otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Catriona VH11-023-0040

Catriona karkasi :( Toivottavasti se palaa joskus takaisin tallillemme.

  

  Virallinen nimi   Catriona   Säkäkorkeus   148 cm
  Lempinimi   Catriona   Syntynyt   23.05.2009, VHKR
  Rotu   WPB, 21.88%   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Ruunikonkimo   Kasvattaja   Brenn Ponies
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Yleispainotus

Koulutustaso: vaB, 100 cm
Käyttö: Kisaponi

Saavutukset: VWY-II, 7 + 6 + 6,5 + 20 + 5 = 44,5p. Tilaisuuden paras poni! 26.10.2011

4-v 23.09.09

    Taustaa

Catriona on nätti brenniläinen WPB-tamma, joka valitettavasti osoittautui luonteeltaan todelliseksi luupääksi ja mustaksi lampaaksi - yhyy, minulla oli ihan tarpeeksi monta hirviötä tallissani jo etukäteen! Tammassa viehättää kuitenkin sen hyvin elegantti ulkonäkö sekä suku, jollaista ei tallista etukäteen löytynytkään - allekirjoittanut pitää varsinkin emästä sekä sen soholaisesta sukutaulusta, isä taaas taittaa olla ainutlaatuinen näky welshien suvuissa, angloarabialainen kun on. Tulevaisuudessa esiintymistä rakastava ronkelitamma toivottavasti ottaa tuulta kilpailukauden purjeisiinsa ja onnistuu olemaan hevosiksi käyttäytyvä roolimalli tulevaisuuden kakaroilleen..

    Luonnekuvaus

Catriona on vanha yrmy - iso ja itserakas omia mielipiteitään ja asemaansa hieman turhankin kiivaasti puolustava täti, joka ei pelkää asettua poikkiteloin kenenkään tielle. Arvon ladyhan saa aina heittäytyä marttyyriksi ja vastarannankiiskiksi, totta tosiaan! Tamma ei koskaan ole ollut siitä yhteistyökykyisimmästä päästä, mutta vaatii silti aina itselleen vähintäänkin mestariluokan aateliskäsittelyä - ponin hoito vaatii pitkää pinnaa ja periksi antamattomuutta, eikä se varmastikaan ole kenenkään suosikki. Silti se on lunastanut paikkansa värikkäiden persoonien laumassa ja onhan se varsin kaunis katsellakin loppujen lopuksi ;)

Edes niinkin yksinkertainen arkipäiväinen asia kuin tamman taluttaminen ei suju koskaan ilman häiritseviä kommervenkkeja. Catriona harppoo kolmen metrin askelia nostellen polviaan turpaansa asti, kiemurtelee häntäänsä niin kovinkin ylväänä kantaen ja hyppiä pomppii joka suuntaan - diivalle tyypillisesti sen on ilmoitettava koko maailmalle olevansa julkisella matkalla tallipihassa ohikulkijoiden ihasteltavana. Varsinkin oriiden lähettyvillä Catriona usein helposti yltyy aivan mahdottoman kiivaaksi ja sille on pakko syöttää kettinkiä suuhun - kiva, että meidän tammaa luullaan kisamatkoilla helposti innostuvaksi oriiksi.

Myös muutoin käsiteltäessä Catriona osaa aloittaa melkoisen härdellin ja siksi se usein harjataan käytävällä - tallin oriiden tapaan.. Kummaltakin puolelta kiinnitettynäkään ei tamma aina vain ota seisoakseen aloillaan, vaan siirtelee painoaan toiselta takajalalta toiselle takapuoli kenossa, kuopii kevyesti etujaloillaan sopivissa väleissä, huiskii hännällään ja viskoo päätänsä. Hoitaja saa usein olla jatkuvasti sen kimpussa, että otus ottaisi jokseenkin rauhoittuakseen, mutta itse asiassa tästä tilanteesta noidankehä alkaa - Catrionaa nääs kiusaa aivan hirmuisesti se, ettei hoitaja hoida duuniaan kunnolla ja nuole maata tamman kavioiden alla, ja moinen taas rasittaa hoitajaa.

