otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Dawn Ddeddf Myfyrdod VH17-026-0049

kuva

  Virallinen nimi   Dawn Ddeddf Myfyrdod   Säkäkorkeus   147 cm
  Lempinimi   Toope   Syntynyt   01.01.2017, VHKR
  Rotu   Welsh cob (sektio D)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Tummanruunikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Koulupainotus

Koulutustaso: heA, 70 cm

Saavutukset:
    KTK-I, 20 + 24 + 24 + 23 = 91p. 30.05.2017
    VIR MVA Ch, arvonimi myönnetty 27.06.2017
    KRJ-I, 8,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 103,5p. 30.11.2022
    VWY-II, 9 + 5 + 2,5 + 23 + 5 = 44,5p. 30.01.2023

3-vuotias 01.04.2017
8-vuotias 01.09.2017

    Luonnekuvaus

Testosteronilla pakattu Toope on oikea oriiden ori, jonka kanssa yhteiselo on usein hieman kuoppaista juuri sen takia, ettei se tunnu käyttävän ajattelemiseen aivojaan. Joskus mietin, onko Toopella korviensa välissä yhtään mitään, vai onko päätöksenteko ja oriin kaiken toiminnan ohjaus keskitetty jalkojen välistä löytyvälle ruumiinosalle. Vaikka poni ei ole mitenkään ilkeä tai pahansuopa ja perusarjessa on selkeät rutiinit, joista ei poiketa koskaan, on Toopen käsittely silti joskus suorastaan raivostuttavaa ja vaatii hoitajalta jämäkkyyttä, kärsivällisyyttä ja luottoa omiin taitoihin.

Maasta käsiteltäessä Toopea on kutsuttu jopa pelottavaksi, sillä muhkea ori tuntuu paljon isommalta kuin vain 147-senttiseltä, ja sitten ori möyhää ja höyryää jatkuvasti. Toope on esimerkiksi niin kiinnostunut muista hevosista ja omasta reviiristään, ettei mikään käsky tai ohjeistus pysy sen päässä viittä sekuntia kauempaa, kun oriin on jatkuvasti skannattava ympäristöään. Keskittymiskyky ihmisen asioihin on minimaalinen. Ymmärrettävästi ponia vähemmän tunteva voi tuntea jäävänsä alle ja oriin käsittely ei ole mitenkään rentouttavaa puuhaa. Karsinassakin Toopen on yleensä vaikea asettua aloilleen ja kiinni sidottuna hoidettaessa se kuitenkin steppailee aloillaan ja nakkelee niskojaan.

Kilpailuissa tai näyttelyissä käynti on myös aikamoinen show, kun Toope kerää kierroksia ja laittaa oikein turbovaihteen silmään tuntemattomien hevosten edessä. Mitään liian dramaattista ei ole onneksi vielä koskaan tapahtunut liiallisten sydämentykytysten tai kylmän hien lisäksi, mutta tunne hoitajalle tai kuskille selkään on usein aika inhottava koko ajan - ikään kuin Toope olisi valmiina sinkoutumaan maata kiertävälle radalle hetkenä minä hyvänsä. Niinpä oriin kilpailu-ura lopetettiinkin saman tien, kun riittävät näytöt ja näyttelytulokset oli kerätty kasaan.

Kuten arvata saattaa, myös ratsuna Toopeen voi olla vaikea saada ns. henkisesti otetta. Energiaa oriilla riittää ja se paahtaakin yleensä innokkaasti menemään, mutta on kaksi täysin aivan eri asiaa antaa Toopen sinkoilla kentällä oman mielensä mukaan ja saada se tekemään kuskin haluamia asioita kuskin käskyjen mukaisesti. Apujen suhteen ori on liukas saippuapala ja vaatii kuskilta kärsivällisyyttä ja oivaltamista, mitä nappeja milloinkin painaa, jotta sen saa kuulolle. Kaikista helpointa oriin kanssa treenaaminen onkin yksin maneesissa, kun ulkoiset häiriötekijät on minimoitu. Asiaa helpottaa myös, jos kuski on osaava ja hiljainen, sillä lienee sanomattakin selvää, että huonolla keskittymiskyvyllä varustettu Toope ei mitenkään osaa itse erotella mikä oli oikea pyyntö kuskilta ja mikä oli tahaton horjahdus tai nyppäys. Oriin vastaus epäselviin tilanteisiin on yleensä paahtaa karkuun. Parhaimmillaan Toope on yllättävän hyvä kouluheppa, jonka liikkeistä ei poweria ja näyttävyyttä puutu. Esteitä sen kanssa ei ole edes viitsitty kokeilla - kouluaitoihin jos joskus törmää niin siitä harvemmin seuraa isoja haavereita, kunnon esteiden kanssa asia taas on aivan eri..

