otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Caius Dawn VH11-025-0105

kuva

kuva

  Virallinen nimi   Caius Dawn   Säkäkorkeus   133 cm
  Lempinimi   Caius   Syntynyt   10.10.2010, VHKR
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni (sektio C)   Sukupuoli   Ori
  Väri   Ruunikonkimo   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 110 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset: VWY-II, 7 + 6 + 6 + 20 + 5 = 44p. 12.10.2014

    Taustaa

Caiukseen olen kasvattina erityisen tyytyväinen. Se edustaa suvullisesti melko kokeellisen oloista miksausta, joka on kuitenkin harkittu alusta loppuun. Siinä yhdistyvien isän- ja emänpuolen sukujen välillä on melkoinen kontrasti, kun toisesta löytyy vuosituhannen alun kisaamattomia ja nykyharrastajalle täysin tuntemattomia nimiä, jotka kuitenkin näyttelevät omaa tärkeää rooliaan jalostusmateriaalin laajentamisessa, ja toinen puoli polveutuu lähes kokonaan allekirjoittaneen itse kehittelemistä tuontiponeista ja niiden jälkeläisistä. Kaikki omassa omistuksessa edelleen, tietenkin, mikä tarkoittaa, että Caiuksen suku toivottavasti vain paranee aikaa myöten - ei vain vuosia keräämällä kuten viini kellarissa, vaan myös arvonimien ja meriittien suhteen. Varsinkin sen emän ja emän vanhempien suhteen on suuria suunnitelmia.
Suunnitelmia on myös Caiuksen omalle siitosuralle. Se on kilpaillut itsensä jo menestyksekkäästi eläkkeelle esteiden parissa, joten nyt on seuraavan liikkeen vuoro - valita kriittisellä silmällä sille sopivat tammat ja erotella jyvät akanoista. Isälleen ylpeänä esikoispoikana tämä tulee jättämään vain menestyjiä!

    Luonnekuvaus

Caius on ehdottomasti kova jätkä. Se on rämäpäinen, yllytyshullu ja jotain päättäessään mahdottoman kovapäinen ja periksi antamaton - sillä tuntuu olevan jatkuva tarve pönkittää egoaan ja vahvistaa kuninkaan asemaansa toisten ponien silmissä, mikä tekee siitä aika ajoin hyvin haasteellisen käsiteltävän. Ihmisiä kohtaan Caius ei onneksi ole varsinaisesti pahansuopa, mutta eipä synnynnäinen kapinointi ja nuoren miehen aggressio minnekään ihmisten seurassa katoa. Oriin kanssa tulee vain osata olla ehdottoman jämpti ja määrätietoinen. Kyllä sen kanssa sitten selviää!

Yksi harmaita hiuksia aiheuttava asia on Caiuksen taipumus ryntäillä auktoriteeteista välittämättä oman mielensä mukaan sinne tänne. Laitumelta se ei anna mielellään kiinni, vaan vähintäänkin peruuttaa pää taivaissa hoitajansa luota pari askelta ja heittelee päätään, jotta riimun laittaminen hankaloituisi. Taluttaessa sitten ori kulkee sellaisen kuninkaan elkein, hypähdellen, pörhistellen ja kimakasti kiljuen muiden aitausten suuntiin - hoitaja saa pitää narusta kunnolla ja komentaa tiukasti, varsinkin, jos muut hevoset yltyvät vastaamaan Caiuksen huuteluun, mistä se tietenkin saa vain lisää vettä myllyynsä.

Jokapäiväisten talutussekoiluepisodien jälkeen myös rauhoittuminen tallissa on jokseenkin haasteellista, mutta onneksi kiinni sitomalla saa tämänkin höyryveturin kriittisemmissä tilanteissa aisoihin. Sidottunakin se tykkää kuopia maata, kiljahdella ja pörhistellä itseään innokkaasti tallin tapahtumia seuraten, mutta tällä kertaa se uskoo myös hoitajan kieltoja paremmin. Tiukka komennus saa oriin hauskasti ikään kuin kyräilemään ja narskuttamaan itsekseen rautakettinkiä - se vetää päänsä lähemmäs ryntäitään, jupisee itsekseen ja kurkistelee loukkaantuneesti kulmiensa alta silmät pyörien.
Siinä Caiuksen häärätessä aloillaan sujuvat arkiset hoitotoimenpiteet harjaamisesta kengittämiseen rutiinilla. Kun hommat hoitaa reippain ottein ja turhia aikailematta, niin orikin malttaa joskus pysähtyä hetkeksi paikoilleen ikään kuin arvostaakseen hoitajansa työtä.