Viisaampi tunnetusti luovuttaa ja onhan laajemmin ajattelevalla ihmishoitajalla muutenkin kädet täynnä tekemistä Catrionan kosketusherkkyyden takia - tamma on kaikkea muuta kuin rento vartioidessaan koko ajan, että milloin hoitaja koskee sen arkoihin kainaloihin, ryntäille, takareisiin, päähän, korviin.. Hännän harjaaminen on myös sille punainen vaate, tamma alkaa pompottaa takajalkojaan nostellen ja häntäänsä kovasti huiskien - varo vaan, täältä pesee! Letittäminen ja kaikenlainen harjan selvittely korvista turvallisella välimatkalla taas rentouttaa Catrionan aivan kokonaan.
Kavioiden nosto marttyyritammalta on kaikkea muuta kuin helppoa sen tarjoten putsattavaksi aina päinvastaista jalkaa ja kiskoen koipiaan mihin suuntaan sattuu. Tamma nostelee sekä etu- että takajalkojaan aivan mahdottoman korkealla, nykii niitä sitten voimalla alas tai heiluttelee tyhmänä sivuille - hoitaja on vaan hyvä ja laskee kymmeneen..

Kengittäminen on tietenkin aivan kamalaa Kenkä-Erkin ronskeista otteista säikähtäneen tamman mielestä. Kengitystilanteessa se koettaa luikerrella ja sätkiä tuloksettomasti pakoon, mikä tietenkin saa vain herra kengittäjän suutuksiin. Catriona onkin mahdollisuuksien mukaan ilman kenkiä kisakausien ja tiineysaikojen ulkopuolella.
Eläinlääkärikään ei juuri tammaa sytytä, ammattimainen ronkkiminen on kaikkea muuta kuin hienostunutta ja hyh sentään! Taivuttelu hoituu kuitenkin tammalta kuin luonnostaan sen jo kotioloissa vetäessään jalkojaan korviin asti..

Catrionan peseminen sujuu vähän niin ja näin - pesuboksiin se tulee ihan mielellään ja on varsinkin rankan ratsastuksen jälkeen viilennettävän tai laittautumassa kilpailuita varten. Mikäli sillä sattuu olemaan vähänkin tavallista huonompi päivä, ei se rentoudu lainkaan sillä tavalla kuin käytävällä sen harjaa räplätessä, vaan steppailee kireänä ja loiskuttaa vettä. Pesuboksin ulkopuolella vesiletku saa sen silmät laajenemaan lautasiksi, Catriona tuijottelee letkua kuin homeista Ö-luokan makkaraa ja koikkelehtii pakoon.
Varustaessa tamma on tavoilleen uskollisesti aivan hirmuisen herkkä ja nyrpeä, kainalot ja päähän ovat sen omaa pyhää aluetta - satulaa selkään asettaessa se vanhan ketun tapaan vetää selkäänsä aavistuksen notkolle, mikä säikytti allekirjoittaneen pitkään selkävamman pelossa. Varovaisia oltiin ja ollaan vieläkin, vaikka kaikki tietävät tamman vain huijaavan. Suitset ovat myös yhtä inhottavat ja suuta saa maanitella auki tovin jos toisenkin. Kielellä pelleily kuuluu oleellisesti asiaan sekä hännän ja pään hermostunut viskely.

Ratsuna Catriona on melkoinen velmu, hyvin tyypillinen marttyyri ja oman etunsa tavoittelija - tamma ei yksinkertaisesti tee yhtään mitään ilmaiseksi, eikä aina edes kovan työn jälkeen. Se on parhaimmillaan äärimmäisen herkkä ja takertuu jokaiseen kuskin tekemään pieneenkin virheeseen koko suorituksen tuhoksi - mutta tamman itsensä lintsatessa vetää se herneet nokkaansa kuskin patistuksesta tai roimemmasta apujenkäytöstä. Tammaa saa usein lämmitellä huolella ja johdonmukaisesti, sillä se käyttää kyllä jokaisen mahdollisuutensa niskan päälle nousemiseen ja leikin sikseen jättämiseen - mikäli se saadaan viritettyä oikeaan työmoodiin, liikkuu se kyllä avuista ihan nätisti ja ulkoapäin katselijan silmään hyvin hämäävästi täydellisen kouluratsun tapaan hienoilla liikkeillään ja notkealla olemuksellaan. Tosiasiassa kuski usein puskee koko ponia uralla eteenpäin, mutta kyllä monenmoisia kiemuroita ja liikkeitä Catrionakin hallitsee.

