otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Edrychawdr Dawn VH14-026-0065

kuva

  Virallinen nimi   Edrychawdr Dawn   Säkäkorkeus   147 cm
  Lempinimi   Vallu   Syntynyt   28.01.2013, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Ruunikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 100 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: KTK-I, 20 + 20 + 21 + 20 = 81p. Ylimääräinen kantakirjatilaisuus 25.11.2014
                      ERJ-I, 8 + 40 + 22 + 20 + 15 = 105 p. 31.03.2017
                      VWY-II, 7,5 + 7 + 6,5 + 23 + 5 = 49p. Tilaisuuden paras poni! 31.05.2017
                      VIR MVA Ch, myönnetty 06.12.2018

3-vuotias 28.04.13
8-vuotias 28.09.13

    Luonnekuvaus

Vallu on aivan valtavan kokoinen, kiistatta yksi tallimme muhkeimpia poneja. Ulkonäön perusteella sen painoksi voisi arvioida ainakin tonnin ja jos tämä ori haluaisi riistäytyä käsistä, ei sitä varmaan pysäyttäisi edes armeija. Ei ehkä edes atomipommi, sillä Vallun askeleetkin tuntuvat jyrisevän etenkin sen laukatessa sillä tavalla, että jossain maailman toisella puolella niistä aiheutuvaa värähtelyä mitataan varmaan Richterin asteikolla. Hurjasta ulkomuodostaan poiketen ja kaikkien onneksi Vallu on kuitenkin maailman kiltein ja mukavuudenhaluisin ori. Riidan haastaminen ja pullikointi ovat sille aivan tuntemattomia termejä ja hankalaksi heittäytymisen sijaan ori keskittyy rapsutusten ja makupalojen hankkimiseen. Vallu viihtyy mainiosti ihmisten seurassa ja se jaksaa seisoa kuin tatti aloillaan tuntikausienkin ajan, kunhan vain joku on sitä hoitamassa ja ihailemassa. Lutuisempaa luppakorvaa ei ole tallissa aiemmin nähty ja Vallun kaltainen fiksu ori onkin ihanaa vaihtelua täällä usein sangen sekasortoisella siittolalla!

Mikäli Vallu ei olisi niin valtavan iso, se sopisi aivan hyvin pikkulastenkin hoidettavaksi. Tarhasta haku, varustaminen, hoitaminen, lastaaminen, kaikki sujuu kuin vettä vaan. Harmi vaan, että Vallukin joskus astuu vahingossa hoitajansa varpaille ja siinä kyllä rutisisivat pienemmällä ihmisellä luut muussiksi. Samoin oriin valtava satula painaa ainakin sata kiloa, eikä tällaisen valtavan tynnyrin satuloiminen ole mini-ihmisille sopivaa hommaa. Siksi ori ei ole päätynyt tallillamme järjestettävien pikkulasten alkeiskurssien opetusponiksi, vaikka muuten se siihen tarkoitukseen sopisikin mainiosti. Ponitalutukseen Vallu on joskus osallistunut ja sen selkään mahtuvat milteipä koko kurssin lapset kerralla. Ori rakastaa rauhallista tallustelua ja maisemien ihailua, ja se onkin mitä mainioin ratsu rauhallisille maastolenkeille vähän isompikokoisille aloittelijoille.

Vallu osaa myös muutakin, kuin vain kököttää paikoillaan ja tallustella menemään metsäpoluilla. Aikoinaan ori on ollut aivan todella kova esteratsu, eikä se kouluradoillakaan ole ollut yhtään tyhmempi ilmestys. Nuorena fiksu ori oppi kaiken kerrasta ja eipä aikaakaan, kun allekirjoittanut löysi itsensä sen selästä ensimmäisistä esteratsastuskilpailuista hyppäämästä metrin korkuisia esteitä.. Vallulle on aina maistunut ruoka hyvin, eikä se ikinä varsinaisesti ole ollut mikään solakka poika, joten ihmetys oli suuri, kun tajusimme sen hyppäävään aivan järkyttävän kokoisia esteitä suhteutettuna sen suureen mahaan ja lyhyenläntiin koipiin. Ori hyppää ja liikkuu radalla todella taloudellisesti, puomeja melkein mahansa kanssa hipoen, mutta silti ne jollain ihmeen kaupalla puhtaasti ylittäen. Mikään erityisen vauhdikas menijä Vallu ei myöskään radalla ole ollut, mutta fiksu ori ei ole koskaan kuumunut ja sen vuoksi alkanut säheltää, lähtenyt käsistä, tehnyt omia hätiköityjä ratkaisuja tai pullikoinut kuskiaan vastaan. Sillä on ollut helppo ratsastaa puhtaita ja siistejä, fiksuja ratoja. Ori työskentelee mielellään, eikä sitä tarvitse mitenkään taistella kuulolle. Se tekee, mitä käsketään ja jos kuski vain puristaa sen harjaa kauhusta kankeana, Vallu tekee sen kummempia hötkyilemättä omat ratkaisunsa.