Ratsastaessa Caiuksen ehtymättömistä energiavaroista on hyötyä - ja haittaa, jos sitä ei saa kanavoimaan riehuenergiaansa suoritettaviin tehtäviin. Ori on todella kevyt ja menevä ratsu, mutta kuski ei saa hämääntyä siitä maan pinnan yllä leijailemisen fiiliksestä. Sillä mikäli Caiuksen keveydestä huolimatta sitä ei ratsasta melko selvin ja reiluin avuin eteen- ja alaspäin, ota välillä tiukasti kontrolloituun pakettiin ja päästä sitten kuskin asettamien rajojen mukaan venymään elastisemmin, kerää se helkkaristi kierroksia varsinkin esteillä menon muuttuessa vauhdikkaammaksi, ja sitten ilmassa ovat oikeasti sekä poni että ratsastaja. Takapää kevenee kierrosten kanssa triplasti ja ilopukit ovat arkipäivää varsinkin hyppäämisen jälkeen. Caiuksella on myös tapa ikävästi hypähdellä takajalkojensa varaan, jos kuski antaa sen ensin huidella liian omatoimisesti ja yhtäkkiä nappaakin kovilla avuilla kiinni vaikkapa hidastaakseen liian holtitonta laukkaa.

Määrätietoisuus on kaiken a ja o, ja kunhan Caiuksen kanssa löytää sen kultaisen keskitien, on se mukava ratsu. Kouluratsastuksessa se ei loista, sen kärsivällisyys ei oikein riitä pieneen pipertämiseen ja usein kuski saakin myöntyä ponin tahtoon ja jutut tehdään melko laveasti, mutta kuitenkin oppikirjan mukaan. Esteillä ponin keskittyminen saadaan valjastettua helpommin oikein kuskin haluamaan juttuun, ja varsinkin ponnua löytyy tältä kaverilta huimasti! Esteiden välissä saa olla tarkkana ohjauksesta, mutta ylitykset eivät ole koskaan ongelma. Caius ei tunnu saavan ikinä tarpeeksi, ei edes siinä vaiheessa, kun korkeuden noustessa se hyppää etujalat ojossa suoraan päin puomeja ja loukkaa polvensa, kun fysikaaliset mahdollisuudet ylittää este loppuu - kokemusta on. Ei Caiuksen rakkaus esteitä kohtaan tunne edes tuskan rajoja.

Kilpailuissa Caius on osoittautunut myös hyvin menestyksekkääksi tapaukseksi suuren seikkailunhalunsa ja voitonjanonsa vuoksi. Jopa kuljetuskoppiin se pyrähtää mielellään sisään kisa-aamuina, sillä kilpailutilanteet ovat myös ponille itselleen aina mieluisia, kun hoitajat eivät niin halukkaasti hypi sen silmille ylimääräisen pörhistelyn ja egoboostailun takia - ori käyttäytyy alusta lähtien voittajan elkein, mikä takaa rautaiset radat! Lämmittelyssä kuski saa tosin pitää entistä tarkemmin huolta jarruista ja yhteisen sävelen löytämisestä, ettei ori ylly sooloilemaan liikaa radalla. Joku roti täytyy olla.