Esteiden ylittäminen onnistuu hieman helpommin, vaikka Catriona onkin melko nihkeä ja nirso hyppääjä - se ylittää nätisti puolimetrisen trippelin, kavaletin ja ristikon, mutta hieman suuremmilla esteillä saa sitä patistella ja kannustaa erikseen jokaiseen hyppyyn. Esteiden välillä se usein innostuu liikkumaan hieman irtonaisemmin ja reippaammin, eikä sen hyppytyylissäkään oikein mitään valittamista ole, mutta se taluttaessa ongelmaksi asti äityvä jalkojen nostelu tuntuu unohtuvan, kun selässä on lisäpainoa kuskin ja ärsyttävän satulan verran.

Catriona on kuitenkin pohjimmiltaan osaava hevonen ja vaikkei se kotona kiva olekaan, kisapaikoilla sitä ei hakkaa kukaan - muutoin sen koulutustaso olisikin aivan mahdoton! Tamma rakastaa esiintymistä ja laittaa itsensä salamavalojen säihkyessä täysillä likoon kuunnellen jokaista apua ja noukkien seasta ne radan kannalta oleelliset. Paras palkinto on tietenkin paikan uusiin tuttavuuksiin tutustuminen sekä traileriin nousu viehättävän oripojan perässä ;)

    Suku

 isä Chaostar Meow x
    x 50%
 ii. Nameless One x
    x 25%
 iii. Black Dawn xx
    xx, evm
 iie. Nocturnus x
    x 50%, evm
 ie. Lollipop Lust Kill x
    VRL:n profiili, ERJ-II, x 75%
 iei. Shadowseeds ox
    ox, evm
 iee. Nevermore x
    x 50%, evm
 emä Juniper Blood
     WPB 43.75%
 ei. VIR MVA Ch Joachim Daan NLD
      KTK-I, KRJ-III, YLA3, VWY-III, WPB 50%
 eii. Barhydt Jasper
    WPB (WPB x wb), evm
 eie. Deirdre Daan
    WPB (xx x WPB), evm
 ee. Ganesvoort Heleen NLD
    KRJ-IV, YLA3, VWY-III, WPB 37.50%
 eei. Cadel Maddock
    WPB (WPB x xx), evm
 eee. Piet Eleonara
    WPB (wb x xx), evm

Catrionalla on hyperkiva kaksipolvinen sukutaulu ja varsinkin emästä allekirjoittanut tykkää erittäin paljon! Emänpuoli on upeasti menestynyttä, isä taas vähemmän tunnettu, mutta ehdottoman komea angloarabi.

    Jälkeläiset

Catriona on tarjolla welshponijalostukseen!

17.08.2010 t. Ciana Dawn, (i. Lucas Dawn) omistaja: Meow
05.11.2012 o. Vermouth Dawn, (i. Vermont Dawn) omistaja: Liia, Roscoff Sportponies

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

20.05.2011, päiväkirjamerkintä
Unohdin aikaisemmin raportoida, että Catriona jonkin aikaa lomailtuaan ja rennommin treenattuaan alkoi kerätä kierroksia pihatossaan ja suhtautui liikutukseen paljon suuremmalla mielenkiinnolla. Liekö se sitten kärsinyt jonkinlaisesta yliannostuksesta, väsymyksestä tai väliaikaisesta kiinnostuksen puutteesta, mutta se toipui kuitenkin entiselleen. Kisauraa jatkettiin sitten hieman varovaisesti vielä jonkin aikaa, lopussa ihan normaalilla tahdilla ja nyt tammalla on kasassa sen verran tuloksia, että sen voi hyvällä omallatunnolla jättää kokonaan kilpailueläkkeelle. Pitää vaan keksiä nirppanokalle nyt joku vakituinen hoitaja tai liikuttaja, joka jaksaa pusertaa sen kanssa pari kertaa viikossa kunnon kouluväännöt, ettei se vaan tuskastu pelkkään tarhassa löhöilyyn ja pura sitä kiukuttelemalla vielä tavallista enemmän. Nyt Catrionan tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu muutama kiva varsa sekä VWY:n laatuarvostelu - mutta millä aikataululla, sitä en vielä tiedä.

