otsikko
Etusivu      Talli ja tilat      Oriit      Tammat      Toiminta      Muuta

 

    Aethelburn Dawn VH11-025-0104  

  Virallinen nimi   Aethelburn Dawn   Säkäkorkeus   132 cm
  Lempinimi   Kissu   Syntynyt   29.08.2010*
  Rotu   Welsh cob -tyypin poni   Sukupuoli   Tamma
  Väri   Punaruunikko   Kasvattaja   Paraatiponit
  Omistaja   dani VRL-03561   Painotus   Estepainotus

Koulutustaso: heB, 110 cm
Käyttö: Siitosponi

Saavutukset: KTK-II, 17 + 19 + 18 + 18 = 72 p. 25.04.2012
                    "Hyvät tyypit, hyvä tammaleima
                    kaunis väritys, lautanen jyrkkä ja
                    huipukas, ej taipuneet polvet."

                    Champion, myönnetty 19.01.2013
                    VWY-I, 7 + 6,5 + 9 + 22,5 + 5 = 50p. Tilaisuuden paras poni 15.05.2015

*Oma ikääntyminen, 4-vuotias 09.09.10

    Taustaa

<3

    Luonnekuvaus

Kissu on maailman pahin tuittupää, joka on kuitenkin räväkällä asenteellaan ja suoralla mielipiteenilmaisullaan varastanut paikkansa allekirjoittaneen sydämestä. Se on yksi niistä poneista, jotka röyhkeästi pistävät saman tien vastaan, kun kohtaavat pienimpiäkin epäkohtia - mutta tyytyvät silti nöyrinä vähään, rämpien läpi suoksi muuttuneen mutaisen pihaton, vaikka halutessa pääsisi talliinkin. Vaatimattomuus ja ärhäkkyys tekevät Kissusta sen mulkosilmien ja välinpitämättömän yleisilmeen ohella täydellisen punkkarin. Kyseessä on todellinen rappiodiiva, jonka kanssa voi käydä kissatappeluita vaikka joka päivä!

Hoitaessa Kissu on hyvin periaatteellinen tapaus. Se on esimerkiksi päättänyt, ettei sen päähän noin vaan kosketa. Kun hoitaja on sen mielestä liian lähellä tai ojentaa harjaa vaikkapa korvia putsatakseen, kääntää Kissu päänsä pois kylmän viileästi ja mulkoilee vihaisesti etikettiä rikkonutta käsittelijäänsä. Sukset menevätkin helposti ristiin, jos hoitaja ei tunne Kissun sääntöviidakkoa tai ei osaa tulkita tamman mulkaisuja ja tuhahduksia oikein. Tutustumisvaiheessa onkin parasta ottaa omapäinen pullikoija käytävälle hoidettavaksi, tai tamma saattaa alkaa toteuttaa uhkauksiaan.

Siihen ei kuitenkaan kannata tuudittautua, että joskus, vuosien päästä, pitkäjänteisen tutustumisprosessin jälkeen osaisi lukea tammaa kuin avointa kirjaa. Kissu osaa järjestää hämminkiä aina. Jos harjaus ja satulointi sujuvat rutiinilla, voi tamma taluttaessa yhtäkkiä singahtaa kuin tuli persposkien alla ja vetää hoitajansa mukanaan ojaan. Tai lähteä lastaussillalla pomppimaan tasajalkaa, mikäli kopissa odottava herkkukippo on tällä kertaa jätetty täyttämättä. Varmaan päälle saa pelata aina ja onnistumisen tunne tuleekin siitä, kun jälkikäteen huomaa hätävarjelun olleen turhaa, koska tällä kertaa tamma käyttäytyikin vastoin odotuksia mukavasti. Allekirjoittanut miltei liikuttuu kyyneliin, kun punainen rusetti hännässään vipeltävä Kissu tekeekin iloisin mielin tuttavuutta vieraan ponin kanssa verryttelyssä.