Tämän pomminvarman työmyyrän kanssa kisareissutkin olivat aina helppoja. Vallu ei niinkään muista hevosista piittaa, mutta kisapaikoilla, kun sen ympärillä pyörii ratsastajaa, omistajaa ja hoitajaa ja se saa nauttia näiden kaikkien ihmisten milteipä jakamattomasta huomiosta, ei sillä riitä kiinnostusta korvaansa lotkauttaa muiden ponien suuntaan. Uusissa paikoissa Vallu toimii yhtä hyvin kuin kotonakin. Matkustajana Vallu on super ja toivoin siitä rauhallista ja opettavaista matkustusseuralaista vähän hötkyilevämmille poneille. Harmi, että Vallu varastaa aina toisen ponin matkaeväät ja siitäkös sitten soppa syntyykin. No, Vallua lähemmäs täydellisyyttä tuskin pääsee, joten ehkä tuo oli sitten liikaa toivottu..

    Suku

 isä Eochaidh Dawn
    VWY-II, ERJ-II, rn, 147 cm, wD
 ii. Easconn Dawn
    VWY-II, rnvkk, 145 cm, wD
 iii. Apocolipto
    rnvkk, 135 cm, wD
 iie. Eileanor
    prn, 147 cm, wD
 ie. Criallt Daere
    rn, 148 cm, wD
 iei. Grymuster
    rn, 155 cm, wD
 iee. Deimwnt
    rn, 146 cm, wD
 emä Criallt Epona
     VWY-II, m, 147 cm, wD
 ei. Criallt Aled
      prn, 151 cm, wD
 eii. Kraig Alawn
    rn, 156 cm, wD
 eie. Tydriwydd Dilys
    m, 146 cm, wD
 ee. Criallt Emlyn
    rt, 150 cm, wD
 eei. Trahaearn Drystan
    rt, 156 cm, wD
 eee. Cranetydi Ellylw
    rn, 147 cm, wD

    Jälkeläiset

Vallu on tarjolla welshponijalostukseen!

24.09.2016 t. Llygedyn Gwenllaith (e. Anfarwol Gwenledyr) omistaja: elen
04.11.2016 o. Dawn Welsh Empire (e. Criallt Welsh Parade) omistaja: Shinevalley Welsh
10.12.2016 o. B.S. Gwydion (e. Old Saying in Shadows) omistaja: Julle VRL-12892

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

-- 31.03.2017, päiväkirjamerkintä
Voi Vallu Vallu, minkä teit! Meidän suuri punkero, yllätysykköspalkintojen napsija, palkittiin tänään ensimmäisellä palkinnolla ERJ:n laatuarvostelussa! Aivan käsittämätöntä, tämä turjake iski napakymppiin jo toistamiseen tärkeässä tilaisuudessa. Olin aivan varma, että käyttötestin pisteet olisivat jääneet Vallun osalta alhaisiksi, se kun juuri ja juuri jaksoi lyllertää ratsastustestissä esteiden yli, mutta ilmeisesti sen rento ja iloinen suhtautuminen puuhaan korvasi puuttuvia pisteitä ponnusta ja tyylipuhtaudesta. Siis aivan upeaa! Kyllä nyt kelpaa Vallua esitellä entisestään tammoille ja diplomi ykköspalkinnosta pääsee kyllä paraatipaikalle esille tallin varustehuoneen palkintokaappiin.

-- 10.12.2016, päiväkirjamerkintä
Tänään sain tietää, että Vallun kolmas varsa, se welsh part bred, on syntynyt! Tamman omistaja ilmoitteli ilouutisesta sähköpostitse ja suureksi riemukseni liitteinä oli runsaasti kuvia uudesta varsasta. Varsa on rautias ori ja kuvista päätellen - Vallun varsoille tyypillisesti - heti syntymästään isokokoinen ja varsin raamikas. Siitä tulee varmasti tulevaisuudessa kelpo peli mihin tahansa menoon.

