otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Dark Nebula Dawn VH17-025-0016

kuva

  Virallinen nimi   Dark Nebula Dawn   Säkäkorkeus   133 cm
  Lempinimi   Nebula   Syntynyt   09.09.2016, VHKR
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (sektio C)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Tummanruunikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: heA, 90 cm

Saavutukset:
    KTK-III, 18 + 17 + 17 + 17 = 69p. 28.03.2017
    Champion, arvonimi myönnetty 03.06.2017
    VWY-II, 4 + 8 + 5 + 22 + 5 = 44p. 21.02.2022

4-vuotias 09.01.2017

    Luonnekuvaus

Nebula on muhkea matami. Vaikka poni on säkäkorkeudeltaan matalahko, vain hieman päälle 130-senttinen, on Nebula silmästä silmään kohdatessa valtava. Lyhyenläntää säkäkorkeutta on vaikea uskoa, sillä tamma vaikuttaa niin paljon todellista kokoaan isommalta - leveyttä löytyy kuin isommaltakin hepalta ja sen johdosta massaa myös. Eikä kaikki paino ole pelkkää hyllyvää, vaikka Nebulalla melkoinen ruokahalu onkin - sitä ei käy kiistäminen - vaan voimaakin löytyy vaikka lampaat söisi. Vaikka Nebula on luonteeltaan kiltti, osaa se kyllä tarvittaessa käyttää kokoaan ja voimaansa hyväkseen. Jos tamma jotain haluaa, jyrää se läpi vaikka tallin kivisistä seinistä. Siinä ei paljoa paina, jos hoitajan varpaat jäävät alle tai kylkiluut murskautuvat kun Nebula tunkee oviaukosta samaan aikaan hoitajan kanssa, kun on kiire karsinaan syömään!

Pääpiirteittäin arkiset hoitotoimenpiteet sujuvat siis Nebulan kanssa, mutta turvakärjellisiä kenkiä kannattaa käyttää ja hieman koittaa ennakoida tamman liikkeitä. Yleisesti tamma on rennon lupsakka, mutta esimerkiksi kun keväällä ensimmäiset ruohotupsut alkavat pilkottaa lumen alta, voi olla varma, että Nebula ei taluttaessa löntystäkään kiltisti perässä vaan punkee tuhannen auringon voimalla kohti vihreää. Tästä samasta syystä Nebulan kanssa maastoilu ei ole kovin hedelmällistä muuta kuin talvella, tamman mielestä maastoilu kun on buffetpöydästä toiseen siirtymistä, ihan sama vaikka kuinka satulassa huidottaisiin ja joku vielä työntäisi hanurista eteepäin. Toisaalta taas tamman ahneus on valttikortti, nimittäin heinäkasan edessä se seisoo kuin tatti vaikka talli räjähtäisi ympärillä atomeiksi tai eläinlääkäri sahaisi siltä jalan irti ilman puudutusta. Lastaamisessa tai reissaamisessakaan ei ole koskaan mitään ongelmia, kunhan vaan kopissa on ruokaa tarjolla.

Ei varmaan tule suurena yllätyksenä, että Nebula ei ole tallimme notkein, ketterin ja nopein atleetti. Se on ennemmin vähän laiskanpulskea ja melko hidas reagoimaan, mutta kuitenkin ihan perusvarma puksutin. Se ei pahemmin kiukuttele vaan on ihan kuuliainen, tosin työmoraali ei aina ole parhaalla mahdollisella tasolla. Jos kuski pyytää liian vaikeita tai liian pikaisesti, Nebula vaan tuhahtaa ja puksuttaa eteenpäin parhaaksi katsomallaan tavalla. Se vaatii kuskilta kärsivällisyyttä ja pitkää mutta kevyttä verkkaa, että esimerkiksi ennen kisoja Nebula pääsee parhaimpaansa. Treenien vaativimmat osiot kannattaa pitää lyhyinä, sillä tamman viitsimys pinnistellä äärirajoillaan on hyvin rajallinen, joten parempi on aina säästää energia sinne missä sitä tarvitaan, eli esimerkiksi suoritukseen radalle. Kouluponina Nebula onkin tehnyt ihan kunnioitettavan uran, ja nykyään sen kanssa on keskitytty enemmän höntsäilyyn. Esteitäkin sillä on nuorempana hypätty, mutta nykyään siitä ei seuraa muuta kuin nivelrikko, joten ne ovat saaneet jäädä.

