tehtävien suorittamista huomattavasti olemalla itsekin oma-aloitteinen ja yhteistyökykyinen. Valmennuksen lopuksi hypättiin vielä pientä rataa. Valkku antoi varsin rohkaisevaa ja hyvää palautetta. Kuulemma hän on nähnyt surkeammistakin poneista kuoriutuvan vaativan tason menijöitä.. Näitä lohdutussanoja on aina yhtä mukava kuulla!

-- 15.10.2012, päiväkirjamerkintä
On tullut aika ottaa taas tilannepäivitys Kaunon elämään. 4-vuotias Kauno on jo pitkällä ratsukoulutuksensa kanssa ja tulevaa kilpauraa silmällä pitäen on sen kanssa harjoiteltu ahkerasti hyppäämistä ja muutenkin oivana ratsuna oloa. Näin kovapäisen hevosen kanssa progressio on ollut välillä todella hidasta ja olen useaan kertaan kyseenalaistanut, onko kehitys menossa eteen- vai taaksepäin.. Loppujen lopuksi olen kuitenkin aina päätynyt siihen, että toistaiseksi vielä ainakin ollaan plussan puolella. Turha näiden nuorien kanssa on kiirehtiä, joten kunhan tasaisin väliajoin muistutellaan jo opituista asioista, niin ei Kaunonkaan pitäisi ihan parissa kuukaudessa taantua villiponin tasolle, vaikkei uutta juttua koko ajan tulisikaan kuin tykin suusta.

Viime aikoina Kauno onkin ollut ihan peruskuntokuurilla, eli sen kanssa on muutaman kerran viikossa tehty perustreeniä. Läpiratsastusta, vähän jumppaa kentällä ja pitempiä, kuntoa kohottavia maastolenkkejä. Aivot ovat saaneet vähän lepoa uuden hiffaamisesta ja tämä tuntuukin sopivan oriille oikein hyvin. Tänään tein Kaunon kanssa varsin pitkän maastolenkin rauhallisessa tempossa, mutta reitti oli hyvin mäkinen. Ei liian kuluttava lenkki siis vauhdin puolesta, mutta ori saisi vähän voimaärsykettä ja ehkä voimakestävyyskin voisi parantua. Sitä nuori heppa kuitenkin vielä kaipailee esimerkiksi vaativampien koulukiemuroiden handlaamiseksi, ja kouluratsastuksessa ne ovat esteratsastuksenkin perusteet. Alkuun Kauno oli hyvin innokkaana menossa ja kyttäili puskia ja puiden oksia korvat tiukasti eteenpäin suunnattuina, mutta jo muutaman pitkän ylämäen jälkeen alkoi keskittyminen pysyä paremmin kuskin kuuntelussa. Sen täytyi selvästi alkaa keskittää voimiaan tärkeisiin asioihin ja oli mukava huomata, että allekirjoittaneen avut olivat prioriteettilistalla jokaista oksan rasahdusta korkeammalla.. Tiukkojen ylämäkien vastapainoksi oli onneksi aina myös alamäkiä, joten liian kovaan rääkkiin ei sentään Kauno joutunut. Silti tallille palasi maastosta mukavan hikinen ja rauhalliseksi väsynyt poni.

-- 10.08.2012, päiväkirjamerkintä
Kauno täytti tänään kaksi vuotta! Kohtapuoliin on siis aika opettaa tämäkin körmy ajolle! Jonkun verran ollaan sitäkin jo harjoiteltu, mutta oriilla on alkanut järkyttävä jästipäävaihe, eikä allekirjoittaneen miellyttäminen ole sen prioriteettilistan numero yksi. Toivottavasti tämä on vain joku ohimenevä vaihe, eikä mikään ponin todellisen luonteen paljastuminen.. Viime aikoina Kauno on saanut hypätä myös irtona maneesissa ja siitä se on sentään tykännyt. Hyvä, sillä esteponia tästä kaavailenkin tulevaisuuteen!

-- 10.07.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään vietettiin Kaunokki-poitsun yksivuotissynttäreitä. Pikkuvarsasta on jo kasvanut varsin mukavan kokoinen pojankoltiainen. En usko, että säkäkorkeuden puolesta Kaunosta tulee mitenkään hirveän suuri, mutta jo nyt se on varsin leveärunkoinen ja todellinen tankki verrattuna muihin samanikäisiin varsoihin. Isokokoinen, sellainen muhkea, poni on siitä siis varmasti tulossa! Vielä on Kauno saanut elää melkolailla porsaana pellossa, mutta pian aloitetaan käyttöponin elämään tutustuminen. Ei tässä kiire ole.