Ratsuna tamma on pähkinänkuoressa todella haastava, mikä johtuu sen suoranaisesta kurittomuudesta. Kissu ei juuri auktoriteetteja kumartele vaan siirtää kirkkaimman kruunun suvereenisti oman päänsä päälle, mikä on omiaan aiheuttamaan täydellistä kaaosta ratsastajan ja ratsun välille. Tammalla on tapana röyhkeästi ignoorata sille suunnatut avut ja huidella oman päänsä mukaan - tästä hermostuneen kuskin alla se alkaa sitten heittelehtiä puolelta toiselle sätkivän ankeriaan lailla väistellen pohjeapuja ja ollen kaikkea muuta kuin pohkeen ja ohjan välissä. Sivustakatsojan silmään meno voi näyttää pahasti kierroksia keränneen, kuuman ja innokkaan ponin pidättelyltä, mutta ongelma on paljon monimutkaisempi. Kun alla on liukas, yhteistyökyvytön saippuapala, niin milläs kontrolloit ja ohjaat?

Siksi Kissun selkään kapuavat vain alansa parhaimmat ammattilaiset. Rajojen tulee olla alusta alkaen rautaiset ja täysin joustamattomat - tammalle ei saa jäädä muuta vaihtoehtoa, kuin toimia kuskin ohjeiden mukaan. Sitä voi myös vähän pelotella, kun kiroukset kaikuvat maneesin kattorakenteissa asti, tajuaa Kissu yleensä kohdanneensa voittajansa. Kun ratsastus saadaan muutettua putkiaivoiselle ponille mielenkiintoiseksi vaihtelevien tehtävien labyrintiksi, jossa suunta on vain eteenpäin ja ympärillä ei kiertoteitä, alkaa läski liikkua halutulla tavalla ja totella.

Silloin tamma on ehdottomasti parhaillaan. Liian usein ristiin menneiden suksien takia se ei ole kovin osaava kouluratsastuksessa, mutta esteillä se on lyömätön, pieni ja tiukka paketti parhainta dynamiittia. Se imee hyvin uralla eteenpäin, kiihtyy sekunneissa nollasta sataan, eikä mikään este oli liian suuri taivaita tavoittelevalle Kissulle ja sen teräville hypyille. Esteiden välissä huolehditaan rajoista, itse hypyssä rakkaudesta. Ratojen tahkoaminen kulkee sillä veressä, joten kuski on vain hyvä ja antaa mennä, jos luotto tammaan ja vauhtipää sen kestävät.

    Suku

 isä Ch Joyhofs Arthur
    KTK-II, VWY-II, YLA1, m, 135 cm, wC
 ii. Broderick Dawn
    VWY-II, ERL-III, YLA2, rt, 136 cm, wC
 iii. VIR MVA Ch Fhinstha
    YLA1, VWY-II, VWY-B, m, 131 cm, wC
 iie. Moonspell
    rt, 137 cm, wC
 ie. Ch Tuatha De Dawn
    m, 134 cm, wC
 iei. Wynn Merwin
    VWY-II, VWY-B, rtpäis, 136 cm, wC
 iee. Swansea Tân
    VWY-III, rt, 136 cm, wC
 emä Anwylyd Cwenhild Dawn
     rt, 132 cm, wC
 ei. Chwilfriw Anghelf Dawn
      VWY-II, rn, 135 cm, wC
 eii. Cymraeg Chwa
    VPA1, YLA2, VWY-III, VWY-C, rt, 136 cm, wC
 eie. Gwawr Angylion
    VWY-C, rn, 137 cm, wC
 ee. Coch Chwilen Dawn
    rt, 131 cm, wC
 eei. Sirydd Cnychwr Cai
    rt, 132 cm, wC
 eee. Creuloni Chwipio
    rt, 130 cm, wC

Kissu polveutuu aivan huipusta suvusta.

    Jälkeläiset

Kissu on tarjolla welshponijalostukseen!