-- 06.11.2016, päiväkirjamerkintä
Hehkutin Vallun uutta varsaa vähän ht.netissä ja liitin oikein kuvatodisteita todentamaan isän ja sen uutukaisen pojan yhdennäköisyyttä - tulisikohan varsastakin joskus KTK-ykköspalkittu, kun se jo parin päivän ikäisenä niin kovasti muistuttaa isäänsä? Hehkutustopikki toimikin sitten samalla hyvänä mainoksena ja Vallulta tilattiin taas astutus! Tällä kertaa tamma on tosin welsh part bred ja varsastakin tulisi varmasti hieman sporttisempi. Vallu lähtee nyt vierailulle tamman tallille ja sitten vain odotellaan innolla varsan syntymää.

-- 04.11.2016, päiväkirjamerkintä
Tänään Parade vihdoin varsoi ja Vallun jälkeläislista sai lisää pituutta. Varsa osoittautui oikein komeaksi orivarsaksi, joka muistuttaa hämmästyttävän paljon isäänsä! Suurikokoinen ja romuluinen ruunikko. Varsan näkeminen oli todellinen takaisinheitto Vallun syntymään. Kuten ounastelinkin, sain varsan myytyä jo ennen sen syntymää ja kunhan sillä on ikää tarpeeksi, se muuttaa Shinevalleyn welshsiittolaan!

-- 01.10.2016, päiväkirjamerkintä
Pitkäksi aikaa ei tarvinnut Vallun jäädä laakereilleen lepäämään, kun uutta tammaa pukkaa jo treffeille. Tällä kertaa sen tyttöystäväksi tosin alkaa oma tammani Welsh Parade. Tämän yhdistelmän varsasta tulee varmasti niin hieno, että oksat helvettiin - ehkä sen jopa kehtaisi myydä ja tämäkin talli voisi vihdoinkin saada tililleen myös hieman katetta. Saldo onkin ollut jo hyvän aikaa miinusmerkkinen.. Nyt vain toivotaan, että kaikki sujuu hyvin!

-- 24.09.2016, päiväkirjamerkintä
Elen oli jonkin aikaa sitten pyytänyt Vallua ihastuttavalle ruunikolle tammalleen Gwenledyrille treffiseuraksi. Tämähän sopi paremmin kuin hyvin, olihan Vallun jo korkea aika saada jälkikasvua viemään tätä upeaa (joskin nykyisellään muutaman liikakilon vaivaamaa) ulkomuotoa eteenpäin ja ori viipyikin piipahduksellaan elenin tallilla pari viikkoa. Paluun jälkeen olen kuunnellut mielenkiinnolla eleniltä tamman kuulumisia ja odotellut varsaa syntyväksi. Tänään se sitten vihdoin tapahtui, Vallun esikoisvarsa syntyi ja näki päivänvalon! Eikä tuo varsa tyytynyt ihan tavikseksi jäämään, kahdesta ruunikosta nimittäin syntyi sysimusta varsa. Sukupuoleltaan tämä pikkuruinen musta varsa on tamma ja se jo syntyikin melko suurikokoisena. Tuleekohan typykästä tulevaisuudessa isänsä kaltainen mörssäri.. Se jää nähtäväksi. Tämä on hyvä uuden uran aloitus Vallulle ja toivottavasti tulevaisuudessakin tammoja riittää!

-- 25.11.2014, päiväkirjamerkintä
Olen odottanut sopivaa tilaisuutta ilmoittaa Vallu ponikantakirjan arvostelutilaisuuteen sen jälkeen, kun ori niin sanotusti räjäytti potin ensimmäisissä näyttelyissään ja sijoittui koko shown toiseksi parhaaksi poniksi. Vähän aikaa sitten silmiini vihdoin osui kantakirjan avoin ilmoittautuminen ja tilaisuuksien suuresta suosiosta huolimatta kerkesin tällä kertaa ilmoittaa Vallun mukaan arvosteltavaksi. Tänään sitten vihdoin koitti kauan odotettu h-hetki, jota varten oli valmistauduttu mm. vuolemalla oriin kaviot eilen, öljyämällä kaikki mahdollinen timanttisen kiiltäväksi sekä siistimällä harja ja häntä. Vaikka alkuperäisrodut esitetäänkin alkuperäiskunnossa, eikä mitenkään jouhet kireällä nutturalla, en kehtaa omia ponejani ihan suoraan mutakylvyn jälkeen esitellä kantakirjatuomareille.. Meillä nuo mutalammikot kun muistuttavat tätä nykyä jo enemmän soita.. Traileriinkin ori sai kevyen huovan päällensä, ettei se vaan jotenkin onnistuisi hankaamaan itseään vaikka puomia vasten ja jättäisi ikävää vaikutelmaa siitä, että poni olisi kaljuuntumassa kankustaan.