    Suku

 isä Minffordd Mahogany
    prn, 146 cm, wD
 ii. Minffordd Hickory
    vrt, 146 cm, wD, evm
 iii. Tegfedd Idris
    m, 148 cm, wD, evm
 iie. Minffordd Hazelnut
    vrt, 144 cm, wD, evm
 ie. Minffordd Silver Maple
    tprn, 143 cm, wD, evm
 iei. Finmurrin Rhys Arian
    trt, 145 cm, wD, evm
 iee. Catraeth Mabli Mallt
    prn, 142 cm, wD, evm
 emä Caeldwynn Brandgaine
     m, 148 cm, wD
 ei. Brallaith Nhertach
      m, 149 cm, wD, evm
 eii. Brallaith Roibeard
    tprn, 150 cm, wD, evm
 eie. Caeldwynn Newlyna
    m, 147 cm, wD, evm
 ee. Caeldwynn Gwlinda
    m, 147 cm, wD, evm
 eei. Caeldwynn Donyerth
    wD, evm
 eee. Caeldwynn Beryan Gwen
    147 cm, wD, evm

    Jälkeläiset

Toope on tarjolla welshponijalostukseen!

18.06.2018 t. Llygedyn Calon Perl (e. Llygedyn Pelydru), omistaja: Glenwood Welsh Ponies
15.01.2021 o. Dawn Myfwr Heddychwr (e. Rhediad Hedd Cennad), omistaja: Paraatiponit

    Päiväkirjat

-- 27.06.2017, päiväkirjamerkintä
Taisinkin jo mainita aiemmin Toopen muotovalion arvonimeen oikeuttavista serteistä, ja anoinkin arvonimeä ponille heti, kun tulokset olivat plakkarissa. Tänään sain ponien NK:sta virallisen vahvistuksen, että arvonimi on myönnetty. Vajaa kuusivuotiaana Toope on siis saanut näyttelyuransa päätökseen parhailla mahdollisilla arvonimillä. Ei huono suoritus, mutta oikeastaan on ihan helpottavaa, ettei näyttelyrumbaa sen kanssa tarvitse enää jatkaa. Oli tuo kehissä pyöriminen sen verran stressaava Toopen kanssa, kun tuntui koko ajan siltä, että se voisi lähteä käsistä. Toopelle syntyi myös vähän aikaa sitten ensimmäinen varsa, kun elen halusi käyttää sitä omalle tammalleen. Varsa ei vaikuttanut yhtään pöllömmältä niiden kuvien perusteella jotka olen siitä tähän mennessä nähnyt, ja siitäkin varmasti saadaan hyvä näyttelyponi tulevaisuudessa. Seuraava tavoite on saada Toopen kisaura taputeltua, mutta siinä riittää vielä työnsarkaa pitkäksi aikaa..

-- 30.05.2017, päiväkirjamerkintä
Toope ehti kerätä tarvittavat sertit muotovalion arvonimeen jo ennen tänään koittanutta kantakirjatilaisuutta, joten lähdin matkaan luottavaisin mielin. Jos oriin vain saisi pysymään housuissaan esiintymisen ajan, olin melko varma, että sillä olisi hyvät mahdollisuudet jopa ykköspalkintoon. Viime aikoina oriin kanssa on tapeltu kotona myös paljon ratsukoulutuksen ja yleisesti ratsastuksen kanssa, joten onnistunut kantakirjareissu antaisi siihenkin vähän lohdutusta ja Toopen voisi päästää hyvillä mielin laidunlomalle hieman lepuuttamaan mieltään ihmisten hömpötyksistä. Yhteiseloa voisi sitten kokeilla uudelleen toivottavasti paremmalla onnella syksymmällä. Matka paikan päälle ja oriin harjaus ja verryttely esiintymistä varten oli taas melkoista sirkusta ja hampaiden kiristelyä. Toope on pakko harjata ja valmistella autossa, missä tilaa ei ole paljoa, mutta ei sitä uloskaan voi ottaa, kun muutoin ori tuntuu vetävän koko auton perässään, jos se päättää lähteä jonkun toisen hevose perään. Esiintyminen sujui kuitenkin yllättävän hyvin, sillä toisin kuin tavallisessa näyttelyissä, kantakirjatilaisuudessa ponin oli yksin tuomareiden edessä ilman, että samanaikaisesti muut arvosteltavat pörräsivät ihan kyljessä kiinni. Tämä oli iso etu Toopelle, joka keskittyi kyllä huutelemaan muille hevosille mutta pysyi sentään aloillaan. Ja lopputulos oli sen mukainen: ykköspalkinto Toopelle! Ei huono suoritus alle viisivuotiaalle ponille, jolla on vielä paljon massaa kerättävänä. Ei voi olla muuta kuin tyytyväinen, vaikka hermoja taas koeteltiinkin; tästä seuraa ansaittu hermoloma niin ponille kuin allekirjoittaneellekin.

