otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Cruella De Vil MPB VH14-023-0100

kuva

kuva   kuva

  Virallinen nimi   Cruella De Vil MPB   Säkäkorkeus   140 cm
  Lempinimi   Cruella   Syntynyt   11.02.2014, VHKR
  Rotu   WPB (NWR, 50%)   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Rautiaankirjava   Kasvattaja   Moana Part Breds
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 100 cm
Käyttö: Kisa- ja siitosponi

Saavutukset: ERJ-I, 7 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107 p. 30.04.2017
                    VWY-II, 5,5 + 6 + 5 + 21 + 5 = 42,5p. 31.05.2017

8-vuotias 11.10.14

    Luonnekuvaus

Mikään muu pienessä ja somassa Cruellassa ei muistuta sen söpöjen koiranpentujen turkkeja havittelevasta sekopäisestä sadistikaimasta, kuin sen nimi. Tamma on varta vasten meille suunniteltu tilausvarsa ja olen enemmän kuin iloinen, että Nintsun pirtsakka Maatje-tamma pyöräytti meille näin kivan ja kiltin kaverin. Cruella muistutti varsana paljon pyöreää emäänsä, mutta vuosien vieriessä kasvoi lyhyenlännästä palleroisesta oikein siro ja näyttävä neiti. Enempää ei oikeastaan voisi pyytää. Beauty and brains: the whole package!

Käsiteltäessä Cruella on kiltti. Taluttaessa se seuraa kiltisti perässä ja saapuu kutsusta sisälle haettaessa portille vastaan. Se viihtyy ihmisten seurassa hyvin ja rakastaa pitkiä puunaussessioita. Hoitaessa tamma välillä oikein uppoutuu omaan maailmaansa, josta se valitettavasti esimerkiksi kovien äänien säikäyttämänä palaa rytinällä takaisin maan pinnalle. Esimerkiksi tallin oven edestä täysillä paahtavan traktorin äänivallin rikkova melu on asia, johon Cruella ei koskaan totu ja siihen se reagoi hieman säpäkämmin, kuin pelkkää korvaa lotkauttamalla. Mutta hyvähän se vaan on pitää myös hoitaja hereillä!

Cruellan varustaminen sujuu yhtä leppoisasti kuin harjailu, eikä kuljetuskoppiinkaan meno ole sille mikään ihmeellinen asia. Matkustaminen tosin hieman hermostuttaa sitä, ja matkan käydessä pidemmäksi kurkkii kameroista usein hieman hätääntyneen näköinen poni. Siksi Cruellan kanssa ei ole sen kisauran jälkeen hirveästi maailmanmatkailua harrastettu. Turha sitä on aiheuttaa näin kiltille ponille ylimääräisiä sydämentykytyksiä.

Ratsastaessa Cruella jatkaa itselleen tyypillistä yhteistyöhaluista linjaa. Tamma on mukavan menevä ja herkkä, sekä sangen yritteliäs. Vanhemmiten ja varsinkin lasten ratsuna kisauransa jälkeen toimittuaan ovat tamman jo entuudestaan ihan mukavan mittaiset hermot kasvaneet todelliseen ennätysmittaan. Se toimii osaavalla kuskilla ihan minimaalisillakin avuilla, muttei heti revi pelihousujaan, jos joskus sattuukin pikku töppäys. Joku raja Cruellallakin kuitenkin entisenä kilpaponina on ja selkään istutettavalla tyypillä olisikin ihan hyvä olla edes joku käsitys apujen käytöstä. Esimerkiksi huvikseen ei tämän jo valmiiksi reippaan tamman kylkiä tarvitse paukutella.

Osaava kuski saa pienestä ja näppärästä Cruellasta irti vaikka mitä. Mikään varsinainen koulutaituri se ei ole, mutta sillä on todella hyvät ja pehmeät liikkeet, sekä mainio tasapaino. Esteradoilla reipas tamma on elementissään, ja hentoinen Cruella liitelee esteiden yli kuin höyhen koskaan puomeja hipaisemattakaan. Se ei ole mikään rämäpäisin raketti, mutta jos kuski tietää mitä tekee, ei tämän ponin kanssa pysty tekemään kuin nollaratoja. Estehyppelyn lisäksi tamma tykkää pitkistä ja rauhallisista maastoista. Välillä toki kaislikossa suhisee ja tamman pää nousee taivaisiin nanosekunnissa, mutta yleensä se on maastossa hieman enemmän hereillä, kuin mitä se on tallissa kesken parhaimman puunauksen, joten selässä on kyllä helppo pysyä!