Paikan päällä olikin jo melkoinen hulabaloo käynnissä, olihan paikalla toistakymmentä ponioria valmistautumassa. Tämä ei Vallua juuri hetkauttanut, vaan se esiintyi itselleen tyypillisesti täysin moitteettomasti ja pysyi tyynenä, vaikka ympärillä pörräsi hirmu määrä muita vieraita poneja. Se seisoa nökötti kiltisti rakennearvostelussa ja antoi tuomareiden tutkia itseään lähempääkin. Liikearvostelussa se oli mielestäni vähän hitaan oloinen, eikä sellainen pirtsakka, kuin olisin itse toivonut, mutta parempi rauhallinen poni kuin sinkoileva hermokimppu.. Arvioinnin jälkeen jäimme odottelemaan tuloksia, enkä voinut uskoa silmiäni, kun sain vihdoin arvostelulapun käteeni. Vallu palkittiin ensimmäisellä palkinnolla?! Eikä edes rimaa hipoen, vaan 81 pisteellä! Vau! Kai se on vihdoin uskottava, että Vallu on muidenkin mielestä komea poni. KTK-ykkösiä ei meidän tallissa liikaa ole, joten tämä on ehdottomasti mieluisa lisä palkintokaappiin!

-- 31.05.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään Vallurapallura sai osallistua Riiviöissä järjestettyihin näyttelyihin. Ori ei ole käynyt aiemmin näyttelyissä, joten oli mukava viedä se ensimmäisiin mittelöihin entuudestaan hyvinkin tuttuun paikkaan. Riiviöissä aina sattuu ja tapahtuu, joten jos omakin poni on hieman täpinöissään, ei se erotu juuri joukosta eikä varsinkaan aiheuta ikuista häpeätahraa omistajansa kiiltokuvamaiseen maineeseen. Vallun kohdalla katastrofaalisesta käytöksestä ei kuitenkaan ollut pelkoa, mutta hyvähän se on tietysti aina varautua pahimpaan. Tapansa mukaisesti Vallu kuitenkin esiintyi oikein edukseen ja suureksi ällistyksekseni se voitti luokkansa! Onhan tuo ori kyllä pirun komea, mutta että se näin kovasti miellytti tuomarin silmää! Vallu pääsikin jatkamaan welsh cob -oriiden luokasta BIS-kehään, jossa se esiintyi viiden welsh mountainponin ja kahden B-ponin rinnalla.. Siinä oli todellinen näky, muhkea Vallu loisti pikkuponien seasta kilometrien päähän. Loppujen lopuksi ori kruunattiin BIS2-tittelillä ja MVA-sertillä! Kertaheitolla napsahti siis pääsylippu myös kantakirjaan. Mahtavaa <3

-- 28.01.2013, päiväkirjamerkintä
Tänään syntyikin talliimme uusi orivarsa! Varsa on väriltään ruunikko ja kummallista kyllä, täysin merkitön, vaikka sen emällä Eponalla on sukkia ja läsi, ja isä Eochaidillakin tähti ja varsinkin takajaloissa pitkät sukat. Muutoin tämä suurikokoinen varsa muistuttaa hyvin paljon isäänsä. Todellinen mörssäri jo pienestä pitäen. Tämä varsa ei taatusti tule jäämää miksikään välimallin cobiksi, vaan eiköhän tästäkin ihan kunnon muhku isänsä tapaan tule. Ei se muuten olisi näin isona ja rotevana syntynyt.. Epona sentään onneksi säilyi kahtena kappaleena, mitä kyllä ihmettelen suuresti. Nyt täytyykin vain alkaa pohtia varsalle sopivaa nimeä ja alkaa odottelemaan sen kasvamista ja kehittymistä, jotta parempia analyyseja siitä voidaan tehdä. Varmasti tämä tullaan kuitenkin esteradoille viemään!