-- 22.04.2017, päiväkirjamerkintä
Kotona on koitettu harjoitella näyttelyissä käyttäytymistä viime aikoina parhaan mukaan, ja Toope sai tänään lähteä mukaan toiselle näyttelyreissulleen. Tällä kertaa mukaan lähti meiltä useampi poni, ja mietin, että jos Toope vain selviää matkasta kolhuitta, on se varmasti paikan päällä rauhallisempi, kun on saanut purkaa energiaansa jo matkustaessa muille poneille meuhkaamiseen. No, matka sujui kaikkea muuta kuin rauhallisesti ja valitettavasti Toope oli valmiina keräämään uutta pöllöilyenergiaa heti paikan päälle päästyä. Jos jotain opittiin edellisestä kerrasta, oli sentään allekirjoittanut paremmin varustautunut ja Toopelle valittiin yleisen turvallisuuden vuoksi hieman erilainen suitsitus ja kuolain. Ei ehkä nyt sitä perinteistä walesilaista mallia köysiriimussa, mutta minkäs teet. Kehä sujui siis niiltä osin hieman paremmin kuin viimeksi, ja ällistyksekseni Toope valittiin koko näyttelyn parhaaksi poniksi! Toope ei ole vielä edes viisi, ja jätti taakseen monta kokenutta konkaria. Tämä todella antaa potkun ilmoittaa Toope mukaan myös seuraavaan kantakirjatilaisuuteen, vaikka iän puolesta se onkin vielä hyvin nuori eikä edes parhaassa kunnossa fyysisen kehityksen puolesta.

-- 01.04.2017, päiväkirjamerkintä
Tänään vietettiin Toopen neljävuotissynttäreitä ja sen kunniaksi Toope sai lähteä elämänsä ensimmäisiin näyttelyihin. Jonkin verran oli etukäteen kotopuolessa harjoiteltu nätisti vierellä ravaamista ja rauhassa aloillaan seisomista, varsinkin näistä jälkimmäinen olisi tärkeä taito myös ihan normaalin arjen kannalta, mutta kuten arvata saattaa, mitään käytännön merkitystä tällä harjoittelulla ei ole ollut eikä lopputuloksesta voisi mitenkään arvata, että jotain on joskus muka harjoiteltu.. Toope pöllöili narun päässä näyttelyissä ihan samaan tapaan kuin kotona, ja oikeastaan vielä vähän pahemminkin, kun uudet tuntemattomat hevoset kiinnostivat sitä enemmän kuin allekirjoittaneen piipitys vierellä. Kehässä Toope tuntui vain vaivoin pysyvän käsissä ja yhdessä ravipätkässä se nosti sulavasti laukan. Hetken jo mietin että kohta viedään muoria kuin märkää rättiä perässä, mutta onneksi Toope pysähtyi itsekseen kun saavutti kehän laidalle päästyään siellä odottelevat muut hevoset.. Tuloksena tästä sekoilusta Toope sijoittui neljänneksi kahdentoista oriin luokassa. Kotiinviemisiksi napsahti ensimmäinen serti. Tuloksen puolesta saa siis olla tyytyväinen, mutta ennen seuraavia näyttelyitä esiintymistä ja peruskäyttäytymistä on harjoiteltava rutkasti..

-- 01.01.2017, päiväkirjamerkintä
Voiko ihanammin uusi vuosi enää alkaa.. Kuin uudella varsalla! Olen odottanut innoissani milloin pääsen tekemään varsan uudellahkolla oriillani Mahoganylla ja nyt aika oli oikea. Emäksi valikoitui musta hapannaama Brandgaine. Vasta Brandgainen tiineyden oltua pitkällä aloin miettimään, oliko taas järkevää yhdistää kaksi varsin luonteikasta ja ei sieltä helpoimmasta päästä olevaa ponia yhteen, mutta luotan vanhaan strategiaani: toivon parasta ja pelkään pahinta. Tulee mitä tulee. Ja täytyy sanoa, että tänään ensivaikutelma varsasta kyllä on hyvä. Tänään nimittäin Brandgaine pyöräytti terveen ja varsin isokokoisen ruunikon orivarsan. Monta varsaa olen vuosien varrella kasvattanut ja tämä oli ensinäkemältä sellainen, joka täytyy pitää kotona. Mittasuhteet ovat sellaiset, että tästä tulee vielä todellinen näyttelytähti. Nyt ei muuta kuin nimeä miettimään ja odottelemaan, että varsa kasvaa.

    Kilpailut

Toopella kilpaillaan KRJ:n alaisissa porrastetuissa kilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 70.48 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 917.77 p.
Tahti ja irtonaisuus: 936.71 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.


Kouluratsastuksessa 1854.48 p. (vaikeustaso 5)

Tarkemmat tiedot VRL:n profiilissa.

 

Dawn Ddeddf Myfyrdod on virtuaalihevonen.
Kuva © M. Peel
Kaiken muun materiaalin © dani 2023, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!