    Suku

 isä Devil Himself
    ERJ-I, VWY-II, YLA2, prt, 143 cm, WPB 50%
 ii. Big Bad Wolf
    prn, 139 cm, WPB 75% evm
 iii. Super Bad Mistake
    rnkm, 120cm, wm, evm
 iie. Little Red Riding-Hood
    prt, 148cm WPB 50% (wB x ox), evm
 ie. Angel's Curse
    mkm, 147cm, WPB 25%, evm
 iei. Demons' Decisio
    mkm, 144cm, WPB 50% (wB x ox), evm
 iee. Miss Phila ox
    rnkm, 149cm, ox, evm
 emä Vriendelijk Maatje
     ERJ-II, VWY-III, mpäiskrj, 138 cm, WPB 50%
 ei. Knap Waldger
      mpäiskm, 133cm, WPB 50%, evm
 eii. Tizo ox
    mkm, 151cm, ox, evm
 eie. Bloem Natalia
    rtpäis, 117cm, wm, evm
 ee. Jaas Daantje
    rnkrj, 139cm, WPB 50%, evm
 eei. Jaa
    rnpäis, 133cm, wB, evm
 eee. Dan Skyer Lily xx
    mkrj, 165cm, xx, evm

    Jälkeläiset

Cruella on tarjolla jalostukseen!

12.04.2016 o. Bagheera (i. Bangarang), omistaja: Paraatiponit

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

--- 15.03.2017, päiväkirjamerkintä
Cruellalle on taas päässyt kertymään aivan hirveästi lomapäiviä ja siitä onkin aikaa, kun sen kanssa on viimeksi tavoitteellisesti puuhasteltu jotain. Sen esikoinen Bagheerakin on jo kisauransa kiertänyt. Niinpä päätin, että nyt on tullut aika ilmoittaa tamma ERJ:n laatuarvosteluun! Molemmat sen vanhemmistakin ovat kyseisen laatuarvostelun käyneet hyvin tuloksin, joten ehdottomasti on Cruellankin päästävä sinne arvioitavaksi. Ensi kuun tilaisuutta varten tässä on vielä hyvin aikaa treenata ja pistää tamma todelliseen minttiin!

--- 12.04.2016, päiväkirjamerkintä
Tänään syntyi Cruellan esikoinen! Ja aivan ihana varsa syntyikin, se on väriltään isänsä tapaan voikko ja sillä on aivan mahtava läsi ja joka jalassa sukat! Emänsä kaltaista kirjavuutta ei varsalle periytynyt, mutta onhan noissa monissa merkeissä jo riittävästi valkoista tällaiselle pienelle varsalle. Varsa on sukupuoleltaan ori ja luultavasti se jää tänne Paraatiponeihin seuraamaan vanhempiensa jälkiä kisakentille.

--- 10.03.2016, päiväkirjamerkintä
Muistelen hämärästi joskus kauan sitten suunnitelleeni, että Cruella pitää vain pienen hengähdysloman kisauran päättymisen jälkeen ja suuntaa sitten siitostamman touhuihin. No, en enää edes muista, milloin tuollaista tuli höpistyä, joten jonkin aikaa siitä kyllä on.. Mikä tarkoittaa sitä, että Cruellan loma on myös hieman venähtänyt.. No, kerrankos sitä saa poni vähän pidemmän tauon kaikista hullutuksista. Nyt on kuitenkin tullut korkea aika pistää tästä ihanasta tammasta varsa aluille! Olen viime aikoina miettinyt kovasti sille sopivaa oria ja vihdoin olen ehkä tehnyt jonkinlaisen päätöksen. Oma kasvattini, kaunis voikko läsipääori Bangarang sopisi Cruellalle ehkä paremmin kuin kukaan muu. Panu on Cruellan kanssa samaa ikäluokkaa ja sillä on vain yksi aiempi varsa, joka on menestynyt hyvin niin kilpailuissa kuin näyttelyissäkin. Näiden kahden varsasta voisikin siis tulla todella hyvä. Nyt ei muuta siis, kuin vihdoin ja viimein tuumasta toimeen!