-- 05.01.2013, päiväkirjamerkintä
Olen jo jonkin aikaa miettinyt, mitä tekisin nuorella mustalla crialltilaisella tammallani Eponalla. Tänään kun seurasin toisen nuoren ponin, Eochaidhin irtohypytystä, iski vastaus mieleeni kuin salama kirkkaalta taivaalta. Eponan olisi tehtävä varsa, ja isäoriiksi sopisi paremmin kuin hyvin tuo silmieni edessä esteiden yli loikkiva ruunikko. Siinä olisi kaksi nuorta tulevaisuuden lupausta, jotka edustivat sellaisia sukuja, jotka vielä kaipasivat yleisen uskon vahvistamista itseensä. Ja minä saisin tässä sukujen yhdistämisessä toimia uuden ajan profeettana! Lisäksi jos ihan käytäntöä ajatellaan, voisi näiden kahden varsasta tulla varsin mukava, kun isä on supermuhkea ja emä taas vähän sporttisempaa mallia, ja isä todellinen machoilija ja emä taas rauhallisempi sielu. Varsa jos asettuisi näiden puoleen väliin, olisi kyseessä varmasti varsin tasapainoinen ja mukava tapaus. Ei siis muuta kuin tuumasta toimeen ja varsa aluille!

    Kilpailut

Vallulla kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 54 kpl

04.07.13, ERJ, 100 cm : 04/32
30.07.13, ERJ, 100 cm : 01/50
03.08.13, ERJ, 100 cm : 05/40
22.08.13, ERJ, 100 cm : 06/50
25.08.13, ERJ, 100 cm : 04/50
28.08.13, ERJ, 100 cm : 02/50
10.08.13, ERJ, 100 cm : 02/40
12.08.13, ERJ, 100 cm : 02/40
12.08.13, ERJ, 100 cm : 05/40
21.08.13, ERJ, 100 cm : 01/30
24.08.13, ERJ, 100 cm : 05/30
24.08.13, ERJ, 100 cm : 06/50
20.08.13, ERJ, 100 cm : 04/30
13.09.13, ERJ, 100 cm : 03/40
28.09.13, ERJ, 100 cm : 02/30
29.09.13, ERJ, 100 cm : 04/30
07.09.13, ERJ, 100 cm : 06/40
09.09.13, ERJ, 100 cm : 01/40
23.09.13, ERJ, 90 cm : 03/50
29.10.13, ERJ, 100 cm : 06/40
21.10.13, ERJ, 100 cm : 01/30
25.10.13, ERJ, 100 cm : 02/30
17.10.13, ERJ, 100 cm : 05/60
24.10.13, ERJ, 100 cm : 01/60
25.10.13, ERJ, 90 cm : 07/60
23.11.13, ERJ, 90 cm : 05/50
23.11.13, ERJ, 100 cm : 04/50
22.11.13, ERJ, 100 cm : 05/50
13.12.13, ERJ, 100 cm : 07/50
15.12.13, ERJ, 100 cm : 06/50
17.12.13, ERJ, 100 cm : 05/50
08.12.13, ERJ, 100 cm : 04/50
10.12.13, ERJ, 100 cm : 05/50
21.12.13, ERJ, 100 cm : 01/30
30.12.13, ERJ, 90 cm : 03/50
29.12.13, ERJ, 100 cm : 07/50
21.12.13, ERJ, 100 cm : 02/40
09.01.14, ERJ, 100 cm : 06/70
18.01.14, ERJ, 90 cm : 03/40
20.01.14, ERJ, 100 cm : 06/40
21.01.14, ERJ, 100 cm : 05/30
22.01.14, ERJ, 100 cm : 02/30
20.01.14, ERJ, 100 cm : 06/42
23.01.14, ERJ, 100 cm : 01/40
07.02.14, ERJ, 100 cm : 04/40
29.01.14, ERJ, 100 cm : 04/94
27.01.14, ERJ, 100 cm : 02/24
05.02.14, ERJ, 90 cm : 07/50
01.02.14, ERJ, 100 cm : 02/30
04.02.14, ERJ, 100 cm : 02/30
06.02.14, ERJ, 100 cm : 01/30
24.02.14, ERJ, 100 cm : 05/30
16.02.14, ERJ, 100 cm : 06/50
17.02.14, ERJ, 90 cm : 07/50

 

Edrychawdr Dawn on virtuaalihevonen.
Kuva © M. Peel
Kaiken materiaalin © dani 2019, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!