    Suku

 isä Tredegar
    tprn, 132 cm, wC
 ii. Trickster
    tprn, 132 cm, wC
 iii. Trichter
    trn, 133 cm, wC, evm
 iie. Moriana
    m, 127 cm, wC, evm
 ie. Twintania
    rn, 131 cm, wC
 iei. Warmech
    prn, 133 cm, wC, evm
 iee. Twingli
    rn, 127 cm, wC, evm
 emä Nereidd Dawn
     rnkm, 135 cm, wC
 ei. Aeronite
      rnkm, 130 cm, wb
 eii. Aerogel
    rtkm, 132 cm, wb, evm
 eie. Triteia
    prn, 130 cm, wb, evm
 ee. Caerleon Nábla
    vprt, 143 cm, wD
 eei. Knighton Iacób
    rnvkk, 147 cm, wD, evm
 eee. Caerleon Neeve
    vprt, 142 cm, wD, evm

    Jälkeläiset

Nebula on tarjolla welshponijalostukseen!

16.07.2019 t. Dawn Dark Arts (i. Cedion Cyfodwr Ddu), omistaja: Paraatiponit

    Valmennukset ja päiväkirja

16.07.2019, päiväkirjamerkintä
Hieman aiottua kauemmin siinä vierähti, mutta vihdoin saatiin Nebulalle ensimmäinen varsa. Isäksi valikoitui Disan komea musta ori nimeltä Risto, jonka isä on itse asiassa meidän muinainen kasvatti ja isälinja menee Wolfcultiin, joka oli yksi meidän ensimmäisiä C-tuontiponeja. Riston suvusta löytyy noiden meidän ponien lisäksi myös vanhoja legendoja, joten se sopi hyvin yhdistettäväksi Nebulan hieman tuoreempiin sukulinjoihin. Tuloksena tosiaan oli terve musta tammavarsa ja varsominen kaikkinensa sujui hyvin. Varsa jää nyt alustavasti kotiin kasvamaan. Olen tosin hieman huolissani siitä, millaisille tavoille Nebula varsansa opettaa. Toivottavasti varsasta ei tulisi yhtä ahne möhkäle, tai joudun kohta leventämään tallin ja tarhojen ovia, jotta muhkeat leidit mahtuvat niistä kulkemaan.

03.06.2017, päiväkirjamerkintä
Kantakirjaustuloksesta innostuneena päätin ottaa loppukirin champion-arvonimen saavuttamiseksi ja Nebulan kanssa onkin kierrelty ahkerasti näyttelyitä viime aikoina. Pari näyttelyä meni lähinnä ruohon syömiseen, olisi pitänyt esittää tuomarille liikkeitä käynnissä ja ravissa, mutta tamma seisoi aloillaan kuin muuli ja imuroi näyttelyalueen nurmea kuin ei olisi koskaan ruokaa nähnytkään aiemmin.. Ei meidän parhaita hetkiä. Kuitenkin kolmas ja viimeinen irtoserti saatiin vihdoin napattua ja pääsin arvonimen anomispuuhiin. Tänään saatiin vastaus ja se oli myöntävä - Nebula on nyt sitten virallisesti (heavyweight) champion. Nyt kun tämä touhu on taputeltu, pitäisi tamman kanssa ehkä seuraavaksi alkaa varsapuuhiin. Sopivia oreja ei kuitenkaan ole mielessä, joten saa nähdä, milloin jos koskaan saadaan Nebulalle varsa.