--- 01.11.2014, päiväkirjamerkintä
Cruella on viime syksyn aikana kilpaillut hirmuisella tahdilla kisakenttiä ja sijoituksia, rusetteja ja muita palkintoja on kertynyt jo hirmuinen kasa! Nyt taitaa olla aika siirtää tamma muihin puuhiin ja päästää uudet ponit kisakentille. Nyt alkuun tamma saa viettää pientä lomaa ja hengähtää kaikesta tästä kisahössötyksestä. Sitten mietitään sen kohdalle uusia tuulia!

--- 20.07.2014, päiväkirjamerkintä
Viime aikoina nuori Cruella on aloitellut kisauraansa ja hyvin on mennyt! Tietysti kilpailupaikoilla vielä hieman hermostuttaa ja matkustamisesta ei ole vielä tullut täysin rutiinia, mutta tamma on tyypilliseen tapaansa hyvin luottavainen meihin ihmisiin ja yrittää kyllä parhaansa. Tamma on onnistunut nappaamaan jopa pari ruusukesijaakin. Seuraavan syksyn Cruellalle on luvassa ahkeraa kilpailua ja harjoittelua, joten eiköhän tämä rumba senkin kohdalla muutu pian rutiiniksi!

--- 11.06.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään vietettiin Cruellan nelivuotissynttäreitä. Se tarkoittaa sitä, että kohta tamma saa aloittaa kunnolla ratsukoulutuksen ja sen ollessa hyvällä tolalla ovat suuntana kilpailut! Molemmat Cruellan vanhemmista ovat oivallisia esteponeja ja samanlaista uraa kaavailen nyt tällekin tammalle. Jos suvun puolesta on taipumusta hyvään hyppyyn, niin mielelläänhän sellaisen ponin laittaa sitten esteradoille, kuin ainaisesti koittaa vääntää noista pullukoista cobeista tai pikkuruisista mountainponeista jotain estehirmuja. Cruella onkin saanut irtohypätä jo muutamaan kertaan ja meininki on ollut oikein mukavan näköistä. Ainakin poni tykkää hyppäämisestä ja se on kaikista tärkein ensimmäinen askel tiellä kohti estekenttien kuningattaruutta. No, sitä ennen on kuitenkin monia muitakin askeleita otettavana ja tärkeimpiin kuuluu tosiaan myös se ratsukoulutus.. Katsotaan, mitä tamma tuumaa, kun sille kohta laitetaan satula selkään ja allekirjoittanut kiipeää kyytiin kököttämään. Eiköhän se suju yhtä hyvin kuin kaikki muukin tämän timantin kanssa!

--- 30.03.2014, päiväkirjamerkintä
Cruella on sopeutunut Paraatiponeihin oikein mainiosti ja sievä ponityttönen on löytänyt muista poneista itselleen jo hyviä uusia kavereita. Kiltti Cruella on myös sulattanut tallityöntekijöiden ja vierailijoiden sydämiä todellisella ennätystahdilla. Kaikkeen uuteen tamma suhtautuu varovaisen innostuneesti ja herkuilla tai rapsutuksilla palkitsemalla sen saa kiipeämään melkeinpä vaikka puuhun. Uuden opettelu on siis sujunut oikein hyvin. Tästä tammasta tulee varmasti vielä aivan mahtava, kunhan se vielä hieman kasvaa!

--- 03.03.2014, päiväkirjamerkintä
Cruella on viime aikoina kasvanut huimasti ja se on jo aikoja sitten vieroittunut emästäänkin. Tänään koittikin sille sitten vihdoin ja viimein muuttopäivä! Pitkän matkan päätteeksi Cruellasta tulisi aito paraatiponi, höhöhöö. Kuulemma Nintsu oli sen kanssa jo hieman trailerijuttuja harjoitellut, mutta lentokoneessa oloa on hieman hankala simuloida ponitallilla. Pikkutamma oli aluksi iloinen itsensä ja kiipesi innoissaan traileriin odottamaan palkintoa, mutta matkan todella alkaessa muuttui sen ilme hieman huolestuneeksi ja varsinkin lentokoneessa sain olla koko ajan syöttämässä sille porkkanoita. Onhan tällainen matkustusrumba iso asia ja vieläpä pikkuiselle ponivarsalle! Onneksi matka sujui kuitenkin hyvin ja lentokoneessa oli myös muita hevosia kyydissä. Ehkä ne tarjosivat Cruellalle vähän turvaa, kun hätääntyneeseen piipittämiseen vastattiin muista kopeista. Kun vihdoin pääsimme Paraatiponien tallipihalle, jaksoi matkustuksen uuvuttama tamma kuitenkin tutkia vielä innokkaasti uutta kotipihaansa. Liian rankka kokemus ei tuo lentäminen sitten kuitenkaan onneksi ollut! Nyt Cruella saa kotiutua rauhassa ja sitten aletaan miettiä tulevaisuuden suunnitelmia.