20.10.2010, päiväkirjamerkintä
Hyvin sujuneesta valmennuksesta huolimatta Catriona on ollut viime aikoina jotenkin todella vetämättömässä kunnossa. Varsinaisesti sairas se ei ole, tai ainakaan eläinlääkäri ei siitä mitään vikaa eilen löytänyt, tosin Catriona venkoili siinä määrin, etten ihmettelisikään, jos jotain olisi sen takia jäänyt huomaamatta.. Tamma saa nyt kuitenkin olla jonkin aikaa rennommalla liikunnalla ja kisaaminen saa joksikin aikaa jäädä kokonaan. Ruokinta laitetaan remonttiin varmuuden vuoksi ja ehkä liikutukseenkin voisi koettaa etsiä uusia tapoja mielenvirkistykseksi. Tähän väliin se olisi ehkä jopa hyvä varsottaa, mutta ensin tulisi keksiä sopiva ori, jollaista multa ei nyt ainakaan itseltä tähän hätään löydy.. Möh.

01.09.2010, kouluvalmennus
Kuten muutaman päivän takainen estevalmennus, myös tämänpäiväinen kouluvalmennus sujui kumman hyvin. Tunti pidettiin ulkona kentällä ja veikkaan hieman, että melko tuulinen sää sai Catrionan valppaammaksi ja virkeämmäksi, pyörittelemään silmiään ja vispaamaan uralle juurtumisen sijasta. Kun sählääminen saatiin kanavoitua oikein keskittymiseksi tehtäviin, tuli tamma mukavan herkkään työskentelymoodiin, jossa se oli oikein kivan ja elastisen tuntuinen. Temponvaihtelut, siirtymiset ja lisäykset sujuivat hienosti ja Catriona jaksoi kantaa ja säilyttää raaminsa jälkimmäisissäkin mainiosti. Avot ja sulut tuottivat alkuun pientä päänvaivaa, kun tamma olisi halunnut hypellä tuulen mukana kulku-uralta pois, mutta jämptillä ratsastuksella sen keskittyminen itse tehtävään palasi. Loppukisaura lähtee tämän jälkeen toivottavasti entistä parempaan nosteeseen!

29.08.2010, estevalmennus
Tänään Catriona osallistui jälleen kotitallissa järjestettyyn estevalmennukseen. Kesällä hyvin syöneenä ja kilpailuissa lihaksiaan, atleettisuuttaan ja herkkyyttään kehittäneenä se tuntui hieman virkeämmältä kuin normaalisti, ja jo alkuverryttelyssä sain sen hyvin avuille ja mukavaan muotoon. Tuttuun tapaansa se innostui tosin pienistäkin hypyistä jo hieman liikaa ja lähti häseltämään, mikä tarkoitti sitä, että selässä sai jälleen kerran pysyä todella tarkkana. Esteiden välissä se jaksoi kuitenkin kuunnella, eikä sitä tarvinnut patistaa haastavammille esteille enää huutamalla ja karjumalla vaan vain ajamalla jämptisti eteen - Catriona hyppäsi kyllä, joskin aluksi hieman silmiään pyöritellen ja etujalkansa turhan alas jättäen, mutta se muisti taas paremman tyylin loppua kohden.