    Suku

 isä Cedion Caedus
    VWY-II, ERL-III, YAL2, rnkm, 135 cm, wC
 ii. Shimrock
    VWY-II, km, 117 cm, wm
 iii. Sean Vienna
    km, 122 cm, wm
 iie. Missway's Imarisha
    YLA3, km, 119 cm, wm
 ie. MW Aplicate
    VWY-II, rn, 136 cm, wC
 iei. Laavilan Showman
    135 cm, wC
 iee. Star Lagoon's Fleeting Love
    wb
 emä Ch Aethelburn Dawn
     KTK-II, VWY-I, prn, 132 cm, wC
 ei. Ch Joyhofs Arthur
      KTK-II, VWY-II, YLA1, m, 135 cm, wC
 eii. Broderick Dawn
    VWY-II, ERL-III, YLA2, rt, 136 cm, wC
 eie. Ch Tuatha De Dawn
    m, 134 cm, wC
 ee. Anwylyd Cwenhild Dawn
    rt, 132 cm, wC
 eei. Chwilfriw Anghelf Dawn
    VWY-II, rn, 135 cm, wC
 eee. Coch Chwilen Dawn
    rt, 131 cm, wC

Voiko suku enää mielenkiintoisemmaksi mennä? Caiuksen suvussa yhdistyvät sellaiset vanhat linjat, joita voisi harvinaisiksikin tätä nykyä kutsua, allekirjoittaneen itse luomiin uusiin linjoihin. Laavilan ponit ja isänpuolen suvun mountainit luovat mukavan kontrastin emänpuolen uuden aallon C-poneille, joilla on vielä elämä edessä. Isänpuolella rakastan myös täysin tuota sektioiden hyvin vapaata sekoittelua keskenään, löytyy niin D-sektion cobia, pari B-sektion edustajaa ja mountaineja - ei sukua voi lähteä luomaan liian yksipuolisella geenipohjalla! Caiuksen suku on melko tasan neljä polvea pitkä ja sitä voi kokonaisuudessaan tarkastella tarkemmin kuuden polven sukutaulusta.

    Jälkeläiset

Caius on tarjolla welshponijalostukseen!

18.06.2016 o. Derw Cryf Ion (e. Wylo Helyg Ion), omistaja: Ionic
05.06.2022 t. Llancarfan Seren Iseult (e. Llancarfan Seren Iarlles), omistaja: Glenwood Welsh Ponies

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

28.04.2012, päiväkirjamerkintä
Uusi kevät on täällä talven jälkeen ja on korkea aika kerrata Caiuksenkin kuulumisia! Ori on sangen hyvin omaksunut uuden elämänsä mukavana oloneuvoksena. Kisoihin se ei näytä kaipaavan, vaikka välillä innoissaan kuikuileekin tarhasta aamutuimaan, kun muita poneja lastataan traileriin. Liian lepsu siitä ei myöskään ole tullut, se on oma pippurinen ja itsepäinen itsensä. Mihinkä tiikeri raidoistaan pääsisi.. Tammoja ei toistaiseksi ole ollut riesaksi asti, sillä allekirjoittaneelta puuttuu Caiukselle suvullisesti sopiva leidi. Ei auta muu, kuin alkaa etsiä tai kasvattaa sopivaa! Mini-Caiuksille on varmasti kysyntää!

15.09.2011, päiväkirjamerkintä
Caiuksen kisaura on nyt takanapäin lopullisesti. Se ei tule starttaamaan enää koskaan yhtään missään, mikäli tulevaisuuden mahdollisia laatuarvosteluita ei lasketa. Ori teki todella upean kisauran, aivan kuten ounastelinkin! Vanhempiensa tapaan siitä tuli todellinen estetykki ja uransa aikana se onnistuikin keräämään itselleen yli 40 sijoitusta. Kaikkia startteja kertyi varmaan ainakin sata, mikäli kaikki epäonnistuneet hylyt ja keskeytykset lasketaan mukaan.. Nyt Caius saa suunnata kohti uusia seikkailuita, eli totutella pullaponin elämään tallilla.. Ulkoilua pihatossa, satunnaista jumppaa ja toivottavasti paljon tammavieraita ja ihania varsoja!