--- 11.02.2014, päiväkirjamerkintä
Tänään minun oli määrä viettää pitkästä aikaa vapaapäivää ja pyhittää se täysin sängyssä Netflixin ääressä röhnöttämiselle. Kävelisin korkeintaan jääkaapille. Tallityöntekijät hoitaisivat koko tallin ja koirat pyörisivät siellä myös koko päivän. Olin juuri napsauttanut Dexterin pyörimään, kun puhelin piippasi. Jaa, Nintsu soittaa. Ai mitä? Mun varsa on syntynyt vai?! Lepopäivä loppui siihen ja ryntäsin äkkiä autolle, talla pohjaan ja suurin piirtein liikkuvasta autosta loikka lentokoneen kyytiin. Ei ole aikaa makoilla sängyssä, jos Uudessa-Seelannissa on syntynyt unelmien varsa! Onneksi pikselimaailmassa oli onni myötä ja kaikki vaihdot ja koko matka kokonaisuudessaan sujui niin sukkelasti, ettei aikaakaan, kun olin jo Moanan pihassa etsimässä Nintsua avaamaan tallin ovet.

Kiirehdimme Maatjen karsinalle ja siellä näin ehkä maailman kauneimman ja söpöimmän varsan. Varsa oli todella siro ja jalon oloinen pieni tammavarsa, joka oli perinyt emältään vieläpä kirjavuuden! Isänsä tapaan se taas oli rautias, joskin valkoisilla läiskillä varustettu. Nintsu alkoi muistelemaan, että eikös kirjavuus ole NWR-poneilla kielletty väri, mutta ei sillä väliä. Minä aion tämän ponin puskea rekisteriin, kantakirjaan ja welshien juhlavuoden maskottiponiksi vaikka mikä olisi. Sitä ei pari valkoista läiskää tule estämään! Hetken tutustumisen jälkeen päätimme jättää Maatjen ja varsan rauhaan ja lähdimme toimistoon viimeistelemään jo silloin aiemmin aloitettuja kauppakirjoja. Puheeksi tuli myös, mikä pikkutammalle keksittäisiin nimeksi. Olin jo Disney-leffoja katsellessani pyöritellyt päässäni nimeä Cruella de Vil (hehehee, surkea huumori kukkii jne), joka sopisi hyvin Devil Himself -nimisen oriin varsalle. Nintsulle nimi sopi ("no, siitähän tulee sun poni ja sä sen kanssa joudut julkisilla paikoilla esiintymään, joten..") ja nimikin lyötiin lukkoon. Nyt vain odottelen pikkuneidin kasvamista, ennen kuin pääsen hakemaan sen kotiin!

--- 05.01.2014, päiväkirjamerkintä
Ei uskoisi, että vaikka omistan varmaan ainakin 300 ponia, tuntuu silti vaivaavan jatkuva ponipula! Koneja löytyy kyllä joka lähtöön, mutta ei koskaan sopivia! Sen siitä saa, kun tekee aina vaan heräteostoksia hetken mielijohteesta, eikä suhtaudu tähän ponihamstraamiseen pienimmälläkään järjen hivenellä.. No, olen jo jonkin aikaa koettanut löytää tähän karvaiseen karavaaniin sopivia uusia part bredejä, mutta mahdottomalta näyttää. Moana Part Breds mainosti sitten varsamyyjäisiä, joten päätin käydä katsastamassa tarjonnan paikan päällä. Siellä olikin siistissä rivissä ojossa toinen toistaan suloisempia varsoja, mutta mikään ei oikein sykähdyttänyt sen enempää. Ihailin rautiasta oria nimeltä Devil Himself ja sen ensimmäistä varsaa, hyvin kimoutuvaa reipasta pikkuoria. Tarhassa lymyili myös musta tukkajumalatamma Odyssys, josta oli myös varsa myynnissä.