10.10.2010 o. Caius Dawn (i. Cedion Caedus) omistaja: Paraatiponit

    Valmennukset ja päiväkirjan poikanen

25.04.2012, päiväkirjamerkintä
En olisi kiukku-Kissun ikinä päätyneen tähän pisteeseen, mutta kyllä, tänään tamma osallistui ponien kantakirjaustilaisuuteen, jossa se hyväksyttiin kantakirjaan toisen palkinnon kera! Erityistä kiitosta se sai tyypistään ja leimoistaan, mikä ei ole mikään ihme. Kissu on niin selvästi welshponi ja niin selvästi tamma, kuin vaan voi olla, sekä ulkonäkönsä että tuittupäisen käytöksensä puolesta, mikä valitettavasti kävi selväksi itse arvostelutilaisuudessa. Olin väsyttänyt tammaa ennen arvostelua jälleen ratsastelemalla sillä hieman, mutta silti se jaksoi polkea jalkaansa tuomareiden edessä, kun se ei millään olisi tahtonut seistä aloillaan ja ravatessakin se tarjosi lopussa laukkaa, kun allekirjoittanut oli sen mielestä ilmeisesti liian hidas ja tamma tarjoutui sitten vetoavuksi.. Vaikeuksien kautta voittoon kuitenkin. Kyllä Kissusta saa olla ylpeä!

09.12.2011, päiväkirjamerkintä
Kissun näyttelyura ei lähtenyt rullaamaan ihan toivotulla tavalla. Se on aiheuttanut melkoista hämminkiä kehissä loikkimalla mielipuolisesti sinne tänne, riistäytyen käsistä ja haastaen riitaa muiden ponien kanssa. Tämänpäiväisissä näyttelyissä kuitenkin taas onnisti ja Kissu kykeni käyttäytymään kehässä, kuten aikuiselta ponilta sopii odottaa. Ennen kehää väsytin sitä - uskokaa tai älkää - ratsastamalla sitä näyttelyt järjestäneen kilpailutalli Stemman maastoissa. Tamma sai pinkoa täysillä spurtteja, minkä jälkeen palautin sen ruotuun taivutuksilla ja siirtymisillä. Ennen kehää vaihtuivat suitset nopeasti naruriimuun, ja kyllä kannatti! Kissu tyytyi vain mulkoilemaan muita ja irvistelemään, jos joku kävi liian lähelle, mutta pupuloikat ja epämääräiset räjähdykset loistivat poissaolollaan. Hieno käytös palkittiinkin sitten irtosertillä, eli ei aivan turha keikka ollut tämä reissu!

26.10.2011, päiväkirjamerkintä
Kissulainen on näin vartuttuaan muuttunut ulkonäöltään varsin mukiinmeneväksi. Nyt, kun sillä on lihasta ja vähän tammamaista läskiäkin, on sen kiukkuinen olemus hieman pehmennyt. Kissun isähän on varsinainen näyttelytähti, joten ajattelin, että nyt kun tammakin muistuttaa muutakin kuin nelijalkaista demonia, niin miksen kokeilisi senkin kanssa näyttelyuraa? Tänään tamma saikin luvan suunnata welshien rotunäyttelyyn WPRC:n tiloihin. Kovin se kiukutteli kopissa, kolina vaan kävi ja paikan päällä se suorastaan syöksähti ramppia alas. Päivä oli pilvinen ja sateinen, mikä ei varsinaisesti piristänyt tammaa entisestään, vaan se näytti hapanta naamaa koko päivän ja kehässäkin irvisteli muille poneille. Kotona oli kuitenkin harjoiteltu etukäteen esiintymistä ja täytyy sanoa, että Kissulla oli ehdottomasti luokkansa paras ravi. Muuten se esiintyi melko ailahtelevaisesti, mutta juosta tämä kyllä osaa! Ja tuomarikin ilmeisesti huomasi tämän, sillä ensimmäisissä näyttelyissään Kissu päätyi loppujen lopuksi jaetulle sijalle BIS4! Parempaa aloitusta ei olisi voinut toivoakaan, eikä Kissun rakennekaan nyt ihan kehno voi olla! Voitosta voittoon, tätä touhua jatketaan aivan varmasti!