01.05.2010, päiväkirjamerkintä
Viime aikoina olen harjoitellut ja treenaillut Catrionaa oikein hullun lailla ja sen yleinen moodi ratsastuksessa alkaa olla jo hieman keveämpi ja yhteistyöhaluisempi. Tässä kuussa se saa virallisesti aloittaa ensimmäisen kilpailukautensa, jota varten minulla on itse asiassa melko suuriakin odotuksia - tamma kun osallistui tänään meillä kotitallilla järjestettyihin harjoituskilpailuihin, ja voi herrajee sen kilpailuviettiä! Tamma keskittyi paljon paremmin ja oli toimissaan huomattavasti terävämpi, kun ympärillä rahisivat kovaääniset ja muut ponit, kun normaalisti kotimaneesin hämärässä arki-iltoina. Radalla se kuunteli apuja tarkemmin ja antoi itsestään enemmän - Ropsin salaisuus tamman koulutuksen suhteen alkaa paljastua.. Nyt on siis hyvä sauma suunnata kisoihin myös kotitallin ulkopuolelle, katsotaan, mihin Catriona siellä pystyy!

14.04.2010, kouluvalmennus
Itsenäisessä treenailussa olen huomannut Catrionan osalta jonkin sortin kehitystä, joten oli taas aika värvätä ulkopuolinen valmentaja seuraamaan työskentelyämme ja antamaan sivustaseuraajan perspektiivistä vinkkejä. Alku alkoi taas hyvin kankeasti, mutta tiukalla ja määrätietoisella ratsastuksella sain tamman heräteltyä melko nopeasti. Se tosin tuntui liikkuvan tavallista hitaammalla tempolla tänään, vähän kuin puoliunessa puolelta toiselle vaappuen, mutta aikani sen kanssa temponvaihteluita räpellettyä alkoi se hieman ryhdistäytyä ja muistuttaa kunnon hevosta. Taivutteluiden jälkeen se haki jopa ihan kivaan muotoon ja pysyi siellä - jee! Lopputunti sujui siinä sitten koulua tuupatessa, tosin valmentajankin mielestä tamma olisi saanut olla hieman lennokkaampi ja vireämpi. Ensi kerralla sitten.

01.04.2010, estevalmennus
Tänään oli vuorossa sitten estevalmennus Catrionan kanssa. Olin sitten viime valmennuksesta ehtinyt kehittää taktiikkaani tamman ratsastamisen suhteen, joten sain sen jo huomattavasti vähemmällä tappelulla ojennukseen. Tosin osasyynä sen vireämpään mielentilaan saattoi olla myös vauhdikkaampi alkuverryttely, joka sisälsi jo muutamia hyppyjä - tamma tuntui keräävän hieman kierroksia innostuksissaan, mutta pysyi kuitenkin vielä räpylässä. Pienet verryttelyhypyt se suoritti leikiten, mutta kun tehtävät vaikeutuivat, muuttui myös Catrionan työskentely häseltämiseksi - piti keskittyä asettumaan ja taipumaan esteiden välissä, eikä vain ryntäämään hypystä toiseen, mikä tuotti alkuun suuria vaikeuksia. Loppua kohden tehtävät paranivat, mutta eipä tammassa vielä mitään mestariainesta ole. Lisää treeniä vaan..

23.03.2010, kouluvalmennus
Ei siinä sitten muuta, kuin tuumasta toimeen. Catrionan ensimmäinen kouluvalmennus tapahtui tänään kotimaneesissamme ja tamma oli selkeästi päättänyt, että venyttäisi pinnaa ja raastaisi hermoja niin pitkälle kuin pystyisi. Se suorastaan mateli eteenpäin, liikkui hyvin haluttomasti ja nihkeästi kuin purkkapallo saaden välillä muutaman metrin sipsutuskohtauksia, kun koetin herätellä sitä ronskimmilla avuilla. Valmentajakin meinasi jo syyttää minua kipeällä hevosella ratsastamisesta, kunnes sain vihdoin avut läpi ja Catriona alkoi muistuttaa jotenkuten enemmän oikeaa ratsua. Lopputunti oli yhtä vääntöä ja kääntöä kaikesta, ja allekirjoittanut sai pysyä tosi jämäkkänä ja määrätietoisena selässä, vaikka tamma protestiluontoisesti viskeli hieman takasiaan ilmaan raipasta. Voi ei, toivottavasti tästä tulee joskus jotain..