Nintsu saapui sitten paikalle ihmettelemään, mistä kiikasti. Yleensä tässä vaiheessa lyön jo rahat tiskiin ja kuskaan kotiin ensimmäisen heräteostoksen kanssa. Valittelin, ettei oikein löytynyt mitään kivaa. "No tehään sulle tilausvarsa niin saat varmasti mieluista", Nintsu päräytti. Ai oikeesti? Joo! Minulla oli heti mielessä yhdistelmä Devil Himself x Odyssys, mutta Nintsu oli hieman empiväinen. "Mitäs jos katseltaisiin myös muita tammoja, mulla on mielessä yksi tosi kiva?" ... No okei. Kiersimme tallin takana olevalle tarhalle, jossa mutusteli heiniä ehkä maailman söpöin poni, pikkuinen, pörröinen ja pyöreä, mustanpäistärikönkirjava Maatje. "Käviskö tää emäksi? Kun Odyssys on juuri varsonut ja tällä ei oo vielä yhtäkään varsaa.." Nintsu ei edes kerennyt lopettaa lausettaan, kun huusin, että JOOOO MÄ HALUUN. Marssimme toimistoon kirjoittamaan paperit ja kättä päälle. Jes, meille olisi tulossa täydellinen varsa <3 Kuinka maltan odottaa. (PS: Ja myöhemmin ruinasin itselleni myös Odyssyksesta varsan. Obviously.)

    Kilpailut

Cruellalla kilpaillaan pääpainoisesti ERJ:n alaisissa esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 56 kpl

22.06.14, ERJ, 100 cm : 03/40
21.07.14, ERJ, 100 cm : 05/30
18.08.14, ERJ, 100 cm : 02/30
11.08.14, ERJ, 100 cm : 02/40
17.08.14, ERJ, 100 cm : 03/40
19.08.14, ERJ, 100 cm : 03/40
11.08.14, ERJ, 100 cm : 01/30
17.08.14, ERJ, 100 cm : 05/30
09.09.14, ERJ, 100 cm : 05/40
02.09.14, ERJ, 100 cm : 04/50
06.09.14, ERJ, 100 cm : 04/50
08.09.14, ERJ, 100 cm : 06/50
10.09.14, ERJ, 100 cm : 07/50
03.09.14, ERJ, 100 cm : 02/40
05.09.14, ERJ, 100 cm : 04/40
08.09.14, ERJ, 100 cm : 04/40
09.09.14, ERJ, 100 cm : 04/40
20.08.14, ERJ, 90 cm : 01/37
27.08.14, ERJ, 100 cm : 02/30
08.09.14, ERJ, 100 cm : 02/30
09.09.14, ERJ, 100 cm : 01/30
11.09.14, ERJ, 100 cm : 03/30
19.09.14, ERJ, 100 cm : 05/30
20.09.14, ERJ, 100 cm : 04/30
04.09.14, ERJ, 100 cm : 02/40
06.09.14, ERJ, 100 cm : 06/40
10.09.14, ERJ, 100 cm : 01/40
12.09.14, ERJ, 100 cm : 04/40
16.09.14, ERJ, 100 cm : 03/30
18.09.14, ERJ, 100 cm : 03/30
18.09.14, ERJ, 100 cm : 02/30
20.09.14, ERJ, 100 cm : 02/30
21.09.14, ERJ, 100 cm : 03/30
22.09.14, ERJ, 100 cm : 03/30
23.09.14, ERJ, 100 cm : 02/30
27.09.14, ERJ, 100 cm : 07/50
28.09.14, ERJ, 100 cm : 01/50
04.10.14, ERJ, 100 cm : 03/30
13.10.14, ERJ, 100 cm : 05/30
04.10.14, ERJ, 100 cm : 01/30
07.10.14, ERJ, 100 cm : 03/30
08.10.14, ERJ, 100 cm : 03/30
09.10.14, ERJ, 100 cm : 04/30
10.10.14, ERJ, 100 cm : 04/30
06.10.14, ERJ, 100 cm : 02/30
08.10.14, ERJ, 100 cm : 01/30
09.10.14, ERJ, 100 cm : 04/30
30.09.14, ERJ, 100 cm : 04/30
01.10.14, ERJ, 100 cm : 04/30
02.10.14, ERJ, 100 cm : 05/30
03.10.14, ERJ, 100 cm : 01/30
06.10.14, ERJ, 100 cm : 03/40
15.10.14, ERJ, 100 cm : 02/30
16.10.14, ERJ, 100 cm : 03/30
17.10.14, ERJ, 100 cm : 02/30
19.10.14, ERJ, 100 cm : 02/30

 

Cruella De Vil MPB on virtuaalihevonen.
Kuvat © Witchhill
Kaiken muun materiaalin © dani 2017, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!