10.10.2010, päiväkirjamerkintä
Allekirjoittanut osaa kyllä välillä olla todellinen tuuliviiri. Ajattelin satsaavani nyt täydellä teholla Kissun kilpailuttamiseen, mutta suunnitelmat tunnetusti ovat muuttuvaisia. Olin jo jonkin aikaa pyöritellyt päässäni ajatusta, että hommaisin omasta oriistani Caeduksesta itselleni sen sukua jatkamaan. Eipä aikaakaan, kun tätä suunniteltuani Kissu heittäytyi yllättäen kiimaan, aivan eri aikaan, kuin muu ponilauma. Siellä se yksin hermoili ja äkäili muille ja muut tammat pyörittelivät ihmeissään silmiään. Otin tämän heti merkkinä universumin ylemmiltä voimilta ja ajattelin, että tässä yhdistelmässä, Caeduksessa ja Kissussa, todella olisi sitä jotain. Ei muuta kuin tuumasta toimeen. Tiineys ei rauhoittanut tammaa tippaakaan, vaan se oli loppuun asti oma kiukkuinen itsensä. Tänään koitti sitten h-hetki ja Kissu varsoi esikoisensa sateisena ja viileänä päivänä, onneksi tallin suojissa. Kaikki sujui hyvin, vaikkei tamma aluksi tuntunutkaan tajuavan, kuinka kohdella omaa orivarsaansa - kun varsa koetti nousta huterille jaloilleen, Kissu teilasi sen takapuolellaan takaisin alas. Kyllä tämä tästä, kunhan hormonit alkavat jyllätä kunnolla..

17.09.2010, päiväkirjamerkintä
Ensimmäisen kisakokeilun jälkeen Kissu sai ottaa ihan lungisti ja eilen vedin sen kanssa huolellisen ja perinpohjaisen estetreenin - matalilla korkeuksilla, mutta räjähdysherkän ponin hallintaan ja yhteistyöhön keskittyen. Onnistuneesta treenistä innostuneena ilmoittauduin Kissun kanssa jälleen kotikisoihimme, josko tällä kertaa homma sujuisi hieman rauhallisemmin. Lämmittelin taas tamman enimmiltä osin maastossa ja verkka-alueella otimme vain muutaman hypyn. Hyppyjen jälkeen Kissu sai köpötellä vielä pihapiirissä kierrosten laantumiseksi, eli tällä kertaa se sai vielä rauhoittua erikseen ennen rataa, toisin kuin viimeksi, jolloin porhalsimme suoraan lämmittelyhypyistä radalle hyppäämään. Tämä taktiikka kannatti, sillä Kissu oli radalla huomattavasti tasaisempi kuin viimeksi. Vauhtia piisasi, mutta menossa pysyi järki mukana. Ja tuloskin oli sen mukainen, Kissu sijoittui 22 ratsukon joukosta kolmanneksi! Sijoitusputki on onnistuneesti avattu ja tästä on mukava jatkaa hyvillä mielin eteenpäin! Kissusta tulee, kuten isästään, varmasti aivan lyömätön!

14.09.2010, päiväkirjamerkintä
Viimeaikaisista taisteluista huolimatta oppia on saatu kaiverrettua Kissun kalloon sen verran, että tänään se pääsi kokeilemaan ensimmäisiä kisojaan! Tamma starttasi ihan täällä kotitallilla, kun sopivaan saumaan satuin järjestämään estekisoja ja kynnys omalla kentällä esiintymiseen on sangen matala. Lisäksi matkustaminen ja muu kisahärdelli keräisi nuorelle Kissulle tässä vaiheessa vain turhia kierroksia, joten on hyvä aloittaa rauhallisesti kotona. Koetin suorittaa kaiken mahdollisimman rutiininomaisesti ja lämmittelin Kissun pääpiirteittäin maastossa, jossa pitkällä suoralla kävin askellajit läpi ja vähän taivutuksia. Verryttelyalueelle tulimme vain hyppäämään muutaman hypyn, mutta siitäkin vähästä Kissu kerkesi jo keräämään kierroksia ja oli hieman hämillään ponien paljoudesta. Rata sujui kuitenkin hyvin, joskin tamma kaasutteli aika lailla ja kolisteli jalkojaan puomeihin. Loppujen lopuksi kaikki sujui kuitenkin hyvin ja Kissu sijoittui viidenneksitoista 22 ratsukon luokassa. Ei yhtään tyhmemmin, katastrofeilta vältyttiin, mutta treenata pitää vielä ja paljon!