27.06.2011, päiväkirjamerkintä
Caius on kyllä päässyt lihomaan ihan naurettavaksi palloksi kesälaitumella! Okei, vielä se kävelee eikä vyöry, mutta eipä se nyt hirveästi enää mitään kisaponia muistuta.. Tänään se sai kuitenkin luvan matkata kesäkuun ainoihin kisoihinsa Fun Poniesiin. Ukkeli on päässyt siinä määrin hunningolle laitumella, kun allekirjoittanutkaan ei ole niin kovasti jaksanut sitä treenata, että osallistuimme todelliseen miniluokkaan, 70 senttiin, jossa meidän tallia edustivat myös kaksi mountainponia.. Caius näytti verryttelyssä lähinnä isolta lumipallolta, kun se kumipallona pomppi esteiden yli. Itse rata sujui kyllä varsin mallikkaasti, mutta vauhti oli selvästi kisakauden kulta-aikaa hiljaisempi. Ja kyllä Caius puuskutti, kun on kesä kuumimmillaan ja sillä pari kiloa ylimääräistä.. Loppujen lopuksi kuitenkin vain yksi poni oli nopeampi ja sijoituimme koko kisassa toisiksi! On se Caius vaan niin hieno, oli se kuinka plösö tahansa.

28.05.2011, päiväkirjamerkintä
Alkukesä on ollut hyvin lämmin ja poikien takalaidun oli siinä kuosissa, että herrat saatiin laskettua sinne tänään ensimmäistä kertaa! Johan ne ovat ruohoa saaneetkin maistaa narun päässä ja ahkerien hoitajien kerääminä ämpäreistä, lisäksi ne ovat sitä hullun lailla nyhtäneet tarhojensa aitojen alta. Caius pääsi parin oman ikäisensä oriin sekä nuorikkolauman kanssa samalla laitumelle ja se otti selkeästi johtajan aseman saman tien. Jo kun keräsimme oreja laitumelle johtavaan hiekkatarhaan, josta avaisimme sitten portin niin, että ponit pääsevät vapaasti kulkemaan lyhyttä kujaa itse laitumelle, oli Caius portilla ensimmäisenä ja ajoi kiukkuisena muut kauemmaksi. Se olisi etuoikeutettu olemaan ensimmäinen laitumella ja kun portti aukesi, lähti se innokkaana laukkaamaan saman tien, kun muutama nuori jäi vielä hämmästellen pyörimään hiekkatarhaan. Ei ole kyllä mitään liikuttavampaa, kuin laitumelle pääsevän ponin onni!

15.05.2011, päiväkirjamerkintä
Caius on onnistunut keräämään jo aivan valtavan läjän sijoituksia. Vielä se saa muutamat kisat kiertää, mutta näin kesää kohden tahtia tullaan huomattavasti höllentämään. Se pääsee tänä kesänä myös muiden ponien kanssa kesälaitumelle, mikä varmasti hillitsee myös oriin omia haluja työntekoa kohtaan. Alkaa myös olla ajankohtaista miettiä, mihin seuraan Caius laitumelle lykätään - nuorikoiden kanssa vai kenties tammojen.. Meikäläinen on ainakin ihan valmis ottamaan talliin pari mini-Caiusta. Täytyy vain keksiä sopiva tamma, ennen kuin lumipallo voi lähteä pyörimään!

04.03.2011, päiväkirjamerkintä
Caius kävi jälleen kisaamassa isoissa ja virallisissa, ERJ:n alaisissa kilpailuissa. Tällä kertaa otimme osaa neljänkymmenen ratsukon luokkaan, mikä kieltämättä hirvitti allekirjoittanutta alkuun. Joukossa olisi ties mitä puoliveristä ja puoliksi täyttä verta olevaa rakettiratsuponia ja luokkahan kestäisi ikuisuuden, tuskin Caiuksella olisi siellä mitään saumaa.. Mutta mitä vielä! Ori oli innokkaalla päällä ja vauhtia todellakin riitti. Se vipelsi aivan uskomatonta vauhtia radalla, allekirjoittanut ei välillä voinut muuta, kuin pitää harjata kiinni ja toivoa parasta! Pomput olivat pontevampia kuin koskaan aiemmin ja se tuli selväksi, että ihmeitä tosiaan tapahtuu - Caius voitti koko luokan! Taakse jäi monta puoliveristä ja isoa hevosta, jotka kaatuivat joko hitauteensa tai muihin virheisiin. Ei ole welshin voittanutta!