-- 10.06.2012, päiväkirjamerkintä
Tänään tallillemme syntyi hartaasti odotettu uusi poni! Viime aikoina olen hamstrannut uusia poneja oikein antaumuksella, enkä ole suotta kitsastellut varsojen tekemisen kanssa. Tallissa on nyt kova tarve uudelle verelle, joten uudet ostokseni kerkeävät kyllä kiertämään kilpakenttiä myöhemminkin - ykkösprioriteetti on nyt ollut saada uusia sukupolvia aluille! Siksi tätä tänäänkin syntynyttä varsaa odottelin oikein suurella innolla, vaikka sen vanhempienkin kanssa ovat vielä kisaurat ja muut kissanristiäisten koluamiset kesken. Kyseessä on siis ruunikko orivarsa, jonka emä on Crialltista ostettu estetamma Daere ja isä omasta tuontitammastani Eileanorista syntynyt monitoimiponi Easconn, jonka isä on saksalaisella tallilla asuva, saksalaissukuinen poni. Tästä siis todella saatiin sitä uutta verta talliin! Varsominen sujui Daerelta hienosti ja eläinlääkäri totesi varsan lyhyen tarkastuksen jälkeen oikein hyväkuntoiseksi. Nyt siis vain odottelemme varsan kasvamista ja suunnittelemme sille loistavaa tulevaisuutta.

    Kilpailut

Kaunolla kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 61 kpl

10.11.12, ERJ, 110 cm : 07/50
11.11.12, ERJ, 110 cm : 06/50
15.11.12, ERJ, 110 cm : 01/50
18.11.12, ERJ, 110 cm : 01/30
01.12.12, ERJ, 110 cm : 03/50
04.11.12, ERJ, 110 cm : 06/40
02.01.13, ERJ, 110 cm : 01/30
02.01.13, ERJ, 110 cm : 06/50
13.01.13, ERJ, 110 cm : 07/50
16.01.13, ERJ, 110 cm : 02/50
04.01.13, ERJ, 110 cm : 03/40
05.01.13, ERJ, 110 cm : 02/40
05.01.13, ERJ, 100 cm : 02/40
05.01.13, ERJ, 110 cm : 05/40
05.01.13, ERJ, 110 cm : 03/30
02.01.13, ERJ, 100 cm : 02/50
02.01.13, ERJ, 100 cm : 06/50
03.01.13, ERJ, 100 cm : 02/50
03.01.13, ERJ, 100 cm : 06/50
04.01.13, ERJ, 100 cm : 06/50
15.01.13, ERJ, 110 cm : 01/40
15.01.13, ERJ, 110 cm : 02/40
24.02.13, ERJ, 110 cm : 06/40
24.02.13, ERJ, 110 cm : 04/40
02.03.13, ERJ, 110 cm : 03/40
26.02.13, ERJ, 110 cm : 02/50
28.02.13, ERJ, 110 cm : 03/50
03.03.13, ERJ, 110 cm : 07/50
05.03.13, ERJ, 110 cm : 06/50
04.03.13, ERJ, 110 cm : 02/40
26.03.13, ERJ, 110 cm : 06/40
13.04.13, ERJ, 110 cm : 02/30
16.04.13, ERJ, 110 cm : 04/30
14.03.13, ERJ, 110 cm : 01/50
14.03.13, ERJ, 110 cm : 06/50
01.04.13, ERJ, 110 cm : 04/30
02.04.13, ERJ, 110 cm : 01/30
01.04.13, ERJ, 110 cm : 03/30
02.04.13, ERJ, 110 cm : 02/30
18.04.13, ERJ, 110 cm : 06/40
11.04.13, ERJ, 110 cm : 05/30
15.04.13, ERJ, 110 cm : 07/60
16.04.13, ERJ, 110 cm : 04/60
06.04.13, ERJ, 110 cm : 02/30
08.04.13, ERJ, 110 cm : 01/30
23.04.13, ERJ, 110 cm : 04/50
26.04.13, ERJ, 110 cm : 01/30
17.05.13, ERJ, 110 cm : 06/50
18.05.13, ERJ, 110 cm : 05/50
22.05.13, ERJ, 110 cm : 01/50
25.05.13, ERJ, 110 cm : 04/50
18.06.13, ERJ, 110 cm : 01/30
23.06.13, ERJ, 110 cm : 02/30
05.06.13, ERJ, 110 cm : 01/50
06.06.13, ERJ, 110 cm : 05/50
17.06.13, ERJ, 110 cm : 02/40
09.06.13, ERJ, 100 cm : 02/50
13.06.13, ERJ, 110 cm : 07/50
14.06.13, ERJ, 100 cm : 02/50
09.06.13, ERJ, 110 cm : 05/60
11.06.13, ERJ, 110 cm : 05/60

 

Eochaidh Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © M. Peel
Kaiken muun materiaalin © dani 2017, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!