28.03.2017, päiväkirjamerkintä
Vaikka Nebulasta on tullut melkoinen bonantso, ei ylipaino oli haitannut sen menestystä näyttelyissä. Toki assari on siitä aina epäsuorasti maininnut, että tammaa ei ole esitetty parhaassa kunnossaan, mutta eipä tuollainen nyt menoa hidasta. Läski voi aina laihduttaa, mutta rakennetta painonvaihtelu ei muuta. Nebula on saanut tähän mennessä kerättyä kasaan jo kaksi irtosertiä, eli champion-arvonimi siintää jo melkein käsien ulottuvilla. Sitä ennen, eli tänään Nebula sai kuitenkin osallistua kantakirjaustilaisuuteen. Odotukset eivät olleet liian korkealla, koska tamman esiintymiskunto tosiaan ei ole se ihan paras, kun porkkanoita on mahtunut mahaan muutama kymmenen kiloa liikaa, mutta olin varma, että kyllä Nebula nyt palkinnon saa. Ja niin saikin, Nebula palkittiin kolmannella palkinnolla! Kyllä nyt kelpaa.

09.01.2017, päiväkirjamerkintä
Enpä arvannut millainen jytäpallo Nebulasta vanhemmiten kasvaisi. Tänään vietettiin tamman nelivuotissynttäreitä ja neljävuotiaaksi tamma on jo valtava. Säkäkorkeutta enää tuskin tulee lisää, sillä tamma on alkanut leviämään tehokkaasti sivusuunnassa ja se yleensä tapahtuu vasta siinä vaiheessa, kun korkeus on tapissa. Ja vaikkei korkeus olisikaan vielä geneettisessä maksimissa, alkaa tamman enenevä massa varmasti vetää sitä alaspäin, kun painovoima kohdistaa yhä suuremmat voimat tamman muhkeaan mahaan.. Nebula on kyllä kauniisti sanottuna tehokas rehunkäyttäjä ja tuntuu että viereisessä tarhassa olevien heinäkasojen katselukin riittää turvottamaan sen pötsiä. Eipä sillä, että Nebula tyytyisi katselemaan, tamma alkaa olla sellainen möhkäle että se tulee huonompikuntoisista laudoista tai naruista, joissa ei ole sähköt päällä, läpi niin että ähkäisy vaan kuuluu.

10.11.2016, päiväkirjamerkintä
Tuossa jokin aika sitten meille syntyi talliin uusi C-sektion varsa, ja nyt tämä kyseinen varsa alkaa olla jo parivuotias. Nimikin on päätetty, ja koska viime aikoina olen taas ollut kiinnostunut mustista aukoista ja muista avaruuden ilmiöistä enemmän kuin päivätyöstäni tallinpitäjänä, valioitui varsalle nimeksi Dark Nebula. Nimi sopii tammalle ihan hyvin, onhan se väriltään tummanruunikko, sävyltään vielä tummempi kuin isänsä. Mahdollisuushan olisi ollut myös kimoutumiseen kimon emän vuoksi, jolloin nimi ei ehkä olisi niin sopinut. Dark ja sitten poni on valkoinen. Onneksi näin ei käynyt. Nebula saa vietellä vielä ainakin vuoden tai kaksi rentoa varsaelämää pihatossa, sen jälkeen voisi ehkä alkaa miettiä ratsastushommia. Vanhempien puolesta Nebulasta voisi tulla kiva yleispainotteinen menijä.

    Kilpailut

Nebulalla kilpaillaan KRJ:n ja ERJ:n alaisissa porrastetuissa kilpailuissa.

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 607.14 p.
Nopeus ja kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1281.90 p.
Tahti ja irtonaisuus: 706.44 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p.


Kouluratsastuksessa 1988.34 p. (vaikeustaso 5)
Esteratsastuksessa 1889.04 p. (vaikeustaso 5)

Tarkemmat tiedot VRL:n profiilissa.

 

Dark Nebula Dawn on virtuaalihevonen.
Kuva © scirlin
Kaiken muun materiaalin © dani 2022, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!