27.02.2011, päiväkirjamerkintä
Viimeisimmän kisaepisodin jälkeen annoin Caiuksen olla pari päivää omissa oloissaan, ennen kuin otin sen takaisin treeniin tähtäimessä tämänpäiväiset ERJ:n alaiset kilpailut Jeftonissa. Parin päivän pään selvittely tuli selvästi tarpeeseen, sillä viime treeneissä ori on tuntunut hieman pehmeämmältä ja tänään, kun lastasin sitä pitkän tauon jälkeen kisatraileriin, oli ori niin pörheänä ja innoissaan, ettei ole vähään aikaan moista nähty! Matka sujui Caiuksen innokkuuteen nähden suhteellisen rauhallisesti, mutta kisapaikalla se tuli kyllä raketin lailla ulos kopista ja oli menossa radalle saman tien ilman varusteitakaan.

Lämmittelyssä se oli vastaanottavainen, mikä lupasi hyvää - eikä turhaan, rata sujui ehkä paremmin kuin koskaan aiemmin! Yhteistyö pelasi viimeisen päälle, poni kaasutti ja jarrutti käskystä, eikä omin päin, mutta tajusi kuitenkin kompensoida kuskinsa sokeutta nähdä sopivia ponnistuspaikkoja. Ja kylläpä se omin päin vähän oikaisikin kaarteissa, mutta se vain nopeutti aikaamme. Loppujen lopuksi voitimme koko luokan, metrin korkuisilla esteillä! Ja jotkut vielä väittävät, ettei welsheistä ole kisakentille..! Kateellisten hapatusta, sanon minä!

20.02.2011, päiväkirjamerkintä
Viime aikoina olemme järjestäneet Paraatiponeissa enemmän kisoja, kuin laki sallii, ja taas tänään starttasi uusi kymmenen päivän kisaputki. Omissa kisoissa edustetaan tietysti vahvasti omilla poneilla ja myös Caius pääsi ottamaan osaa mittelöihin. Luulisi sillä olevan kotikenttäetu, mutta tämän ponin kanssa asia on kyllä valitettavasti täysin päinvastoin. Uusissa paikoissa se jaksaa keskittyä ja edustaa, mutta kotona se suorittaa asiat helposti paljon puolivillaisemmin - "hei tää on niin nähty taas, en jaksa, en mene!!" Siispä verryttely ja kurinpalautus tulisi aloittaa riittävän ajoissa ja olinkin Caiuksen selässä ja pari luokkaa ennen omaa starttiamme.

Pian Keke tuli kentän laidalle huutamaan, että 90-sentin luokassa oli joku poni peruuttanut, että jos haluaisin käydä sen hyppäämässä lämmittelymielessä Caiuksella, se onnistuisi. No ei muuta kuin radalle siis! Ja se oli kyllä taas todellinen virhe, Caius teutaroi kuin pillastunut sonni ja kalliita sekunteja kului ratsukon sisäiseen välien selvittelyyn kesken radan. Lopulta sijoituimme toisiksi viimeisiksi.. Siitä jatkoimme sitten omaan luokkaamme 110 sentin radalle, jossa Caius petrasi huomattavasti ja sijoituimme lopulta toisiksi! Tässä on meillä kyllä yksi maailman epätasaisimmista kisaponeista.. No, vielä harjoitellaan kotikisoissa.

15.02.2011, päiväkirjamerkintä
Allekirjoittaneen salainen toive on käynyt toteen - ruunikkona syntynyt Caius lähti puolen vuoden ikäisenä kimoutumaan toden teolla ja näin vanhemmiten siitä on tullut miltei kokonaan valkoinen! Meillä on nyt tallissa, uskomatonta, mutta totta, kaksi kimoa C-sektion jalostusoria! Tai no Caius nyt vielä temmeltää kisoissa, mutta tulevaisuudessa tulee sekin jättämään jälkensä virtuaaliseen welshponikantaan! En voisi olla tyytyväisempi sen kimoutumiseen ja hihittelinkin hullun lailla innoissani, kun lähetin rekisteriin tietojen korjauspyyntöä, siellä kun Caius on merkitty syntymävärinsä mukaisesti ruunikoksi. Eipä ole enää!