09.09.2010, päiväkirjamerkintä
Tänään vietettiin Kissun nelivuotissynttäreitä ja kyllä, myöhäinen teini-ikä on nyt iskenyt ja pahasti! Kissu on tällä hetkellä niin varma itsestään, ettei sen ego tunnu mahtuvan talliin ja kaikki on aivan pielessä ja väärin! Ja esimerkiksi kengittäminen, se vasta onkin vääryyttä viatonta poniparkaa kohtaan ja sitä vastaan täytyy kapinoida huutamalla ja kiemurtelemalla skitsofrenisen ankeriaan tavoin! Synttärisankari ei meinannut alkuun kelpuuttaa lainkaan onnitteluita tai edes lahjaksi saamaansa näkkärikakkua, mutta lopulta ahneus voitti ja tamma piipersi tyytyväisenä maistamaan keittiömestarin luomusta. Onneksi Kissu on melko helposti lahjottavissa ruualla ja ajo- ja ratsukoulutus ehdittiin aloittaa ajoissa ennen pahimpia nuoruuden tunnemyrskyjä, muuten oltaisiin tässä vaiheessa pulassa, kun selkään nousu alkaa olla ajankohtaista.

05.09.2010, päiväkirjamerkintä
Tomera varsa on kasvanut nopeasti ja muuttuu päivä päivältä punaisemman sävyiseksi. Myös nimi tälle iloiselle piipertäjälle on keksitty - isänsä ja emänsä mukaisesti, suurta tulevaisuutta lupaillen siitä tuli Aethelburn, joka tosin tallin porukan kesken on jo vääntynyt Kissuksi. Toistaiseksi Kissu on vielä positiivinen, lapsenmielinen leikkijä, mutta siitä on selvästi alkanut myös paistaa sen isältä peritty temperamentti. Leikeissä muiden varsojen kanssa se saattaa välillä sanoa aika tiukastikin vastaan, myös itseään vanhemmille varsoille, että tammamaista pehmeyttä se ei kyllä juuri osoita. Paini onkin sen mielestä selvästi parasta touhua ja Kissu hyökkäilee mielellään myös vanhempien ponien päälle, täysin varoittamatta. Pari kertaa neiti on saanut melko pahannäköisesti monosta kiukkuisilta mammoilta, mutta se ei toistaiseksi ole Kissun menoa hidastanut!

29.08.2010, päiväkirjamerkintä
Oi ihanuutta ja onnea! Anwylyd Cwenhild varsoi tänään esikoisensa, ihanaakin ihanamman pienen ruunikon tammavarsan! Ja kuinka pirteä ja eloisa typykkä sieltä tulikaan, kun allekirjoittanut kerkesi aamupäivällä tarkastamaan varsomiskarsinaa, oli pikkuprinsessa jo tomerana omilla jaloillaan ja kokeili niiden kantavuutta hypähtelemällä emäänsä vasten. Karsina kävi äkkiä pieneksi energiselle varsalle ja kaksikko pääsi yhdessä tarhaan ihastelemaan aurinkoista loppusyksyn päivää. Tästä varsasta allekirjoittaneella on todella hyvät tuntemukset. Tästä tulee jotain hienoa!

20.08.2010, päiväkirjamerkintä
Olen jo pidemmän aikaa ajatellut hommaavani omasta kovassa nosteessa olevasta nuoresta oriistani Arthurista varsan. Sopivaa tammaa ei tuntunut millään löytyvän, sillä kriteerit olivat tietenkin kovat Arthurin kaltaisen huippupoitsun kohdalla - kunnes tajusin kääntää katseeni vanhoista ja palkituista mammoista nuorempiin lupauksiin, tarkemmin ihan omaan vaatimattomaan kasvattilaumaani. Tajusin sitten, että ihan tavallinen, vähän mitäänsanomaton nuori Anwylyd Cwenhild oli suvullisesti täysin nappi tapaus, eikä tamman vaatimattomuus merkitsisi mitään, kun toinen osapuoli olisi niinkin upea. Kaksikko saikin lyödä hynttyyt yhteen vähäksi aikaa ja jo vähän ajan kuluttua Anwylyd Cwenhild todettiin tiineeksi. Tiineys on sujunut hyvin tähän mennessä ja allekirjoittaneen into tulevaa varsaa kohtaan kasvaa päivä päivältä. Oi, tulisipa sieltä ihana pikkuprinsessa jatkamaan isänsä jalanjäljissä!