10.02.2010, päiväkirjamerkintä
Allekirjoittaneen harmistukseksi Catriona ei ole osoittanut merkkejä nirsoilunsa ja diivailunsa laantumiseksi, päinvastoin. Tamman ajatusmaailma näyttää toimivan juuri epätoivotulla tavalla, nyt uudessa kodissa se nokittaa hoitajiaan ja yrmyilee muille poneille kahta kauheammin. Voi, milloin tuo rajojen koettelu loppuu ja junttitamma hyväksyy, että maailman johtajatar ei ole se vaan minä, joka kovalla uurastuksella (= netistä tilaamalla) tuo kaurat sen kuppiin?! No, molemminpuolinen, tasavahva kunnioitus toivottavasti syntyy sitten ajan mittaan.. Catrionalla on skitsoilusta huolimatta ratsastettu tässä joka päivä ja rankempi treenaaminen lienee syytä aloittaa saman tien, jos tämän vastarannan kiiskin meinaa joskus saada kilpailukelpoiseksi.

06.02.2010, päiväkirjamerkintä
Tallissa on jälleen uusi part bred -tamma - tällä kertaa kyseessä on jo aikuisikään ehtinyt ostos Brenn Poniesista, joka tottelee vaihtelevalla menestyksellä nimeä Catriona. Tamma ei tosiaan ole mikään maailman kauneimmin käyttäytyvä kukkanen, mutta hyvin pitkälle koulutettu - miten ihmeessä se on saatu vaativa B -tasolle saakka?! - ja se polveutuu varsin kivasta suvusta. Soholaiset ovat allekirjoittaneen yksiä lemppareita part bredien joukossa, ja niitähän tällä tytöllä on koko emänpuolen suku pullollaan! Toivottavasti Catriona sopeutuu nopeasti laumaan ja sen luonne tasaantuisi jonkin verran. Sen jälkeen voisi kisauran alkaa uudelleen.

    Kilpailut

Catrionalla kilpaillaan pääpainoisesti villeissä kilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 42 kpl (20 este, 22 koulu)

01.10.10, villit estekilpailut, 80 cm : 05/28
24.09.10, villit estekilpailut, 80 cm : 03/28
23.09.10, villit estekilpailut, 80 cm : 03/28
21.09.10, villit estekilpailut, 80 cm : 02/31
17.09.10, villit estekilpailut, 80 cm : 03/23
16.09.10, villit estekilpailut, 90 cm : 01/23
10.09.10, villit estekilpailut, 80 cm : 03/23
02.06.10, villit estekilpailut, 100 cm : 01/13
27.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 02/13
26.05.10, villit estekilpailut, 100 cm : 01/13
16.10.10, villit estekilpailut, 90 cm : 06/59
13.10.10, villit estekilpailut, 100 cm : 07/49
11.10.10, villit estekilpailut, 100 cm : 05/36
14.01.11, villit estekilpailut, 70 cm : 01/08

10.10.10, ERJ, 90 cm : 04/16
11.01.11, ERJ, 90 cm : 04/27
12.01.11, ERJ, 90 cm : 05/27
13.01.11, ERJ, 90 cm : 03/27
20.01.11, ERJ, 90 cm : 04/30
22.01.11, ERJ, 90 cm : 01/30
17.09.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/20
19.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/10
17.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 02/10
17.07.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/16
15.07.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/16
20.07.10, villit koulukilpailut, vaB : 03/16
20.05.10, villit koulukilpailut, vaB : 08/80
16.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/07
16.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/07
17.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/07
18.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/07
24.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/07
24.02.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/07
25.04.11, villit koulukilpailut, vaB : 02/05

12.10.10, KRJ, heA : 05/37
15.10.10, KRJ, heA : 01/37
01.05.11, KRJ, vaB : 03/30
04.05.11, KRJ, vaB : 01/30
07.05.11, KRJ, vaB : 07/50
13.05.11, KRJ, vaB : 05/50
26.04.11, KRJ, vaB : 03/50
04.05.11, KRJ, vaB : 04/46

 

Catriona on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2013, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!