10.10.2010, päiväkirjamerkintä
Eleniltä saamani Caedus on ehdottomasti yksi lempihevosistani. Sillä on upeaakin upeampi suku, väritys sekä persoonallinen luonne. Olikin alusta lähtien selvää, että siitä tahdon jättää itselleni varsan jatkamaan sen jalanjäljissä. Kuten aina ennenkin, ei tamman valinta ollut kuitenkaan helppoa - yhdistelmän pitäisi olla täydellinen.. No, jokin aika sitten oma nuori kasvattini, tamma Aethelburn paukahti kiimaan ja siinä sen kiukkuista kiemurtelua katsellessani ymmärsin, että se olisi sukunsa ja muiden ominaisuuksiensa perusteella täydellinen mamma Caeduksen varsalle! Äkkiä ponit yhteen ja varsaa odottelemaan!

Tänään pitkä odotus sitten palkittiin, kun Aethelburn varsoi terveen ja reippaan orivarsan! Varsominen sujui vauhdikkaasti ja varsin vauhdikas tuntuu tämä uusi pikkupoitsukin olevan. Ruunikko, suurimerkkinen poitsu ryntäili niin innokkaasti ympäri karsinaa, että huonosta säästä huolimatta kaksikko oli päästettävä ulos. Ja tarhassa emäkin päästeli sellaista pukkilaukkaa alkuun, että sitäkin taisi hieman turhauttaa pitemmän päälle karsinan jako jälkipolvensa kanssa.. Caiukseksi nimetty varsa tulee kuitenkin jatkossa varmasti osoittamaan paikkansa tämän tallin yhtenä parhaista poneista, vaikka nyt se hieman hermoja kiristääkin!

    Kilpailut

Caiuksella kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 42 kpl

18.10.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/27
16.10.10, villit estekilpailut, 110 cm : 04/27
16.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 01/09
16.02.11, villit estekilpailut, 110 cm : 02/07
17.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 03/09
17.02.11, villit estekilpailut, 110 cm : 01/07
18.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 01/09
20.02.11, villit estekilpailut, 110 cm : 02/09
20.02.11, villit estekilpailut, 110 cm : 02/07
23.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 01/09
24.02.11, villit estekilpailut, 90 cm : 03/09
22.04.11, villit estekilpailut, 110 cm : 03/21
23.04.11, villit estekilpailut, 110 cm : 04/21
24.04.11, villit estekilpailut, 110 cm : 04/21
25.04.11, villit estekilpailut, 100 cm : 02/21
25.04.11, villit estekilpailut, 110 cm : 01/21
30.04.11, villit estekilpailut, 100 cm : 03/20
30.04.11, villit estekilpailut, 110 cm : 01/20
01.05.11, villit estekilpailut, 100 cm : 03/20
25.04.11, villit estekilpailut, 110 cm : 01/09
26.04.11, villit estekilpailut, 110 cm : 01/09
27.04.11, villit estekilpailut, 100 cm : 02/08
28.04.11, villit estekilpailut, 100 cm : 01/08

13.01.11, ERJ, 100 cm : 01/30
13.01.11, ERJ, 110 cm : 04/19
05.03.11, ERJ, 100 cm : 03/40
07.03.11, ERJ, 100 cm : 06/40
04.03.11, ERJ, 100 cm : 01/40
27.02.11, ERJ, 100 cm : 01/25
03.03.11, ERJ, 100 cm : 03/60
03.03.11, ERJ, 100 cm : 04/24
04.03.11, ERJ, 110 cm : 04/18
05.03.11, ERJ, 110 cm : 02/18
01.03.11, ERJ, 100 cm : 02/30
02.03.11, ERJ, 110 cm : 01/29
02.05.11, ERJ, 90 cm : 05/40
04.05.11, ERJ, 90 cm : 02/40
11.05.11, ERJ, 100 cm : 02/50
27.06.11, ERJ, 70 cm : 02/30
26.07.11, ERJ, 90 cm : 02/50
10.09.11, ERJ, 110 cm : 03/30
25.08.11, ERJ, 100 cm : 02/50

 

Caius Dawn on virtuaalihevonen.
Kuvat © M. Peel
Kaiken muun materiaalin © dani 2017, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!