    Kilpailut

Kissulla kilpaillaan pääpainoisesti esteratsastuskilpailuissa. Huomaathan, että kalenteriin merkitään vain sijoitukset ja voitot?

Sijoituksia: 57 kpl (46 este, 5 kenttä, 6 maastoeste)

18.12.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/10
08.12.10, villit estekilpailut, 110 cm : 02/21
04.12.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/21
30.11.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/21
26.09.10, villit estekilpailut, 110 cm : 02/27
19.09.10, villit estekilpailut, 110 cm : 01/22
17.09.10, villit estekilpailut, 110 cm : 03/22
20.10.10, villit estekilpailut, 100 cm : 01/40
14.01.11, villit estekilpailut, 100 cm : 04/15
18.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 02/09
18.02.11, villit estekilpailut, 110 cm : 01/07
18.02.11, villit estekilpailut, 110 cm : 01/07
20.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 03/09
20.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 03/09
20.02.11, villit estekilpailut, 110 cm : 01/07
21.02.11, villit estekilpailut, 110 cm : 01/07
24.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 03/09
25.02.11, villit estekilpailut, 100 cm : 01/09
25.02.11, villit estekilpailut, 110 cm : 01/07
25.02.11, villit estekilpailut, 110 cm : 02/07
26.04.11, villit estekilpailut, 100 cm : 03/21
08.04.12, villit estekilpailut, 110 cm : 02/41
10.04.12, villit estekilpailut, 100 cm : 05/48
10.05.12, villit estekilpailut, 110 cm : 01/21
15.05.12, villit estekilpailut, 110 cm : 02/21
15.05.12, villit estekilpailut, 110 cm : 01/21

08.10.10, ERJ, 100 cm : 04/26
08.10.10, ERJ, 110 cm : 03/22
13.01.11, ERJ, 100 cm : 02/30
14.01.11, ERJ, 100 cm : 03/30
16.01.11, ERJ, 110 cm : 02/30
17.01.11, ERJ, 110 cm : 01/40
17.01.11, ERJ, 100 cm : 07/60
18.01.11, ERJ, 110 cm : 05/60
04.03.11, ERJ, 110 cm : 07/50
26.02.11, ERJ, 110 cm : 04/60
27.02.11, ERJ, 100 cm : 02/25
28.02.11, ERJ, 100 cm : 04/25
02.03.11, ERJ, 100 cm : 07/60
04.03.11, ERJ, 110 cm : 02/18
06.03.11, ERJ, 110 cm : 01/18
09.03.11, ERJ, 100 cm : 01/40
10.03.11, ERJ, 100 cm : 04/40
17.02.11, ERJ, 110 cm : 06/40
30.04.11, ERJ, 110 cm : 05/30
11.05.11, ERJ, 110 cm : 07/50

18.04.12, KERJ, helppo (heB/re 100 cm/me 95 cm) : 06/40
19.04.12, KERJ, helppo (heB/re 100 cm/me 95 cm) : 01/40
22.04.12, KERJ, helppo (heB/re 100 cm/me 95 cm) : 05/40
09.05.12, KERJ, helppo (heB/re 100 cm/me 95 cm) : 03/40
11.05.12, KERJ, helppo (heB/re 100 cm/me 95 cm) : 05/40

14.04.12, MEJ, 100 cm : 03/42
16.04.12, MEJ, 110 cm : 02/48
20.04.12, MEJ, 100 cm : 04/62
20.04.12, MEJ, 100 cm : 01/34
18.05.12, MEJ, 90 cm : 03/25
19.05.12, MEJ, 90 cm : 03/25

 

Aethelburn Dawn on virtuaalihevonen.
Kaiken materiaalin © dani 2014, ellei toisin ole mainittu. Kopiointi kielletty!